Gazete Vatan Logo

Denizli'de şiddetli deprem! Çok sayıda ilde hissedildi

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 09.34'te meydana gelen deprem İzmir, Isparta, Burdur ve Antalya gibi birçok ilde hissedildi. Halk panik halinde sokaklara çıktı. Depremin ardından art arda açıklamalar geldi. Denizli Valisi Hasan Karahan yaptığı açıklamada depremde can kaybı olmadığını söyledi. Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer ise ilçede okulların tatil edildiğini açıkladı. Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında ilk saatte 28 artçı deprem meydana geldi. Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.

Denizli'de şiddetli deprem! Çok sayıda ilde hissedildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki depreme ilişkin, "Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadı. Hafif yaralanan 3 vatandaşımız var." mesajını paylaştı.
Güllüoğlu, Twitter hesabından Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Deprem olduğu andan itibaren gelişmeleri takip ettiklerini belirten Güllüoğlu, "Ekiplerimiz ilçe merkezinde ve civar köylerinde incelemelerini sürdürüyor. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadı. Hafif yaralanan 3 vatandaşımız var." ifadelerini kullandı.
Kullanılmayan bazı kerpiç evlerin yıkıldığını, bazı binalarda ise hafif hasar oluştuğunu bildiren Güllüoğlu, hasar tespit çalışmaları ile incelemelerin devam ettiğini kaydetti.
BAKAN KURUM'DAN İLK AÇIKLAMA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Denizli'de yaşanan depremin ardından açıklamalarda bulundu.
Bakan Kurum, "Depremler, kentsel dönüşümün ülkemiz için en önemli gerçeği olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu depremlerden bugüne kadar 82 bin canımızı kaybettik. Topraklarımızın yüzde 66’sı maalesef deprem bölgelerinde yaşıyor. Bizim yerel yönetimlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak önceliğimiz 81 ilde tüm riskli alanlarda bu kentsel dönüşüm sürecini hızlı ve kararlı bir şekilde işletmek." dedi.
Yılda 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyon konutu yaparak deprem riski altındaki vatandaşları kurtarmak istediklerini söyleyen Bakan Kurum, "Denizli Acıpayam’daki kardeşlerimize vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum" dedi.

Haberin Devamı

Denizli ve çevre illerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Güllüoğlu, "Yaşadığımız her bir binanın, şehirlerde de köylerde de sağlam olması gerekiyor. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Şu ana kadar en büyüğü 4,8 olmak üzere 31 artçı deprem oldu." mesajını paylaştı.
"İlk saatte 28 artçı deprem meydana geldi"
Öte yandan, deprem hakkında AFAD Başkanlığından da yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, AFAD-TDVM'den (Türkiye Deprem Veri Merkezi) alınan verilere göre, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bugün saat 09.34'te 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi.
lk belirlemelere göre, dolaylı olarak hafif yaralanan vatandaşların bulunduğu, bazı kerpiç evler ile ahırların yıkıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İlk saatte en büyükleri 4,8, 4,5 ve 4,2 olan 28 artçı meydana gelen deprem sonrası İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda AFAD Denizli, itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri alanda çalışmayı sürdürüyor. Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin gerçekleştiği noktaya en yakın yerleşim yerinin 2,8 kilometre ile Acıpayam'ın Yeniköy'ü olduğu tespit edildi. AFAD Denizli ekiplerine takviye amacıyla AFAD İzmir ve AFAD Afyonkarahisar Arama Kurtarma Birliklerinden iki ekip yola çıkarıldı."

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Açıklamada, yer kabuğunun 10,76 kilometre altında gerçekleşen depremin, Aydın, Burdur, İzmir, Antalya ve yakın çevrede de hissedildiği belirtildi.
Depremin ardından AFAD Denizli'nin yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki birimlerle 4,5G, uydu ve telsizle haberleşildiği bildirildi.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi'nin verilerine göre, sarsıntının merkez üssü İzmir'e 232 kilometre, Denizli'ye ise 51 kilometre mesafede. Acıpayam ilçesine olan uzaklık ise, 11 kilometre.
KANDİLLİ 5.7 OLARAK AÇIKLADI
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5,7, merkez üssünü ise Acıpayam ilçesinin Yeniköy Mahallesi olarak açıkladı.

DENİZLİ VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Denizli Valisi Hasan Karahan, Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğünde depremde ilk belirlemelere göre can ya da mal kaybının oluşmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Karahan, Acıpayam ilçesinde saat 09.34'te meydana gelen deprem sonrası AFAD ekiplerinin çalışma başlattığını ifade etti.

Karahan, "Gelen ilk bilgilere göre can ya da mal kaybı yok. Depremin merkez üssüne yakın konumdaki Yeşildere köyünde bir iki binanın duvarında çatlak oluştu. Ancak araştırma devam ediyor. Şimdilik önemli bir şey yok. Çok şükür." dedi.

Öte yandan deprem tüm Ege Bölgesi ile Güney Marmara kentlerinde de hissedildi.

BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, depremle ilgili şunları söyledi:
''Binalarda çatlamalar var ama can kaybı yok. Deprem; gece saat 4 civarında bir kere oldu. Daha sonra tekrar biraz önce 15 dakika önce; ben de hastanedeydim. Oradan ayrılırken kendi aracımda baktım ortalık sallanıyor. İşte o sırada esas büyük deprem oldu.
Bütün vatandaşlarımız dışarıda. Bizim en çok korktuğumuz çatılardan düşenlerin insanların üzerine düşmesini önlemek amacıyla şu anda ekiplerimiz de binaların diplerini boşaltmak için çalışıyorlar.
Yeşildere’ye yakın bir Ucarı köyümüz var. Orada muhtarımız aradı can kaybımız yok, gidip bakacağız birazdan. Binaların çatı katlarında çatlama olduğu, bacalarının sarsıntıyla düştüğü… Biz o yüzden korkuyoruz. Allah korusun daha büyük depremler yaşamayalım inşallah.
BİR KİŞİ YARALANDI
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sırasında 1'nci kattan sokağa atlayan bir kadının yaralandığı belirtildi. Ayrıca ilçedeki kırsal mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü öğrenildi.
'NET BİR ŞEY SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Kocaeli Üniversitesi'nde Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Şerif Barış, korkutan depremle ilgili şunları söyledi:
''5,5 kuvvetli bir deprem. Derinliği 10-12 km civarında verilmiş. Dayanıksız binalarda hasar yapabilecek bir deprem. Bunun arkasından gelebilecek deprem için net bir şey konuşmak mümkün değil. Evlerinde çatlak ve hasar varsa insanların o evlere girmemesi tavsiyesinde bulunuyorum. Bu istenmeyen bir olay ama Türkiye’nin bunları aşması lazım. Bizim bu depremlere alışık olmamız ve hazır olmamız gerekiyor.
İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ
Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer de ilçede okulların tatil edildiğini söyledi.
Öğrenciler derste deprem konusunu işlerken deprem oldu
Denizli’de 5.5 büyüklüğünde meydan gelen deprem büyük paniğe neden oldu. Derste deprem konusunu işlerken depremi yaşayan öğrenciler dışarı çıkarak güvenli alanlarda toplandı.
Merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5.5 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 20 saniye sürdü. Deprem sırasında büyük panik yaşandı. Depremin hemen ardından okullarda korku dolu anlar yaşanırken sınıflar boşaltılarak öğrenciler okul bahçelerinde güvenli alanlara toplandı. Küçük yaştaki bazı öğrencilerin ise yaşadıkları korkudan dolayı ağladıkları gözlendi.
Özel bir lisenin coğrafya öğretmeni, derste deprem konusunu işlerken deprem olduğunu ve hemen dışarı çıktıklarını belirtti.
Depremde ölü ya da yaralı olup olmadığı ile ilgili açıklama yapılmadı. Acıpayam’da ise vatandaşlar sokaklara döküldü.
ANONSLARLA UYARI YAPILIYOR
Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.
Mahallede evinin büyük bölümü yıkılan İbrahim Aslan, sabah hayvanlarını gütmeye götürürken yerin sarsılmasıyla büyük korku yaşadıklarını, koşarak eve döndüğünü söyledi. Aslan, "Evimizin yarısı yıkıldı, eşim depremden sonra baygınlık geçirdi, hastaneye kaldırdık. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Ev girilecek gibi değil." dedi.