Gazete Vatan Logo

Son sözü Kılıçdaroğlu söyleyecek

CHP'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'in metropol ilçelerini belirlediği 20 saatlik Parti Meclisi toplantısına gece yarısı yaşanan kulisler damgasını vurdu.

Son sözü Kılıçdaroğlu söyleyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül'ün önerdiği bazı isimlere karşı çıkışlar artınca toplantı uzadı. Gece yarısı çok sayıda ilçe adayı değişti. Parti Meclisi Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy adaylarında kilitlenirken bu ilçe adaylarından Bakırköy ve Beşiktaş sabaha karşı belirlenebildi. Kadıköy adayı belirlenemezken sürpriz bir formül gündeme geldi.

Anket

CHP'de istifaların artacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






CHP'nin önceki günkü yerel seçimlerdeki adaylarını belirleme toplantısı yaklaşık 20 saat sürdü. Pazar sabah 09:30'ta toplanan MYK 7 saatlik aday belirleme çalışmasının ardından 16:30'da PM toplantısına geçti. Sabah 05:15'e kadar süren toplantıda dakika dakika İstanbul ve İzmir kulisleri yaşandı. Bazı ilçe adayları neredeyse her saat başı değişti.

Anket

CHP'nin yerel seçimlerde doğru adayları tercih ettiğine inanıyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






CHP'nin önceki günkü yerel seçimlerdeki adaylarını belirleme toplantısı yaklaşık 20 saat sürdü. Pazar sabah 09:30'ta toplanan MYK 7 saatlik aday belirleme çalışmasının ardından 16:30'da PM toplantısına geçti. Sabah 05:15'e kadar süren toplantıda dakika dakika İstanbul ve İzmir kulisleri yaşandı. Bazı ilçe adayları neredeyse her saat başı değişti.

Anket

CHP'nin yerel seçimlerde doğru adayları tercih ettiğine inanıyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok








BEŞİKTAŞ KİLİTLEDİ

Parti Meclisi toplantısında gece yarısına kadar Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy kulisleri yaşandı. MYK'ya Beşiktaş için Tonguç Çoban, Bakırköy için Mehmet Karlı ve Kadıköy için Bülent Kerimoğlu isimleri sunuldu. Ancak Sarıgül'ün yakın çalışma arkadaşı Tonguç Çoban'a hem MYK'dan hem de PM'den ciddi itirazlar gelince bu isimin değiştirilmesi gündeme geldi. CHP lideri gee yarısı PM'ye ara vererek aday belirleme komisyonu ve İstanbul İl başkanı ile ayrı ayrı görüştü. Mustafa Sarıgül ile de görüşen Kılıçdaroğlu, Sarıgül'ün "Beşiktaş benim olmazsa olmazım" mesajı üzerine komisyonla yeniden Tonguç Çoban için görüştü.



Sarıgül'e "Tonguç Çoban ismine çok itiraz var başka isim önerin" mesajının iletilmesi üzerine Sarıgül'ün avukatı Murat Hazinedar da karar kılındı. Bu isme de PM'de karşı çıkışlar oldu. Ancak yaşanan uzun tartışmalar üzerine Hazinedar'ın adaylığına karar verildi. Bu kararda Sarıgül'ün restinin de etkili olduğu ifade edildi.

KADIKÖY DÜĞÜMÜNÜ GENEL BAŞKAN ÇÖZECEK

Parti Meclisi'nde ikinci en büyük tartışma Kadıköy için yaşandı. Kadıköy'de yıllarca siyaset yapan ve partinin etkin ismi Gürsel Tekin'in önerdiği aykut Nuhoğlu ismine karşılık Sarıgül cephesi Çiğdem Özer ismini önerdi. Ancak yaşanan tartışmalar gece boyu sürdü. MYK'dan Kadıköy için Bülent Kerimoğlu ismi çıkarken Kerimoğlu'nun da Kadıköy değil Bakırköy istediği kulislere yansıdı. Kerimoğlu ismine Tekin cephesinin de itiraz etmediği kaydedildi. Gece yarısı 03:00'te Kadıköy için önce İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve MYK'da Maltepe adayı olarak belirlenen Canan Kaftancıoğlu ismi gündeme geldi. Kaftancıoğlu'na da itirazlar gelince gece yarısı AKUT kurucusu Nasuh Mahruki arandı. Mahruki'nin adaylığı kabul etmesi üzeri,ne PM'ye bu isim sunuldu. Ancak bazı PM üyelerinin "Nasuh Mahruki İşçi Partili" itirazları üzerine 05:00'te yapılan oylamada Mahruki'den vazgeçildi. Kadıköy için Aykut Nuhoğlu ve İnci Beşpınar isimleri tartışıldı. Tartışmalardan bir sonuç çıkmayınca CHP lideri Kılıçdaroğlu, PM'den aday belirleme yetkisini alarak Kadıköy adayını kendisi belirleme kararı aldı. Kadıköy için hem Tekin cephesini hem de Sarıgül cephesini rahatsız etmeyecek bir aday arayışına girdi. CHP lideri dün akşam saatlerine kadar evinde Kadıköy mesaisi yaparken İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün isminin gündeme geldiği öğrenildi. Öğüt'e örgütün de Tekin'in de Sarıgül'ün de itiraz etmeyeceği konuşuluyor.



KARLI'NIN İTİRAZI

Bakırköy'de de gece boyu kulis yaşandı. Beşiktaş için düşünülen Mehmet Karlı ismine Sarıgül cephesinden "O Galatasaray yönetim kurulu üyesi Beşiktaş'a olmaz" itirazı üzerine Karlı'nın adı Bakırköy ile gündeme geldi. Ancak Karlı'nın da "Sarıgül'ün belirleyeceği adaylar nedeniyle Bakırköy'e kaydırılmayı etik bulmadığı" itirazı üzerine Karlı'nın adı yeniden Beşiktaş için gündeme geldi. Ancak bu sefer Sarıgül'ün "ya o ya ben" çıkışı üzerine Beşiktaş'ta Sarıgül'ün desteklediği aday listeye konuldu. Karlı da aday gösterilmedi. Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi de olan Karlı'nın CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun isteği ile görevinden ayrıldığı da biliniyordu. ancak Karlı istifa etmesine karşın kendisine bir görev verilmedi.



MAHSUR KALDI

İstanbul'da CHP'li 13 belediye başkanının 6'sı yeniden aday gösterildi. Kartal'da MYK'dan Hsünü süslü kararı çıkarken PM'den yeniden mevcut başkan gösterildi. Maltepe'de MYK'ya mevcut başkan Mustafa Zengin'in ismi sunuldu. Ancak MYK'dan PM'ye canan Kaftancıoğlu ismi sunuldu. PM bu ismi önce onayladı. Sabaha karşı 04:00'te yapılan Maltepe oylamasında da Kaftancıoğlu'ndan vazgeçilirken Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Ali Kılıç ismi neredeyse tüm PM'nin oyunu alarak Maltepe adayı oldu. Maltepe örgütü de gece yarısı genel merkeze baskın düzenledi. Kılıçdaroğlu'nun da çıkış yaptığı kapının önüne araçlar parke edildi. Kılıçdaroğlu yaklaşık 1 saat partide mahsur kalırken örgütteki isimlerle yapılan konuşmalar üzerine garaj kapısını kapatan araçlar çekildi.



İSTANBUL'A TIRPAN

PM'de İstanbul'da dün belirlenen ilçeler şöyle:

Adalar: Atilla Aytaç
Ataşehir: Battal İlgezdi (mevcut)
Avcılar: Handan Toprak Benli
Bakırköy: Bülent Kerimoğlu
Beşiktaş: Murat Hazinedar
Beyoğlu: Aylin Kotil
Büyükçekmece: Hasan Akgün (mevcut)
Çatalca: Cem Kara (mevcut)
Esenler: Aksel Örüklü
Eyüp: Ferzan Özer
Kartal: Altınok Öz (mevcut)
Küçükçekmece: Gökhan Gümüşdağ
Maltepe: Ali Kılıç
Sarıyer: Şükrü Genç (mevcut)
Silivri: Özcan Işıklar (mevcut)
Şişli: Hayri İnönü
Üsküdar: İhsan Özkes

İZMİR'DE BÜYÜK DEĞİŞİM

İzmir'de CHP'li mevcut başkanlardan 15'i aday gösterilmedi. CHP yönetimi Konak, Urla, Torbalı, Menderes, Kiraz, Kınık, Karşıyaka, Karaburun, Aliağa, Karabağlar, Bornova, Çeşme, Çiğli, Dikili ve Buca'da başkanları aday göstermedi. İzmir baro eski Başkanı Sema Pektaş'ın Karşıyaka'ya konulması üzerine Aziz Kocaoğlu'nun itiraz ettiği ve "Sema hanım Konak'a konulmaz ise istifa ederim" dediği öğrenildi. Bunun üzerine PM'de gece yarısı Pektaş Konak'a kaydırıldı. Konak adayı düşünülen Hüseyin Muylu Akpınar da Karşıyaka'ya kaydırıldı. İzmir'de dün belirlenen adaylar şöyle:
"Aliağa- Barış Eroğlu, Balçova- Mehmet Ali Çalkaya, Bayındır - Ufuk Sesli, Bayraklı - Hasan Karabağ, Bornova - Olgun Atilla, Buca - Levent Priştina, Çeşme - Muhittin Dalgıç, Çiğli - Hasan Arslan, Dikili - Mustafa Tosun, Gaziemir - Halil İbrahim Şenol, Karabağlar - Muhittin Selvitopu, Karaburun - Ahmet Çakır, Karşıyaka - Hüseyin Mutlu Akpınar, Kınık - Mehmet Çetinkaya, Kiraz - Ercan Ekici, Konak - Sema Pektaş, Menderes - Ahmet Pala, Narlıdere - Abdül Batur, Urla - Sibel Uyar.

ANKARA ADAYLARI

Ankara Sincan'da AKP eski Temelli Belediye Başkanı Alaattin Bera Türkoğlu aday gösterildi. Dün belirlenen Ankara adayları da şöyle:

"Altındağ - Melih Baran Kılıç, Ayaş - Ali Başkaraağaç, Çamlıdere - İsmail Çiçekçi, Çankaya - Alper Taşdelen, Güdül - Ömer Güney, Keçiören- Metin Emir, Kızılcahamam - Ahmet Hızarcı, Sincan - Alaattin Bera Türkoğlu, Yenimahalle - Fethi Yaşar"
Keçiöerena dayına tepki gösteren bir grup CHP'li de Keçiören ilçe başkanlığıdna protesto gösterisi yaptı.

TRAKYA KARIŞTI

Edirne'de Hamdi Sedefçi yerine milletvekili Recep Gürkan'ın aday gösterilmesi Edirne'yi karıştırdı. Başkan Sedefçi istifa kararı alırken DSP'den aday olacağını açıkladı. Edirne örgütünde de tepki istifaları geldi. En büyük tepki ise Kırklareli'nden geldi. Kırklareli'nde mevcut başkan Cavit Çağlayan'ın aday gösterilmeyip milletvekili Mehmet Sİyam Kesimoğlu'nun aday gösterilmesine ilk tepki yine aynı ilin milletvekili Turgut Dibek'ten geldi. Diberk CHP'den istifa etti. Diber, "Mevcut belediye başkanına halkımızın güveni tam olmasına rağmen, bunun değerlendirilmemiş olması Kırklareli halkının büyük tepkisine neden olmuştur. Parti Meclisimizin almış olduğu bu karar, 47 yıldır birlikte yaşadığımız Kırklareli hemşehrilerime yapılmış büyük bir haksızlıktır" dedi. Kırklareli'nde partinin merkez teşkilatındaki 2 bin üyesinden 700'ü istifa etti. Çağlayan'ın da DSP'den aday olabileceği ifade ediliyor. Tekirdağ'da da mevcut başkan Adem dalgıç yerine Kadir Albayrak aday gösterildi.

ANTALYA DA KARIŞTI

CHP Antalya İl Başkanlığı önünde toplanan grup, partinin Muratpaşa ve Konyaaltı belediyeleri için başkan adayı tercihlerini protesto etti. İl Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmeyen Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Konyaaltı Belediye Başkan aday adayı Ayhan Zor lehine tezahüratta bulunurken, İl Başkanı Devrim Kök ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın aleyhine slogan attı. "Vur, vur inlesin Ankara dinlesin", "Evcilmen nerede, biz oradayız", "Muratpaşa uyuma başkanına sahip çık" sloganları atan grup, seçim otobüsünün üzerine Konyaaltı Belediye Başkan aday adayı Ayhan Zor'un afişini astı.

Protesto gösterinde yer alan parti üyesi bazı kişiler CHP üye kimliklerini kırarken, bazıları da CHP il binası önünde yatarak Muratpaşa Belediye Başkanı Evcilmen'in adaylığı açıklanıncaya kadar eyleme devam edeceklerini söyledi.

MYK'YA YETKİ

CHP'de sabah saatlerine kadar süren PM ile birlikte toplamda bin 143 aday belirlendi. Geriye kalan 200 aday için PM, MYK'ya yetki verdi. 200 yerin büyük çoğunluğunu doğu ve güneydoğuı il ve ilçe adayları oluşturdu. Buralar ile belediye meclis üyeliklerinin adaylığını CHP MYK belirleyecek.

Haberin Devamı