Gazete Vatan Logo

Demirtaş'tan canlı yayında flaş açıklamalar

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Demirtaş, ellerindeki son oy oranını açıklarken başarısız oldukları takdirde görevi bırakacağını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, NTV'nin seçim özel programı olan "Liderler Konuşuyor" programına konuk oldu.

Oğuz Haksever moderatörlüğündeki programda Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin, ve Mete Çubukçu, Selahattin Demirtaş'a sorular yöneltti.

Demirtaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

*Polislerin Diyarbakır'da evinizi basmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vali Bey sağolsun ilgilendi. İhbar kaydını bizzat dinlemiş. Adresin benim evim olduğunu bilmiyorlar. Israrla ben kimsiniz diyorum sen kapıyı aç dediler. Kapıma gelen ekip evin bana ait olduğunu bilmiyordu.

Polisler beni görünce şok oldu. Koruma arkadaşlarım geldiler. Saç sakal karışmış, kimlik göstermediler. Yönlendirmeyi yapanların kastı varmıydı bilmiyorum. Bu olay tesadüf olmayabilir bilemiyorum.

5 gün önce yaşandı, özel olarak gündeme taşımadım. Oturduğum sitede HDP bayrakları indirildi. Daha sonra Emniyet Müdürü koruma görevlisi arkadaşlarımı arayıp özür dilemiş.

*Popstar gibi karşılanıyorsunuz, Başak Hanım sizi kıskanıyor mu?

Haberin Devamı

Popstarlık değil samimiyetle alakalı bir durum. Eşime gelince çok memnun deği açıkçası. Şahsen ilgi görüyor olmak sıkıntı tabi.

*Diyanet polemiği

Biz din ve diyanet tartışmasını gündeme taşımadık. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından çarpıtıldığı için konuşmak zorunda kaldık. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı İnanç Hizmetleri Başkanlığı kurulmaldır. Bu dini özgürleştirmek, ibadeti özgürleştirmek; ipotek altından kurtarmaktır. Biz özellikle bir din-diyanet tartışması çıkarmış değiliz.

*Barajla ilgili son durum ne?

Yüzde 10'un üzerine biraz çıkmış görünüyoruz. Kritik bir noktada duruyoruz. HDP'ye oy verebilirim diyenlerin civarı yüzde 30. Bu bizim için çok kıymetli

Bu seçimde emanet oy vermeyi düşünen bir kitle var. Oy oranının kalıcı olması için çalışacağız.

*Koalisyon seçeneği

Büyük olasıkla ilk 3 parti bir koalisyon çıkaracaktır. Bizim AKP ile anlaşmamız neredeyse imkansız. AK Parti tek başına hükümet olamayabilir.

MHP'li CHP'li bir koalisyon da bizim için pek mümkün değil. Destek vermemiz zor. Hükümetsiz kalınmaması için gerekn fedakarlığı yaaprız. Yeni hükümet sivil anayasa yapma sözü vermelidir.

Haberin Devamı

*Yeni anayasa

Temel konularda uzlaşma sağlanamadığı için yeni anayasa yapılamadı. Bu seçim zorlayacak. Bütün partileri yeni anayasa yapın baskısıyla zorlayacak. Başkanlık ön şartıyla birlikte yeni anayasa tartışmasına girilemez.

*Yurt dışı olayları

Bizim için hayati bir önemde. Hedefimiz 400 bin civarında. Vatandaşlarımız hem oylarını kullansınlar hem de oylarına sahip çıksınlar. Ama bizim oradaki oylarla ilgili ciddi endişelerimiz var. Güvenlik için verilen anahtarların yedekleri olduğu ortaya çıktı. Biz her odaya güvenlik kamerası istedik.

*Seçim vaatleri

15-25 yaş arası her gence 200 TL'lik bir kart verilecek. En azından gençlerin cebinde bir çay içecek parası olsun.

Zorunlu askerlik kalkmalı. Gençler gönüllü olarak kamusal alanlarda çalışabilir. Silasız, dmokratik yöntemlerle sorunları çözeceğiz.

Barajı aşsak da aşmasak da silahsız çözüm için çalışacağız.

*Çözüm süreci

Haberin Devamı

Hükümetin biraz insiyatif alması lazım. Süreç donmuş durumda, biz masada kalmak isteriz. İmralı'ya heyet gidemiyor. Adalet Bakanlığı izin vermiyor. Bu süreç seçim taktiğine kurban edilmemeliydi. Silahlar konuşmamalı, ateşkes bozulmamalı. 10 maddelik metin Öcalan'dan gelmedi, ortak metindi.

*Anadilde eğitim

Türkiye'de zorla insanlara Türkçe öğretiliyor. 12 Eylül'ün işkence yöntemidir. İlkokul üçte tenefüste güreşerek Türkçeyi öğrendim. Kendisi demek ki iyi güreşememiş. Şakası bir yana bunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı. Kendisine saygım sonsuz ama bir milli eğitim bakanı böyle konuşmamalı. bu ülkede zorla Türkçe öğretildi. Anadili konuşmak yasaktı.

Almanya bölünmüyor da Türkiye niye bölünsün. Herkesin dili kıymetlidir. Zorla dayatılarak Türkçe öğretildi. Anadili yeterince kullanamaktan utanıyorum. Ben Zazayım, keşke eğitimini alabilseydim. Kürtler 100 yıldır devletle güreşiyor kendi anadillerini kazanmak için. Siz para ödeyerek Türkçe kursuna gönderir misiniz? Kürt çocuğu niye paralı bir şekilde ders alsın? Kamusal hizmet sunacaksın, kursu alan az olsun. İlgi azdır diye Kürtçeyi öteyemezsin. Çok dilli eğitim tabusu Türkiye'nin kabusuydu, bu aşıldı. Her Türkiye vatandaşı her dili konuşabilmeli, öğrenilmeli. Türkçe ortak dilimiz.

Haberin Devamı

*HDP'ye ilgi neden arttı?

Benim için proje diyorlar dışarıdan olsam inanıcam da bahsettikleri kişi benim. Biz ne yapacaksak yapıyoruz onu çekiyorlar. Ben zaten işçilerle, gençlerle iç içeyim. Biz zaten buyuz. Kampanya bunun üzerinden gidiyor. Bunu ne üst akıldan aldık ne de alt akıldan.

Silahların susmuş olması siyasete alan çiziyor. HDP artık sadece Kürtleri temsil eden bir parti değil. Trakya'dan Karadeniz'den de adaylarımız da var. Bizim elimizde medya gücü yoktur. Biz de sosyal medyayı kullanıyoruz. İş TRT'ye kalsaydı Türkiye bizi tanımıyor olacaktı. Bir diğer etken de Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Bir de sokak çalışmaları çok etkili oldu. Çok takdir ediyorum muazzam bir çalışma var.

BAŞARISIZ OLURSAK GÖREVİ BIRAKIRIM

Program yeterli desteği alamıyorsa bu bizim eksiğimizdir. Benim hatam nedeniyle barajı aşamazsa 7 Haziran gecesi görevi bırakırım. Israr etmenin anlamı yok.

*Kobani olayları

Keşke biizm yaptığımız kadar özeleştiriyi diğer partiler de yapsa. Bütün olayı benim üzerime yıkmaya çalışıyorlar. Kusura bakmasınlar. Sokaklarda ne olduğu ancak adil yargılanmayla ortaya çıkar.

Hiçbir acılı anneye cevap vermem. Böyle bir hadsizlik yapmam.

*Paralel yapı tartışması

Bizim Gülen cemaatine işbirliği yaptığımıza dair bir belge ortaya koysunlar ben çıkıp özür dileyim. Ekrem Dumanlı protokol kapısından gelmiş. Külliyen yalandır. Bizi desteklemeye, oy vermeye karar vermişlerse bu kıymetlidir. Hiç kimseyle ne bağlantımız var, ne de bağlantı ihtimalimiz var.

Bizi baraj altı bırakmak için çalışıyorlar. Konuştuğum ilin özgün sorunlarını dile getiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra 60 etkinliğe katılmış.

Barajı aşmaması normal bir durumdur demek haksızlıktır. Barajı aşamazsak, Meclis meşruiyeti tartışılır. Biz sustuk diyelim, aydınlar, gazeteciler bir şey demeyecek mi? Diyeceğiz ki tek bir şiddet eylemi olmasın. Protesto olabilir, herkesin hakkıdır. Ama tek bir şiddet eylemi olmamalı. Baraj sorunu AKP ve CHP'nin de derdi olmalı. Erken seçim tartışılmalıdır. Kafamızda gizli bir ajanda yoktur. Şiddet dışı demokratik kampanyalarla baskı kuracağız.