Gazete Vatan Logo

Çin’den ABD ile Güney ve Kuzey Kore'ye çağrı

Çin, ABD ile Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "zor elde edilen bu fırsatı iyi değerlendirmeleri” çağrısında bulundu.

Çin’den ABD ile Güney ve Kuzey Kore'ye çağrı

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile bu ay, ABD Başkanı Donald Trump ile de gelecek ay yapacağı görüşmelere değindi.

Vang, son zamanlarda Kore Yarımadası konusunda olumlu yönde değişimler yaşandığını belirterek tüm tarafların diyalog ve müzakerelerin yeniden başlatılmasını hedefleyen ve zor elde edilen görüşme fırsatlarını iyi değerlendirmesini umduklarını söyledi.

Güney Kore ile Kuzey Kore’nin ikili ilişkilerinin iyiye gitmesini desteklediklerini ifade eden Vang, iki ülke liderlerinin ay içinde yapacağı zirvenin planlandığı gibi gitmesini ve olumlu sonuçlar alınmasını umduklarını dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, “ABD ve Kuzey Kore liderlerinin görüşmesinin de pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesini umuyoruz.” ifadelerini kullanarak tarafların birbirini anlamasını ve karşılıklı güven tesis etmesini istediklerini vurguladı.

Kore Yarımadası’nda gerilimin azalmasıyla barış ve diyaloğun umut verici bir hale geleceğine, bu durumda da dış faktörlerin ortaya çıkmasının tarihi tecrübelerle sabit olduğuna işaret eden Vang, tüm taraflara bu dış faktörleri bir kenara bırakmaları, diyalog ve müzakerenin doğru istikametinde sebatla gitmeleri çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Vang, yarımadanın nükleerden arındırılması sürecinde ilgili tüm tarafların makul güvenlik endişelerinin hesaba katılması gerektiğini belirtti.

Boao Asya Forumu 2018 Yıllık Konferansı

Öte yandan, Asya'nın en büyük ekonomi forumlarından biri olan Boao Asya Forumu'nun yıllık konferansının 8-11 Nisan'da ülkenin güneyindeki Haynan Adası'nda düzenleneceğini hatırlatan Vang, 4 gün sürecek toplantılarda Asya ekonomisi, bölgesel kalkınma ve altyapı yatırımları, insani meseleler gibi birçok konunun ele alınacağını belirtti.

Vang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang'ın forumda ev sahibi olarak konuk liderlerle görüşmeler yapacağını dile getirdi.

"Daha Refah Bir Dünya İçin Açık ve Yenilikçi Asya” temasıyla düzenlenecek konferansa, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moğolistan Başbakanı Khurelsukh Ukhnaa, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde’ın katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Asya ülkeleri ile diğer ülkeler arasında kalkınma alanında iş birliğini sağlamak amacıyla amacıyla 2001'de kurulan Boao Asya Forumu'nun merkezi, Çin'in ada eyaleti Haynan'da bulunuyor. 2002'den bu yana her yıl yıllık toplantı düzenleniyor.