Gazete Vatan Logo

Dedeman Felix gibi uçacak

Roket uçuş için yapılan sağlık testinten geçemedi

İlk turistik uzay yolculuğuna çıkacak 4 Türk’ten biri olan Murat Dedeman, roket uçuş için yapılan sağlık testinten geçemedi. Dedeman, bu nedenle geçenlerde uzaydan atlayan Felix gibi balonla uzaya çıkacak.

HOLLANDA merkezli Space Expedition Cooperation (SXC) firmasının 2014’te yapmayı planladığı kısa uzay yolculuğu için çalışmalarda önemli bir aşama daha kaydedildi. Türkiye’den işadamı Murat Dedeman, Ahu Aysal ve Ali Şen’in de (biri de UFO talihlisi olacak) yolcuları arasında olduğu roketle uçuşa yönelik sağlık kontrolleri büyük ölçüde tamamlandı. Kontrollerde Murat Dedeman roketle uçuşa elverişli çıkmadı. Bu nedenle Dedeman’ın roket yerine bloonla (balon) uzağa gideceği açıklandı.

- BALONLA GİDECEK: Firmanın Türkiye temsilcisi Ceylan Pirinçcioğlu, “Dedeman, ’Bloon Yakın Uzay Gemisi’ programına geçiş yaptı. Bloonla uzaya çıkacak. Geçenlerde bloonla biliyorsunuz Avustralyalı bir sporcu 36 kilometreye çıkıp atladı. Bizim balon da onun benzeri bir balon. Orada 2 saat süreyle bir seyir yapılacak. 36 kilometrede, daha stressiz bir şey. Çıkışı 2.5 saat, aşağı inişi de 1 saat sürüyor. Onlar da 2014’te olacak, onunla gitmeyi tercih ediyor. Türkiye’den birkaç kişi daha var balonla gitmeyi planlayan” dedi. Pirinçcioğlu, bloon yakın uzay gemisinde bir kapsül bulunduğunu ifade ederek, ”O kapsülün içerisinde oturuyorsunuz. Orada 4 kişi ve 2 pilot var. 2.5 saat süreyle yukarı çıkıyorsunuz. 2 saat süreyle seyrediyorsunuz. Uzay çizgisinde tam bir optimum nokta. Buna biz ’yakın uzay’ diyoruz. Buradaki astronot olmuş olmuyor. LYNX uzay roketine katılanlar 100 kilometreyi geçtiği için astronot oluyor” diye konuştu.

- İLK DENEMEYİ YAPTI: Pirinçcioğlu, Ahu Aysal’ın ilk deneme uçuşunu yaptığını belirterek, ”Jet uçakları var, Albatross uçakları. Bu uçaklarla 3.5 G Force’a kadar yükselen bir çalışma yaptık. 15-20 kilometre civarında 3.5 G Force bir uçuş yaptı” dedi. Simulatörlerinin de bulunduğunu belirten Pirinçcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ”O, simulatörün de denemesini yaptı. Kapalı bir salonda Hollanda’da yapılan bir eğitim çalışması. Uçuşunu da Hollanda’da yapan Ahu hanım, uçuşun ardından çok mutlu olduğunu söylüyor. Heyecan ve farklı deneyim yaşadığını ifade etti. Önümüzdeki sene ocak-şubat gibi sıfır yer çekimli parabolik uçuş eğitimi var. Ona da yine Ahu Hanım katılacak. Muhtemelen ben de katılacağım.” Pirinçcioğlu, Ali Şen’in henüz sağlık kontrollerinin yapılmadığını ve ilk uçuş tarihinin ise 2014 yılının ortaları olarak düşünüldüğünü kaydetti.

- 5.5 SAAT SÜRECEK: Ücreti 95 bin Dolar olan uçuşların roket ile yapılanı 1 saat, balon ise 5.5 saat sürecek.

Haberin Devamı