Gazete Vatan Logo

Dolar zaten çok güçlü

20 Ocak’ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak Donald Trump’tan sürpriz çıkış geldi: Dolar zaten çok değerli. Çin, yuanı düşük tutarak bizi öldürüyor. Trump’ın açıklamalarıyla dolar önemli para birimleri karşısında gerilerken, Çin Devlet Başkanı’dan yanıt gecikmedi: Ticaret savaşının galibi çıkmaz

Dolar zaten çok güçlü

Küresel piyasalarda gözler 20 Ocak’ta resmen ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak Donald Trump’ın ekonomik ve siyasi stratejisine çevrilirken, doların nasıl tepki vereceği merak konusu. Ekonomistler Trump’ın korumacı ticaret politikalarını hayata geçirerek ülkesine yatırım çekip istihdam sağlaması ve ekonomik vaatlerini uygulamaya sokması halinde 2017’nin doların yılı olacağı yönünde hemfikir.

Dünya ABD Doları’nın geleceğini tartışırken, Donald Trump’tan sürpriz çıkış geldi. Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ABD’nin seçilen Başkanı Trump, doların kısmen Çin’in kendi para biriminin değerini düşük tutması sebebiyle zaten fazla güçlü olduğunu söyledi. Trump, “Bizim şirketlerimiz onlarla rekabet edemiyor çünkü paramız fazla değerli. Ve bu bizi öldürüyor” dedi. Çin para biriminin kaya gibi düşmekte olduğunu ifade eden Trump, “Son dönemde Çin’in ortaya koyduğu hamleler yuanı desteklemek için yapılıyor. Çünkü bizim kızmamızı istemiyorlar” diye konuştu.

Danışmanı uyardı

Donald Trump’ın Danışmanı Anthony Scaramucci da doların güçlenmesinin risk oluşturduğunu söyledi. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Scaramicci, “Doların yükselmesine karşı dikkatli olmalıyız” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı’nın ülkesinin para biriminin değerinin kısmen Çin’in yuanı düşük tutmasına bağlı olarak çok yüksek olduğunu söylemesinin ardından dolar önemli para birimleri karşısında geriledi. Dolar karşısında euro yüzde 1’e yakın, sterlin yüzde 1.73 yükseldi. Buna karşılık altının onsu yüzde 1.32 artışla 1.212 dolara yükseldi.

Ticaret savaşının kazananı olmaz

Donald Trump’ın Çin’i de hedef alan dolar açıklamasına cevap gecikmedi. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dün Davos’ta başlayan zirvesine katılan ilk Çin Devlet Başkanı olan Xi Jinping, “Dünyanın sorunları için küreselleşmeyi suçlamak anlamsız” dedi.

Trump tehdit etmişti

Xi, ABD Başkanı Trump’ı ima ederek, “Ticari savaşın galibi olmaz” diye konuştu. Jinping, para birimi yuanın devalüe edilmeyeceğini ve ülkesinin bir ticaret savaşı başlatmayacağını söyledi. Jinping, Çin’in açık, şeffaf ve kazan-kazan esaslı ticaret anlaşmalarından yana olduğunu söyledi ve ülkelerin zorluklarla karşılaştıklarında başkalarını suçlamamalarını istedi.

Haberin Devamı

Çin Devlet Başkanı, “Dünyanın sorunları için küreselleşmeyi suçlamak anlamsız. Küreselleşme 2008 krizi ve Suriyeli göçmenlerin durumunun kaynağı değil” açıklamasını yaptı.

Donald Trump, birçok kez Çin’i ABD’de kitlesel iş kayıplarına yol açan ticaret politikaları uygulamakla suçlamış ve Çin mallarına yüzde 45’e varan gümrük vergisi koymakla tehdit etmişti.