Gazete Vatan Logo

Diyarbakır'da tarihi gün!

Diyarbakır'da nevruz kutlamasının yapılacağı merkez Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda binlerce insan toplandı.Öcalan'ın 2 sayfalık mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu.

Diyarbakır'da tarihi gün!

Diyarbakır'da Nevruz kutlaması başladı.Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın 2 sayfalık Kürtçe mektubunu okudu. Öcalan'ın mesajını Türkçe okuyan Sırrı Süreyya Önder, "Lice’de öldürülen Medeni’den Okmeydanı’ndak Berkin’e kadar faşist saldırılarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize selam olsun" diyerek konuşmaya başladı.

Sırrı Süreyya Önder Türkçe mesajını okudu

Yüreği Nevroz ateşiyle barış ateşiyle tutuşan dostlar merhaba. Görkemli nevruz ateşini demokrasi ateşine çeviren halkımızı selamlıyorum. Sizlerin şahsında ülkemin tüm kadınlarına sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Yüreğinde barışa yer açan herkesi, tüm Türkiye'yi bir olmaya çalışıyorum.

Şu ana kadar yürütülen bir diyalog süreciydi ve önemliydi. İki taraf da iyi niyetini, yeterliliğini test etmiştir. Hükümetin uzatma tutumuna rağmen iki taraf da barış arayışından kararlılıkla çıkmıştır.

Bundan dolayı da kalıcı bir barış için asla yeterli bir güvence mesaj oluşturamazlar.

Sevgili halkımız biz direnirken korkmadık barışırken de korkmayacağız.

Biz direnişimiz halkların kardeşliğine değil zulüm düzenine karşı olmuştır. Barışımız hükümetler ya da devletler için değildir.

KİRLİ OYUNLAR

Bizim büyük barış yolculuğumuz Oslo’dan Paris’e, Gever’den Lice’ye, KCK operasyonlarından hasta tutsaklarımıza dönük zalim tutuma varana değin bir çok saldırıya maruz kalmıştır. İşte bütün bu kirli oyunları bozan, uluslararası gladyo hakimiyetini sarsan ve boşa çıkaracak olan da bu harekettir, yani sizlersiniz. Bütün bölgedeki vesayet düzenlerinin etkisizleştirilmesinde bizim yürüttüğümüz mücadelenin çok büyük bir payı vardır. Türlü biçimlere bürünerek karşımıza çıkan uluslarası komplolara karşı yeterli dikkati göstermek tarihsel sorumluluğumuzdur. Öte yandan sorumlu bir dil ve üslup bir çok ırkçı psikolojik harp metodlarını boşa çıkaracağı gibi büyük barışımızın da temel karakteri olacaktır

Bu barış başta Rojava olmak üzere tüm bölgede ancak demokratik anayasal çözümlerle pekişecektir
Kadınlar biriktirdikleri büyük özgürlük potansiyelinin demokratik gelişmeyle birlikte ekledikleri etik değerlerle bu barışın asıl taşıyıcısı olacaklardır.

Hareketimiz bir gençlik hareketi olarak başlamış ve hep genç kalmıştır. Bu barışa yönelik saldırılara karşı barışın yılmaz savunucuları da yine gençlik olacaktır. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına savrulmuş halkımız sesimiz olacaktır. Umudun tükenmeye yüz tuttuğu her yerde her zaman emsalsiz iradelerle özgürlüğünü ve sağlığını gözünü kırpmadan veren bütün yoldaşlarımız en temel dayanağımız olacaktır.

Bütün inançların halkların kültürlerin ve emeğin kendisini özgür hissedeceği en devrimci duygularımla hepinizi selamlıyorum.

Kendini insanlığa karşı sorumlu sayan herkesi büyük barışımızın yapı taşı olmaya çağırıyorum. Selam olsun halkların kardeşleri için sorumluluk üstlenene. Yaşasın Nevroz yaşasın kardeşlik.

İŞTE ÖCALAN'IN MEKTUBU





CEMİL BAYIK'TAN BİR İLK

Kutlamanın en çarpıcı sürprizi ise Kandil'den geldi. KCK'nin tepe ismi Cemil Bayık'ın Nevruz için hazırladığı videolu mesaj Diyarbakır'daki kutlamada büyük ekranlardan kitleye izletildi. Bayık mesajında Kürt hareketinin barışçıl bir çözüm için büyük bir irade gösterdiğini ancak henüz bekledikleri karşılığı göremediklerini vurguladı. Hükümete dönük sert eleştiriler yönelten Bayık, sürecin seçimlere kurban edilemeyecek kadar tarihi ve hayati olduğunu söyledi.



İşte Bayık'ın açıklamalarından satırbaşları;

Hiçbir zaman doğal haklarını kabul etmiyorlardı, siyasi haklarını kabul etmediler, sorunu bu şekilde ele almadılar, güvenlik çerçevesinde ele aldılar. Bir kez daha Kürtleri kandırarak netice almak istediler. Ancak kabul etmeleri gerekir ki bu dönem bitti. Bugün Batı Kürdistan'da yaşananlar bunun kanıtıdır. Artık Kürtleri yok etme üzerine hesap yapılmamalı, birlikte kardeşçe yaşamayı kabul etmeliler. 2013 manifestosu, kardeşlik, Kürt sorununun çözümünü esas alıyordu.

"BU NEVRUZ DA YİNE UMUTLUYUZ"

Kürtler, sorunları barışçıl şekilde çözmek istiyor. Fakat, tek taraflı olarak müzakere zemini yaratılsa da, devlet, AKP hükümeti adım atmadı. Sürecin içini boşaltılar. Seçimlerin kurbanı yaptılar, Önder Apo'nun tek taraflı başlattığı süreci boşa çıkarmayı esas aldılar.

Netice alınmadıysa, süreç tıkandıysa, devlette büyük bir kriz yaşanıyorsa o bu gerçeklikle bağlantılıdır. 2014 nevruzuna giriyoruz. Bu nevruzda da yine umutluyuz. Hiçbir zaman umudumuz tükenmedi. Ama Türkiye'de demokratikleşme gelişmedi ve Kürt sorunu çözülmedi, böyle nevruza girdik. Bununla birlikte kazanımlarımız var (…) Şimdi kimin barış istediği ve sorunun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünü istediği ortaya çıktı.

2014 nevruzunda da tüm Kürdistan halkı ve tüm dünya halklarına kutluyorum, hürmetlerimi sunuyorum, tüm halklar için başarılar diliyorum."

ALANDAN NOTLAR:

Pervin Buldan, Öcalan'ın mesajını okumaya başladı.

Cemil Bayık'ın Nevruz mesajı yayınlanıyor

İlk defa Cuma namazı için ara verildi, müzik kesildi.

Barkovizyonda Öcalan'ın resimleri dönüyor

Mektubun Türkçesini Sırrı Süreyya Önder, Kürtçesini ise Pervin Buldan okuyacak

Alanda bir milyon kişinin toplanması bekleniyor

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü.

İLK KONUŞMAYI BAYDEMİR YAPTI

Nevruz kutlamaları sırasında platforma çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Osman Baydemir ilk konuşmayı yaparak, on gün sonra görevini Fırat Anlı ve Gültan Kışanak'a devredeceğini söyledi.

"BAHARIMIZIN KIŞA ÇEVRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

10 yıldır Diyarbakır'a hizmet ettiğini belirten Baydemir, Diyarbakır halkından helallik istedi. Diyarbakır'ı Anlı ve Kışanak'a emanet ettiğini belirten Baydemir, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada, "Bizim mücadelemiz Şeyh Said'ten bu yana İbrahimi bir mücadeledir. Mücadelemiz Nemrutlara karşıdır. Amed'e, İstanbul'a, Hakkari'ye cenazeler gelmiyor. Şükürler olsun annelerimiz gözyaşı dökmüyor. Haklı mücadele, bu duruş bizi barış iklimine getirdi. Demokrasiden asla taviz vermeden asla bu kardeş kavgasına müsaade etmeyecektir. Baharımızın kışa çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Onurlu barışa, kardeşçe yaşamaya sahip çıkacağız. Gençlere barışı, kardeşliği, eşitçe bir yaşamı miras bırakacağız. 31 Mart'ta Urfa'da ikinci nevruzu kutlayacağız. Yolumuz aydınlıktır kardeşlerimiz. Hakkınızı helal edin Diyarbakır halkımız. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum." dedi.





Kürtçe ve Türkçe, 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 10 bin kişi alandaki koordinasyonu sağlıyor.



Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

Alanda toplanan gruplar, müzik yayını eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı. Çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynarken, bazı aileler de çimlere serdikleri kilimlerin üzerine piknik yapıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başlayan bazı vatandaşlar beraberinde getirdikleri çay ve malzemelerle, kimileri de seyyar satıcılardan satın aldıkları ciğer kebapla kahvaltılarını yapıyor.

Parkın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, parkta çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, bazı milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla kutlamaların yapıldığı Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'na geldi.

Yöresel kıyafet giyen Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ve Tuncel, PYD Eş Başkanı Abdullah, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, kanaat önderleri, sanatçılar ve gazeteciler Belediye Konukevi önünde biraraya geldi.

Buradan parti otobüsüyle ayrılan Kışanak ve beraberindekiler konvoy halinde etkinliğin yapılacağı Newroz Parkı'na geçti. BDP ve HDP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de otobüste ve konvoyda bulunduğu görüldü.

TALABANİ'NİN EŞİ DE GELDİ

Bu arada nevruz kutlaması için Diyarbakır'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de etkinliğin yapılacağı alana geldi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da nevruz kutlaması için protokoldeki yerini aldı.



BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da il dışındaki programı nedeniyle kutlamalara daha sonra katılacağını bildirdi.



Haberin Devamı