Gazete Vatan Logo

Dünya devinden uyarı

Gelişmekte olan ülkeler ile Avrupa'daki yavaşlama Ford'u olumsuz etkiledi.

Dünyanın en büyük 6. otomotiv üreticisi Ford, Avrupa ile gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama nedeniyle 2014 yılı vergi öncesi kar beklentisini 7-8 milyar dolar aralığından 6 milyar dolara indirdi. Son bir ayda yüzde 15 oranında değer kaybeden Ford hisselerindeki kayıp son 1 haftada yüzde 10 oldu.

Ford'un içinde bulunduğu durum, pek çok analist için endişe verici olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar, ABD şirketlerinin kar rakamlarında acıyı hissetmeye başladıklarını bunda güçlü doların da etkisinin olduğunu belirtiyorlar. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun yurtdışına satış yapan şirketlerde etkisinin hissedilmeye başladığını söylüyorlar.

Dolar endeksi Salı günü 4 yılın zirvesine çıktı. 2014'ün üçüncü çeyreğinde dolar endeksi yüzde 8 değer kazancıyla, 2008'den bu yana en iyi performansını gösterdi. ABD dışındaki 1000 şirketin yer aldığı MSCI EAFA endeksi keskin bir şekilde S&P 500 endeksinden ayrışmaya başladığı görülüyor. Oppenheimer & Co Teknik Analisti Ari Wald, Ford'un problemlerinin sadece küresel değil teknik de olabileceğini belirtti. Bu yıl Ford hisselerinin, S&P 500'ün altında performans gösterdiğine değinen Wald, hisseden uzak durmayı öneriyor. (The Lira)

Haberin Devamı