Gazete Vatan Logo

Doğu Akdeniz'de yüksek tansiyon

Doğu Akdeniz'de Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan arasında petrol kavgası giderek alevleniyor.

Doğu Akdeniz'de yüksek tansiyon

Türkiye'nin arama gemisi Barbaros Hayrettin'e 3 savaş gemisi ve bir denizaltı eşlik ederken Yunan donanması da bölgeye hareket etti

Rumlar'ın Doğu Akdeniz'de Afrodit isimli bölgede İtalyan ve Amerikan firmalarıyla anlaşarak petrol arama ve çıkarma faaliyetine başlaması Türkiye ile G.Kıbrıs arasında gerilime sebep olmuş, Yunanistan'ın da dahil olduğu kavga Avrupa Birliği'ne de taşınmıştı. Yunanistan Başbakanı Samaras, Türkiye'nin uluslararası yasalara göre Kıbrıs adasına ait olan mühnasır ekonomik bölgede illegal olarak arama faaliyeti gerçekleştirdiğini iddia ederek konuyu AB gündemine taşıdı.

"ÇOK TEHLİKELİ BİR OYUN OYNANIYOR"

AB ülkeleri de Türkiye'yi uyaran bir bildiri yayınladı. Dün ise Yunan gazeteleri Gelibolu, Göksü ve Yavuz savaş gemileriyle Burak Reis denizaltısı tarafından korunan Barbaros Hayrettin Paşa arama gemisinin Türkiye sınırına en yakın olan Meis adası çevresinde aramaya başlayabileceğini duyurdu. Bunun gerilimin içine Yunanistan'ı da tam olarak çekeceği iddia edildi. Proto Thema gazetesine göre Yunan donanması bir fırkateyn ile Proteus denizaltısını bölgeye gönderme kararı aldı. Atina yönetimi, 'Gerekirse bütün donanmamızı oraya göndeririz' açıklaması yaptı. Gazeteye konuşan bir Pentagon yetkilisi ise, 'Akdeniz de tüm taraflar için çok tehlikeli bir oyun oynanıyor' dedi.

Haberin Devamı

AZERİLER 'HAYIR' DEDİ

Yunanistan Başbakanı Samaras, Güney Kıbrıs'a giderek Rum lider Anastasiadis ile ortak strateji belirleyecek. Yunan basınında yer alan iddiaya göre bu ay içinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rum liderle yaptığı görüşmede Ankara'nın Rum münhasır ekonomik bölgesinden çekilmesini Türkler'den talep etme sözü verdi. Öte yandan Ankara'nın da Akdeniz'de daha aktif olmak için adım atmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Türkiye Akdeniz'e yerleştirilecek bir petrol platformu için Azerbaycan ve Romanya'nın kapısını çaldı. Azeriler, 'Rumlarla ilişkilerimiz çok iyi' diyerek bu teklifi reddetti. Romanya hükümeti ise maliyeti 1.5 milyar euro olan platformu Türkiye'ye satmaya sıcak bakıyor. Petrol platformunun 2 yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Bölgede Shell ile çalışıyoruz. 1 yıl içinde petrol bulgusuna rastlarsak platformu yerleştireceğiz' demişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE KARŞI ÜÇLÜ İTTİFAK

Geçen hafta Kahire'de Mısır, Rum Kesimi ve Yunanistan Dışişleri Bakanları'nın katılımıyla gerçekleşen toplantıda bu üç ülke Türkiye'ye karşı ortak tavır almış ve Doğu Akdeniz'de çıkarılacak petrol ve doğalgaz konusunda ortak hareket edeceklerini duyurmuştu.