Gazete Vatan Logo

Dengeleri değiştirecek karar!

Irak'ın kuzeybatı bölgesindeki en büyük aşiretlerden biri olan Shammar aşireti, IŞİD'e karşı savaşmak için peşmergeye katıldı.

Irak'taki Kürt birlikler, IŞİD için savaşanları Salı günü Suriye sınırından püskürttü. Bunun üzerine bazı Sünni aşiretlerin desteğini kazandı. Bu durum, ABD askeri kuvvetlerinin IŞİD'i bombaladığı zamandan beri kazanılan en büyük başarı.

ÖNEMLİ BİR DAYANIŞMA SAĞLANDI

Peşmergeler, sınırın her iki tarafında operasyon düzenlerken zorlanmalarına rağmen bu zaferi kazandılar. Zafer sayesinde de sınırın diğer tarafındaki Suriyeli Kürtlerden destek gelmesi, sınırda sağlam bir dayanışma sağlanabileceğini gösterdi.

SINIR GEÇİŞİNDEKİ EN ÖNEMLİ STRATEJİK GELİŞME

Irak'ta ismini vermek istemeyen politik bir kaynak, Iraklı Kürt peşmergelerin Rabia sınırında, şafaktan önce başlayan savaşı kontrol altına aldıklarını söyledi ve bunu 'Sınır geçişindeki en önemli stratejik gelişme' olarak değerlendirdi.

IRAK'IN EN BÜYÜK AŞİRETLERİNDEN BİRİ PEŞMERGEYE KATILDI

Sünni müdahalecilerin IŞİD'e karşı olarak savaşa katılması olabilecek çok önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Irak'ın kuzeybatı bölgesindeki en büyük aşiretlerden biri olan Shammar ailesinin lideri, Sünni ailenin savaş için Kürtlere katıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Aşiretin lideri Abdullah Yawar Reuters'a konuşarak, 'Rabia bölgesi, tamamıyla şuan serbest bırakıldı. Bütün Shammar ailesi peşmergeye katıldı ve aramızda büyük bir beraberlik var.' dedi.

BU DAYANIŞMA MÜTTEFİKLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Abdullah Yawar beraberliğin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı ile yaptığı anlaşma sonucu ortaya çıktığını söyledi. Aile, anlaşmada IŞİD'in ortak düşman olarak belirlenmesinden sonra, peşmergeye katıldıklarını söyledi.
Sünni aşiretin desteği Irak hükümeti, onun bölgesel müttefikleri ve batılı müttefik ülkeleri için IŞİD'e karşı savaşta çok önemli bir gelişme olabilir.
HALİFELİK İLANI TEPKİ ÇEKMİŞTİ
IŞİD'in, 30 Haziran'da Suriye ve Irak topraklarını kapsayan alanda İslam devleti halifeliğini ilan etmesi, Irak'taki Sünni Arap aşiretlerin ve diğer silahlı grupların tepkisine neden olmuştu.