Gazete Vatan Logo

Online da corona virüsü testi yapılacak! Corona virüsü testi nasıl yapılır? Corona virüsü testi yapan hastaneler hangileri?

Corona virüsü vaka sayısı arttıkça corona virüsü testi hakkında yapılan araştırmalar da artıyor. Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre, Corona virüs salgını vakası Türkiye’de 359’a yükseldi. Corona virüsü salgında sayının artma ihtimaline karşı Sağlık Bakanı zaten geçtiğimiz günlerde corona virüsü testi yapılan hastaneleri açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından son yapılan açıklamada, corona virüsü önlemleri kapsamında online test uygulamasını devreye sokulduğu, corona virüsü testi yaptırmış vatandaşlarımız test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından ulaşabilir” ifadeleri yer aldı.

Online da corona virüsü testi yapılacak! Corona virüsü testi nasıl yapılır? Corona virüsü testi yapan hastaneler hangileri?

Corona virüsü testi yoğun bir şekilde aranmaya başlandı. Sağlık Bakanı önce, İstanbul, İzmir ve Ankara'da corona virüsü testi yapan hastanelerin hangileri olduğunu açıklamıştı, son yaptığı açıklamada da corona virüsü önlemleri kapsamında online test uygulamasını devreye sokulduğunu, corona virüsü testi yaptırmış vatandaşlarımız test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından ulaşabileceğini aktardı. İstanbul'da, Ankara’da, İzmir’de corona virüsü testi hangi hastanelerde yapılıyor? İşte corona virüsü testi yapan hastaneler…

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONLİNE CORONA VİRÜS TESTİ

Koronavirüs testi yaptıran vatandaşların sonuçlara "eNabız" uygulamasından uluşabilecekleri bildirildi. Sağlık Bakanlığı'dan gelen son dakika açıklamasında, "Koronavirüs testi yaptırmış vatandaşlarımız test sonuçlarına eNabız uygulamasından ulaşabilir." ifadesine yer verildi.

Türkiye’de koronavirüs vakalarının sayısı artıyor, hayatını kaybedenler ise dörde yükseldi. Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi yaptıran vatandaşların sonuçlarına “e-Nabız” isimli uygulamadan ulaşabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Koronavirüs testi yaptırmış vatandaşlarımız test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından ulaşabilir” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık ayrıca koronavirüs önlemleri kapsamında online test uygulamasını devreye soktu. Bu kapsamda açılan koronaonlem.saglik.gov.tr adresli sitede sorulan sorulara verilen yanıtlara göre “Beyan ettiğiniz bilgiler doğrultusunda koronavirüs ile karşılaşmış olma ihtimaliniz düşüktür” ya da “Beyan ettiğiniz bilgiler doğrultusunda sağlık durumunuzun yakından değerlendirilmesi için lütfen maskenizi takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz” deniliyor.

TC kimlik numarasıyla girilen girilen sitede yoğunluğu önlemek için bir vatandaşın bir günde en fazla beş başvuru yapma hakkı bulunuyor.

Test başlamadan önce “Sonuçlar sadece öneri niteliği taşımaktadır ve nihai bir sonuç/kesinlik içermemektedir, tavsiye niteliğindedir” diye de bir uyarı yapılıyor.

Türkiye'de corona virüsten ölüm dörde yükselirken vaka sayısı da 359 oldu. Sağlık Bakanlığı ise vatandaşların online corona virüs testi yapabilmeleri için bir site yayına aldı. Sitede sorulan sorulara verilen cevaplara göre corona pozitif çıkma ihtimali değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı 'online corona testi' yapılabilmesi için bir site yayına aldı.

Haberin Devamı

koronaonlem.saglik.gov.tr adresli sitede yöneltilen sorulara göre verilen cevaplar değerlendiriliyor ve “Beyan ettiğiniz bilgiler doğrultusunda koronavirüs ile karşılaşmış olma ihtimaliniz düşüktür” ya da “Beyan ettiğiniz bilgiler doğrultusunda sağlık durumunuzun yakından değerlendirilmesi için lütfen maskenizi takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz” uyarısında bulunuluyor.

Sitede, "Sonuçlar sadece öneri niteliği taşımaktadır ve nihai bir sonuç/kesinlik içermemektedir, tavsiye niteliğindedir" uyarısı da bulunuyor.

CORONA VİRÜSÜ TESTİ YAPAN HASTANELER

Coronavirüs testi yapılan toplam hastaneler şu şekilde:

Adana Şehir Hastanesi

– Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Haberin Devamı

– Ankara Şehir Hastanesi

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bursa Şehir Hastanesi

– Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Eskişehir Şehir Hastanesi

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Isparta Şehir Hastanesi

– Kartal Dr. Lütfe Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

– İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

– Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

– İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

– İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

– İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kayseri Şehir Hastanesi

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yozgat Şehir Hastanesi

CORONA VİRÜSÜ TESTİ NASIL YAPILIR?

Haberin Devamı

Corona sağlık kurumu tarafından tespit edilmişse şu yollar izlenir:

Corona virüsü tespitinin ilk olarak bir sağlık kurumu tarafından yapılması durumunda Hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne (İSM) olası vaka en hızlı şekilde ihbar edilir. Bildirim, Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılarak yapılır. Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alınarak, hasta tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır. COVID-19 Vaka Bilgi Formu doldurulur (Form İZCİ’ye de girilir).

Form ve numune ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılır. Olası Vaka, multidisipliner şartlara sahip hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları olguları vakanın bulunduğu ildeki, belirlenmiş hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 3. düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilir.

Corona İl Sağlık Müdürüğü tarafından tespit edilmişse şu yollar izlenir:

Corona virüsü tespiti İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmışsa, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Ulusal Viroloji Laboratuvarına ve Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na telefonla bilgi verildikten sonra formun bir nüshası ve numune ivedilikle HSGM Ulusal Viroloji Laboratuvarına ulaştırılır. Formun bir nüshası e-posta ile HSGM Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na gönderilir. İZCİ’ye gelen vaka bildirimi ile ilgili süreçler sürdürülür.

Vaka kümelenmesi şüphesinde vakalar arasında epidemiyolojik bağlantı araştırılır. HSGM Resmi İnternet Sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur. Referans Laboratuvarı’ndan alınan numune sonuçları Sağlık Kurumları’na iletilir

CORONA VİRÜSÜ LABORATUVAR TESTLERİ NASIL YAPILIR?

COVID-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri COVID-19 açısından HSGM Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarında değerlendirilmektedir. Hastada diğer solunum yolu patojenleri tespit edilse dahi koinfeksiyonların oluşabileceği dikkate alınarak COVID-19 olası vaka tanımına uyan tüm hasta numuneleri COVID-19 için de değerlendirilmelidir. Nükleik asid amplifikasyon testleri COVID-19 sekans bilgileri yeni paylaşılmış ve moleküler (PCR) testler dizayn edilmiştir. Spesifik PCR testleri kurulana kadar, laboratuvarların pan-coronavirus testi ve takiben sekans analizi ile konfirmasyon yapmaları önerilmiştir. Konfirmasyon özellikle pan-coronavirus testleri ile pozitif bulunabilecek diğer coronavirusların ekarte edilmesi açısından önemlidir. Dört insan coronavirusu (HCoV) dünyada endemik olarak seyretmektedir; HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-HKU1 ve HCoV-OC43, bunlardan son ikisi betacoronavirüsdur. Ayrıca insanlarda zoonotik enfeksiyon yapan diğer iki betacoronavirüs SARS ve MERS-CoV virüsüdür. Sekanslama Sekans verisi virüsün kaynağını ve nasıl yayıldığını anlayabilmek için oldukça önemlidir. DSÖ, laboratuvarların elde ettikleri sekans verilerini ilgili platformlarda (GenBank, GISAID vb) paylaşmaları gerekliliğini bildirmiştir.

VİRÜSÜN ALIMI, SAKLANMASI VE NAKLİ NASIL OLUR?

Alt solunum yollarından alınacak örnekler için trakeal aspirat veya bronkoskopik örnekler tercih edilmelidir. Alt solunum yollarından alınamadığı durumlarda veya alt solunum yolu semptomları olmayan vakalardan nazofaringeal yıkama örneği ya da nazofaringeal ve orofaringeal sürüntü birlikte gönderilmelidir.

Olası vaka tanımına uyan ve enfeksiyon bulguları ağırlaşarak devam eden kişilerden alınan ilk numunenin üst solunum yolu numunesi olması ve test sonucunun negatif olması; COVID-19 enfeksiyonu şüphesini dışlamaz. Bu durumda ikinci bir numune gönderilebilir.

Numune alımı ve gönderilmesi sırasında güvenlik prosedürleri:

Alınan tüm numunelerin potansiyel olarak enfeksiyöz olduğu düşünülmeli, numune alma işlemi damlacık / aerosolizasyona neden olan işlem olarak kabul edilmeli ve kişiler buna yönelik kişisel koruyucu ekipmanları kullanmalıdır.

Ayrıca numune alan ve gönderen kişiler, enfeksiyondan korunma ve kontrol prosedürleri ve ulusal ve uluslararası enfeksiyöz madde transport kurallarına uymalıdır.

Numunelerin doğru etiketlendiğinden, istem formlarının doğru bir şekilde doldurulduğundan ve klinik bilgilerin sağlandığından emin olunmalıdır.

Laboratuvarla iyi iletişim kurulmalı ve ihtiyaç duyulduğunda bilgi edinilmelidir.

Laboratuvarda numunelerin uygun ve hızlı çalışılması ve yeterli biyogüvenlik önlemlerinin alınabilmesini sağlamak için iletişim ve bilgi paylaşımı esastır.

Numune göndermeden önce mutlaka laboratuvara bilgi verilmelidir.

Kayıt edilmesi gereken bilgiler:

Hasta bilgileri – isim, doğum tarihi, cinsiyet, ikamet adresi, iletişim bilgileri, barkod numarası vb. ayrıca ziyaret ettiği riskli bölgenin adı ve gerekli diğer bilgiler (örn: hastane numarası, hastane adı, adresi, doktorun adı iletişim bilgileri) ? Numunenin alındığı tarih ve saat ? Numunenin alındığı anatomik bölge ve lokasyon ? İstenen testler ? Klinik semptomlar ve ilgili hasta bilgileri (epidemiyolojik bilgiler, risk faktörleri, aşılama durumu ve antimikrobiyal tedaviler)