Gazete Vatan Logo

Dondurma kamyonuyla katliam

Fransa’nın Nice kentinde iki gün önce kiralanan dondurma kamyonuyla katliam yaparak 10’u çocuk 84 kişiyi katleden kişi, o bölgede şoförlük yapan Tunus doğumlu Mohamed Lahouaiej Bouhlel çıktı.

Dondurma kamyonuyla katliam

Nice’deki Bastille Günü kutlamaları sırasında patlayıcı ve mühimmat yüklü kamyonun kalabalığın üzerine sürülmesiyle gerçekleştirilen saldırıda en az 84 kişi hayatını kaybetti. Fransa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olan Nice saldırısı havai fişek gösterileri sonrasında yerel saatle 23:00 dolaylarında gerçekleşti. Dev bir kamyon kalabalığın arasına daldı ve daha fazla insan öldürebilmek için zigzaglar çizerek katliama imza attı. Saldırgan şoför daha sonra kamyondan inerek güvenlik güçlerine ateş açtı ve öldürüldü. “İngilizler’in Yürüyüş Yolu” (Promenade des Anglais) olarak bilinen şehir merkezindeki sahil yolunda gerçekleşen saldırı sonrasında geride 10’u çocuk 84 ölü 200’den fazla yaralı kaldı. Hastane kaynakları tedavi altına alınan yaralılardan en az 50’sinin çocuk olduğu bilgisini paylaştı.

Fransız polisine göre Fransa’nın en lüks turizm şehirlerinden biri olan Nice’de servis şoförlüğü yapan Mohamed Lahouaiej Bouhlel katliamın sorumlusu. Kamyonda ikinci bir kişiye ait kimlik bulunduğu da iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Polis izin vermiş

31 yaşındaki teröristin daha önce hırsızlık ve yaralama gibi adi suçlardan sabıkalı olduğu ancak radikal İslam bağlantıları nedeniyle istihbarat servisleri tarafından takip edilen kişiler arasında yer almadığı belirtildi. Bouhlel’in adam yaralamadan 6 ay ertelenmiş hapis cezasının olduğu da ifade ediliyor. Evli ve 3 çocuğu olan saldırganın evinde polis araması yapıldı. Saldırıda kullanılan kamyonun ise iki gün önce kiralandığı belirlendi. İddiaya göre Fransız polisi park halinde duran aracın yanına gidip sürücüsüne neden burada beklediğini sordu. Eylemci dondurma dağıttığını söyleyince normalde kamyonlara kapalı olan ana caddeye girişine izin verildi. Kamyon caddeye girince hızla kalabalığın üzerine direksiyon kırdı ve katliam dakikaları başladı.

100’ü aşabilir

Kutlama zamanı caddede 400 bin kişi olduğu belirtildi. Kamyonla ezilenlerin sayısı 300’e yakın. 84 kurbanın yanısıra 202 yaralıdan 50’sinin durumu çok ağır.

Asker yine sokakta

Fransa geçen yıl üst üste gerçekleşen saldırıların ardından zaten olağanüstü hal ile yönetiliyordu ve güvenlik tedbirleri üst düzeydeydi. Saldırının ardından Fransa hükümeti olağanüstü hal kapsamında orduyu terör saldırılarına hedef olması muhtemel bölgelere konuşlandırıyor. Elysee Sarayı’nın Twitter hesabından paylaşılan mesajda, saldırının ardından Cumhurbaşkanı Hollande ve Başbakan Manuel Valls’in acil bir toplantı gerçekleştirdiği ifade edildi. Nice ve çevresindeki ‘terör alarmı’ seviyesi yükseltildi ve kentteki çok sayıda yol güvenlik güçleri tarafından kesildi. Avignon’da tatilde olan Cumhurbaşkanı François Hollande da tatilini yarıda keserek Paris’e döndü ve Başbakan Manuel Valls’in de katıldığı bir güvenlik zirvesini topladı. Yaralılar ve hayatını kaybedenler ambulanslarla Centre Hospitalier Universitaire hastanesine kaldırıldı.

Haberin Devamı

Bastille Günü nedir

1789 Fransız İhtilali’nin ‘patlama noktası’ olarak kabul edilen Bastille Hapishanesi baskınının gerçekleştirildiği 14 Temmuz günü, Bastille Günü olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Fransa bir kez daha çocuklarına ağlıyor

Son saldırının düzenlendiği Nice, Fransa’da 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında organize edilen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda maçların oynandığı kentlerden biriydi. Bastille Günü kutlamaları için de Fransızlar’ın yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisi büyüktü. Nitekim ölenlerin içinde ABD’li bir baba-oğul, İki Ermeni, bir Rus üniversite öğrencisi genç kız, bir Ukraynalı ile bir İsviçre vatandaşı olduğu belirtiliyor. 10 çocuk kaybının yanı sıra hayatını kaybeden 84 kişinin büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Fransız medyasına göre ölen Fransız vatandaşları arasında çok sayıda Müslüman da var.

Ben İstanbul’um ben Nice’im

Fransa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olan Nice saldırısına sosyal medyada tepkiler çığ oldu. Kullanıcılar, Nice ile dayanışma mesajları verdi. Bayram gününü kana bulayan saldırı sonrasında Twitter kullanıcıları #PrayForNice (Nice için dua et), dayanışma mesajlarını paylaştı. Paylaşılan bir fotoğrafta “Ben Charlie’yim, Ben Paris’im, Ben Orlando’yum, Ben Brüksel’im, Ben İstanbul’um, Ben Nice’im, Ben Bağdat’ım” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Türk öğrenciden haber alınamıyor

Saldırı sırasında bir Türk öğrencinin orada olduğu ortaya çıktı. Berlin’den okul gezisi için bölgeye çok sayıda gençle birlikte kutlamaları izlemeye giden gruptan bir öğretmen ve biri Türk iki öğrenciden hâlâ haber alınamıyor. Berlin senato yönetimi, Charlottenburg semtindeki Paula Fürst okulu 12’nci sınıf öğrencisi iki gençle Almanca öğretmeninin kayıp olduğunu söyledi. Kayıp iki öğrenciden birinin Türk, diğerinin ise Lübnanlı olduğu iddia ediliyor.

‘Bir gün ismimi duyacaksınız’

Bouhlel’in kuzeni Hajer Khalfallah, üç çocuk babası teröristin Müslüman olmadığını söyledi. Bouhlel’in alkol ve uyuşturucu kullandığını belirten Khalfallah, “Camiye gitmezdi, namaz kılmazdı. Domuz eti bile yiyordu. Sık sık da eşini döverdi” diye konuştu. Bouhlel’in Wissam adındaki Nice’teki komşusu ise, “Daha perşembe günü arkadaşlarıyla içki alemi yapıyordu. Bir tanesiyle tartışmaya başladılar. Arkadaşı ona, ‘sen beş para etmezsin’ dedi. Bouhlel de ‘bir gün benim ismimi duyacaksınız’ diye cevap verdi” ifadelerini kullandı.

2 kilometre zigzag yaptı

Gösterileri izleyen aileler, Promenade des Anglais’de yürürken büyük beyaz bir kamyon tam gaz kalabalığın üzerine gelmeye başladı. Kaldırıma çıkan kamyon, zigzag yaparak yaklaşık 2 kilometre yol aldı ve kaçışmaya çalışan insanları ezdi.

Hesabını soracağız!

Saldırının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı ‘bütün Fransa’nın radikal İslamcı teröristler tarafından tehdit edildiğini’ söyleyerek “Topraklarımıza saldırı düzenleyen herkesten hesabını soracağız” diye sözlerini sürdürdü. Hollande, 13 Kasım 2015’de yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasının ay sonunda kaldırılmasının planlandığını ancak saldırı sonrası üç ay daha uzatılacağını da sözlerine ekledi.

IŞİD mi planladı?

Kamyonun içinde ayrıca silahlar ve el bombaları da bulundu. Ancak daha sonra emniyet birimleri silah ve el bombalarının sahte olduğunu açıkladı. Saldırganın tek başına mı hareket ettiği yoksa eylemin daha fazla kişi tarafından mı planlandığı henüz bilinmiyor. Saldırının ardından çıkan bazı haberlerde çevredeki otellerde çok sayıda kişinin rehin alındığı ifade edilmişti ancak daha sonra bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. Nice emniyeti, kent halkına sokaklara çıkmamalarını ve evlerinde kalmalarını söyledi. Hafta başında Fransa’nın iç istihbarat birimi DGSI, ‘radikal İslamcı örgütler bomba yüklü araçlarla saldırı planlaması içerisinde olabilir’ uyarısını yapmıştı. Fransa’da daha önce saldırı düzenlemiş olan IŞİD henüz saldırıyı üstlenmese de IŞİD’le bağlantılı sosyal medya hesaplarında saldırının övüldüğü görüldü.

‘Yüz yüze geldim çok öfkeliydi’

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Mısırlı görgü tanığı Nader El Shafei, çatışma anından önce yaklaşık bir dakika boyunca saldırganın yüzüne baktığını söyledi. Nice’e tatil için geldiğini söyleyen El Shafei olayın başta bir kaza olduğunu sandığını anlattı: Başta, bunun yalnızca bir kaza olduğunu düşündük. Ancak daha sonra silahını çektiğini ve koşarak ona doğru gelen bir grup polise ateş etmeye çalıştığını gördüm. Yaklaşık bir dakika boyunca yüzüne baktım. Ama bana bakmıyordu. Hatta bir ara telefonla konuştu. Pencereden dışarı bakıyordu ve çok öfkeli görünüyordu. Ona bağırmaya devam ettim. El sallıyordum. İlgisini çekerek kamyonunun altında ölü birçok insan olduğunu söylemeye çalışıyordum. Ancak kamyonun dışındaki kimseyle ilgilenmedi. Polis onu anında öldürdü. Müzakere etmeyi beklemedi. Ona hemen ateş açtılar.