Gazete Vatan Logo

CHP’de aday depremi!

CHP’de aday depremi!

CHP’nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde ilçe belediye başkanı adaylarını belirlemek için yaptığı toplantı 20 saat sürdü.

Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy gibi CHP’nin kalesi ilçeler için uzun süren pazarlıklar yapıldı. Adayların açıklanmasından sonra ise parti teşkilatları ayaklandı.





CHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’in metropol ilçelerinde belediye başkan adaylarını belirlediği Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantıları hayli gergin ve tartışmalı geçti. 20 saati bulan toplantılara gece yarısı yaşanan kulisler damgasını vurdu. Pazar sabah 09:30’ta toplanan MYK 7 saatlik bir çalışmayla adayları belirledi. Daha sonra bu isimler saat 16:30’da toplanan PM’ye sunuldu. Dün sabah 05:15’e kadar süren toplantıda dakika dakika İstanbul ve İzmir kulisleri yaşandı. PM’ye gece yarısına kadar süren Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy kulisleri damga vurdu. MYK’ya Beşiktaş için Tonguç Çoban, Bakırköy için Mehmet Karlı ve Kadıköy için Bülent Kerimoğlu isimleri sunuldu. Ancak Sarıgül’ün yakın çalışma arkadaşı Tonguç Çoban’a ciddi itirazlar yükselince bu isimin değiştirilmesi gündeme geldi. CHP lideri gece yarısı PM’ye ara vererek, aday belirleme komisyonu ve İstanbul İl başkanı ile ayrı ayrı görüştü. Kılıçdaroğlu, daha sonra görüştüğü Sarıgül’ün “Beşiktaş benim olmazsa olmazım” mesajı üzerine komisyonla yeniden Çoban için görüştü. Sarıgül’e “Tonguç Çoban’a çok itiraz var başka isim önerin” mesajı iletilmesi üzerine Sarıgül’ün avukatı Murat Hazinedar da karar kılındı.



İşçi Partili aday

PM’de ikinci en büyük tartışma Kadıköy için yaşandı. Gürsel Tekin’in önerdiği Aykut Nuhoğlu ismine karşılık Sarıgül cephesi Çiğdem Özer’i önerdi. Ancak MYK’dan Kadıköy için Bülent Kerimoğlu ismi çıktı. Ancak Kerimoğlu’nun da Kadıköy değil Bakırköy’ü istediği kulislere yansıdı. Gece yarısı Canan Kaftancıoğlu ismi gündeme geldi. Kaftancıoğlu’na da itirazlar gelince gece yarısı AKUT kurucusu Nasuh Mahruki arandı. Mahruki adaylığı kabul edince ismi PM’ye bu isim sunuldu. Ancak bazı PM üyelerinin “Mahruki, İşçi Partili” itirazları üzerine bu isimden vazgeçildi. Bir sonuç çıkmayınca Kılıçdaroğlu, PM’den yetkisi alarak Kadıköy adayını kendisi belirleme kararı aldı.


Bakırköy-Beşiktaş hattı

Bakırköy için de gece boyu kulis yaşandı. Beşiktaş için düşünülen Mehmet Karlı ismine Sarıgül cephesinden, “Galatasaray yönetim kurulu üyesi Beşiktaş’a olmaz” itirazı üzerine Karlı’nın adı Bakırköy ile gündeme geldi. Ancak Karlı’nın da “Sarıgül’ün belirleyeceği adaylar nedeniyle Bakırköy’e kaydırılmayı etik bulmadığı” itirazı üzerine Karlı’nın adı yeniden Beşiktaş için gündeme geldi. Ancak bu sefer Sarıgül’ün “ya o ya ben” çıkışı üzerine Beşiktaş’ta Sarıgül’ün desteklediği aday listeye konuldu. Karlı da aday gösterilmedi.

CHP’de dün açıklanan isimlerle toplamda bin 143 aday belirlendi.


‘Sarıgül paralel örgüt mü kurdu?’

CHP Parti Meclisi toplantısında adaylar tartışılırken Prof. Dr. Burhan Şenatalar’dan şok bir çıkış geldi. Şenatalar’ın, “Listeleri Sarıgül mü yapıyor? Mitinglerinde sarı atkılar bayraklar var. Sarıgül CHP içinde paralel bir örgüt mü kuruyor?Paralel bir yapılanma mı var? Neden CHP çatısı altında çalışmıyorlar? Hani tüm TDH, CHP’ye katılacaktı? TDH kendi çalışmasını sürdürüyor. Burada bir sıkıntı var” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.


İstanbul’a tırpan

PM’de İstanbul’da dün belirlenen ilçeler şöyle: Adalar: Atilla Aytaç, Ataşehir: Battal İlgezdi (mevcut), Avcılar: Handan Toprak Benli, Bakırköy: Bülent Kerimoğlu, Beşiktaş: Murat Hazinedar, Beyoğlu: Aylin Kotil, Büyükçekmece: Hasan Akgün (mevcut), Çatalca: Cem Kara (mevcut), Esenler: Aksel Örüklü, Eyüp: Ferzan Özer, Kartal: Altınok Öz (mevcut), Küçükçekmece: Gökhan Gümüşdağ, Maltepe: Ali Kılıç, Sarıyer: Şükrü Genç (mevcut), Silivri: Özcan Işıklar (mevcut), Şişli: Hayri İnönü, Üsküdar: İhsan Özkes,

Başkentte 9 isim

Belirlenen Ankara adayları şöyle: Altındağ: Melih Baran Kılıç, Ayaş: Ali Başkaraağaç, Çamlıdere: İsmail Çiçekçi, Çankaya: Alper Taşdelen, Güdül: Ömer Güney, Keçiören: Metin Emir, Kızılcahamam: Ahmet Hızarcı, Sincan: Alaattin Bera Türkoğlu, Yenimahalle: Fethi Yaşar.

Keçiören adayına tepki gösteren bir grup protesto eylemi yaptı.

15 aday değişti

Parti Meclisi 15 seçim çevresinde daha önce belirlediği adayları değiştirdi. Sakarya Büyükşehir’de daha önce aday gösterilen Raşit Dünya yerine Ecevit Keleş aday gösterildi. Van İpekyolu ilçe adayı olarak gösterilen Mehmet Kurukçu Van Büyükşehir adayı olarak belirlendi. Ayrıca Aydın Didim, Bitlis Hizan, Diyarbakır Dicle, Düzce Gölyaka, Eskişehir Mihalgazi, Giresun Eynesil, İstanbul Eyüp, İzmir Bayındır, İzmir Kınık, Kırıkkale Bahşılı, Konya Meram, Nevşehir Gülşehir ve Şanlıurfa Hilvan adayları değiştirildi.

9 ilde isimler belli oldu

Adana Ceyhan’da eski Orman Bakanı Arif Sezer aday gösterildi.

CHP, 9 il merkezinde de adaylarını belirledi. Bingöl’de Zeynel Abidin Bakır, Edirne’de Recep Gürkan, Kırklareli’de Mehmet Siyam Kesimoğlu, Konya Büyükşehir’de İbrahim Işık, Kütahya’da Nuran Altunseven, Mardin Büyükşehir’de Ahmet Cemil Mataracı, Şırnak il merkezinde Muhammet Üstün, Tekirdağ Büyükşehir’de Kadir Albayrak ve Van Büyükşehir’de Mehmet Kurukçu’yu aday gösterildi.

Haberin Devamı