Gazete Vatan Logo

Cennet cehenneme döndü!

Irma kasırgasının vurup geçtiği tropik adalar yerle bir oldu. Yiyecek ve su sıkıntısının baş gösterdiği Karayipler’deki St Martin Adası’nda halk çöplüklere saldırmaya başladı

Cennet cehenneme döndü!

ABD’nin Florida eyaletinde büyük yıkıma yol açan Irma Kasırgası’nın geçtiği Karayipler’deki St Martin Adası’nda yiyecek ve su sıkıntısı baş gösterdi. İngiliz basını, büyük bölümü ağır hasar alan adada insanların temel ihtiyaç maddeleri için kavga etmeye başladığını, çöplüklere saldırdığını yazdı.

Turistler otellere kapandı

Habere göre yabancı turistler, sokaklara dolaşan silahlı yağmacılardan korunmak için otel odalarına kapandı. Yerel yetkililer, Hollanda ve Fransa arasında bölünmüş olan adada yaşanan soygun ve yağma olaylarının arkasında yaklaşık 600 kişilik bir grubun olduğunu duyurdu. Pek çok mahallede ada sakinlerinin yağmacılara karşı 24 saat nöbet tuttukları gelen haberler arasında.

Mahkumlar kaçtı

Öte yandan Londra yönetimi, İngiltere’ye bağlı olan Virgin Adaları’nda ‘yüksek güvenlik riski’ taşıyan 40 kadar mahkumun, kasırga sırasında hapishaneden kaçmayı başardığını açıkladı. Bölgeyi ziyaret edeceği açıklanan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, yağma ve şiddet olaylarının önlenmesi için bölgeye 50 polis memurunun gönderildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Elektrik ve su yok

Kasırga nedeniyle altyapı sistemlerinin çöktüğü Florida eyaletinde 12.5 milyon kişiye elektrik verilemediği açıklandı. Valilik, su dağıtım ve kanalizasyon şebekelerinin de büyük hasar gördüğünü kaydediyor. Yetkililer, elektrik ve su hizmetlerinin haftalar, hatta aylar boyunca kesik kalabileceği uyarısında bulundu.

Irma hız kesti

Florida’nın ardından Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini etkisi altına alan Irma Kasırgası ABD’nin iç bölgelerine doğru ilerliyor. Yetkililer, ilk kez tropik fırtına uyarısı verilen Georgia’da 3, Güney Carolina eyaletinde ise 2 kişinin Irma nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Florida’da ise ölü sayısı 8’e yükseldi. Irma’nın ilerlediği hat üzerindeki havalimanlarında 4 bini aşkın uçuşun iptal edildiği bildirildi. Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Karayipler’deki adaları vurduğu sırada kategori 4 hızında olan Irma Kasırgası’nın, ana karada içerilere ilerlerken hız kaybederek tropik siklona dönüştüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Ordu bölgede

Halen 200 bini aşkın kişinin kurulan barınaklarda kaldığı Florida’da, kasırga süresince evlerini terk etmeyen Key West bölgesi sakinlerine yardım için donanma devreye girdi. USS Abraham Lincoln uçak gemisinin, beraberindeki iki savaş gemisiyle birlikte bölgeye gönderildiği açıklandı. Donanmanın bölge sakinlerine yiyecek, su ve ilaç yardımı götürdüğü, ayrıca arama-kurtarma çalışmalarına da katılacağı belirtildi.

Yağma nöbeti

St Martin Adası’nda yaklaşk 600 kişilik bir grup, önüne geleni yağmalıyor. Ada sakinleri ve polis, yağmacılara karşı 24 saat nöbet tutuyor.

Kargo uçağıyla tahliye

Amerikan Hava Kuvvetleri, St. Martin Adası’nda mahsur kalan turistleri kargo uçaklarıyla tahliye etmeye başladı. Turistlerin Porto Riko’nun başkenti San Juan’a nakledildikleri kaydedildi.