Gazete Vatan Logo

Darbeci generallere ömür boyu hastane!

12 Eylül darbesi, 34 yıl sonra karara bağlandı. Darbenin ilk iki numarası Evren ile Şahinkaya’ya ağırlaştırılmış müebbet verildi, ceza iyi halden müebbete indi. Cezaları sağlık durumları nedeniyle hastanede infaz edilebilecek

Darbeci generallere ömür boyu hastane!

12 Eylül 1980 askeri darbesinden 34 yıl sonra dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi Tahsin Şahinkaya hakkında açılan tarihi darbe davasında karar verildi. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasına, GATA’da tedavi gören Evren ile İstanbul Şahinkaya hastane odalarındaki yataklarından telekonferans sistemiyle katıldı. Evren’in üzerinde siyah bir triko olduğu görüldü.

Polisler çıkarıldı

Duruşma sürerken bir ara Evren’in tedavisi yapıldı. Tedavinin ardından Evren’in üzerine beyaz bir tişört giydiği görüldü. Sanıkları avukatları Bülent Hayri Acar savundu. Duruşmanın başında güvenlik gerekçesiyle bir sıra silahlı çevik kuvvet ekibinin salonda olması tartışma yaratınca Mahkeme Başkanı Oktay Saday’ın talimatıyla polisler salondan çıkarıldı.

Son sözler söylendi

Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, 25 Ekim 2013’te açıklanan esas hakkındaki mütalaayı tekrarlayarak, her iki sanığın da mahkum edilmesini istedi. Sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar da müvekkillerinin kurucu iktidar olduklarını ve cezalandırılamayacaklarını savunarak, beraatlerini istedi. Son sözleri sorulan Evren, avukatının savunmasına, “İştirak ediyorum”, Şahinkaya da, “Katılıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bir muhtıra, bir darbe

Verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Oktay Saday, yargılamanın sonuçlandığını belirterek, kararı okudu. Sanıkların olay tarihinde Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanı olarak görev yaptıkları sırada 27 Aralık 1979’da, 2 Ocak 1980 tarihli dönemin muhtıra ile anayasayı, TBMM’yi ortadan kaldırmayı ve görevini yapmaya engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri kaydedilen kararda, 12 Eylül 1980’de de yine aynı sanıkların aynı suçu işledikleri anlaşıldığı belirtilerek, suç tarihinde lehlerine olan 765 sayılı TCK’nın 146/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildikleri kaydedildi. Sanıkların hem muhtıra ve hem darbe suçunu işledikleri belirtilmesine karşın, zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, duruşmadaki tavır ve hareketleri ile sağlık durumları ve yaşlarını dikkate alarak, takdiri indirimle birlikte cezaları müebbet hapse çevirdi.

Haberin Devamı

Adli kontrol devam edecek

Sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol kararının uygulanmasına devam edilmesine karar verdi. Karar kesinleşirse sanıkların yaş ve sağlık durumları nedeniyle cezalarının infazına da hastanede devam edilebilecek. Bunun için Evren ve Şahinkaya için Adli Tıp Kurumu’nun rapor vermesi, bu raporun infaz savcılığınca onaylanması gerekecek.

Rütbeleri sökülecek lojmandan çıkacaklar

Mahkemenin Evren ve Şahinkaya hakkında uygulanmasını istediği Askeri Ceza Kanunu’nun (ACK) 30. maddesi, bir yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezasına mahkum edilerek hüküm giyen subayların Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilişiğinin kesilmesini, askeri rütbelerinin geri alınmasını ve memuriyetlerinin sona ermesini düzenliyor. Buna göre Evren ve Şahinkaya, Yargıtay’ın kararı onaması halinde hükümlü hale gelecek ve mahkemece Genelkurmay Başkanlığı’na sanıklar hakkında ACK’nın 30. maddesinin uygulanması için yazı yazılacak.

Haberin Devamı

Ama maaşlar devam...

Yazının Genelkurmay tarafından işleme konulmasıyla birlikte Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri sökülecek, memuriyetleri sona erecek ve aldıkları madalyaları da kullanamayacaklar. Bundan sonra askeri general lojmanlarında da oturamayacaklar. TSK’dan emekli olan Evren ve Şahinkaya’nın kazanılmış haklarına ise dokunulamayacak ve emekli maaşlarını almaya devam edecekler. Evren hali hazırda 15.980, Şahinkaya ise 7.573 TL maaş alıyor.

Evren ölürse, devlet töreni

Mahkemenin kararı, Evren’in Cumhurbaşkanlığı’nı etkilemeyeceği için vefatı halinde devlet töreniyle uğurlanabilecek. Ancak Şahinkaya hayata veda ederse, TSK’yla ilişiği kesileceği ve rütbesini de kaybedeceği için ölümü halinde devlet töreni yapılmayacak.