Gazete Vatan Logo

Çinli bizden az kazanıp 3 katımızı biriktiriyor

Türkiye tasarruf yapamayan, kazandığını harcayan hatta borçla yaşayan bir ülke. Ekonomi de iç tüketim ile ayakta duran bir modelde olunca tasarrufu özendiren önlemler sınırlı kalıyor. Çinliler ise az kazanmalarına rağmen Türkler’in 3 katı tasarruf performansına sahip

Çinli bizden az kazanıp 3 katımızı biriktiriyor

Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek tasarruf oranları açısından ilk sıralarda petrol ve doğalgaz zengini ülkeler yer alırken, küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olan ücretlerinin düşüklüğü ile ünlü Çin de listede bulunuyor.

Kazançlarının yarısını tasarrufa ayıran Çinliler, daha az kazanmalarına rağmen Türkiye’deki tasarruf oranının 3 katını aşan performanslarıyla dikkati çekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranlarına ilişkin verilerinden derlenen bilgilere göre, söz konusu ülkelerde ortalama tasarruf oranı 2014 yılında yüzde 32.62 olarak gerçekleşti.

Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar, yüzde 56 ile en fazla tasarruf oranına sahip ülke olurken, Katar’ı yüzde 54.76 ile petrol ihracatçısı Kuveyt izledi. Dünyanın en büyük doğalgaz üreticileri arasında yer alan Cezayir’de bu oran yüzde 53.23 seviyesinde gerçekleşti. Büyüme hızına ilişkin endişeler dolayısıyla küresel piyasalarda son dönemde kaygıyla takip edilen, kişi başına milli gelirin 7 bin 400 dolar olduğu Çin, yüzde 50’yi bulan tasarruf oranıyla petrol ve doğalgaz zenginlerinden sonra listede dikkati çeken ülke oldu. Çin’i yüzde 47 tasarruf oranıyla İran izledi. Petrol gelirlerinden elde ettiği fonu kullanmaya başlayan Suudi Arabistan’da tasarruf oranı yüzde 46 oldu. Tasarruf oranı, Güney Kore’de yüzde 35, Hindistan’da yüzde 31, Endonezya’da yüzde 31.Almanya’da bu oran yüzde 27’de kaldı. Bu oran Rusya’da yüzde 23, ABD’de yüzde 18 olurken, İngiltere yüzde 12’lik oranla G20 ülkeleri içinde sonuncu oldu. Türkiye’de yüzde 12.3’lük oranıyla İngiltere ile birlikte son 2 sırayı paylaştı. Tasarrufu artırmak için Türkiye’de geçen 2 yılda önlemler alınsa da bu yeterli olmadı. Bu önlemler içinde uzun vadeli tasarrufa daha fazla faiz gibi alternatifler vardı. Son olarak da Maliye Bakanlığı her çalışanın Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girişini mecburi kılacak bir model üzerinde çalışıyor. Çalışanların en az 3 ay BES’e katkı yapması istenecek. 3 ayın sonunda çalışanın BES katkısını sürdürüp sürdürmeyeceği kendi kararına bırakılacak. Bu modeli Maliye Bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz hafta “Herkes bir tasarrufun tadını alsın istiyoruz” diye açıklamıştı.

Haberin Devamı