Gazete Vatan Logo

Çekilmekten vazgeçti

Başkan Trump, ABD’nin Afganistan’dan hızlı şekilde çekilmesinin teröristlerin dolduracağı bir boşluk oluşturacağını savunarak, ‘sahadaki koşullara göre’ yeni bir strateji belirleyeceğini açıkladı

Çekilmekten vazgeçti

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin 16 yıldır savaşta olduğu Afganistan’dan hızlıca çekilmesinin ‘öngörülebilir ve kabul edilemez’ sonuçlarını önlemek için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Trump, Virginia’daki Fort Myer askeri üssünde yaptığı konuşmada, Afganistan ile çevresinde ülkesinin büyük güvenlik tehditleriyle karşılaşmayı sürdürdüğünü vurgularken, asker artırımı yapıp yapmayacağına ilişkin detay vermedi. Trump, seçim kampanyası döneminde ABD’nin Afganistan’dan en kısa sürede çekilmesi gerektiğini savunmuştu. Trump bunun yerine, ordunun ‘sahadaki koşullara göre’ değişken bir strateji belirleyeceğini kaydetti. Trump, “Bundan böyle keyfi takvimler değil, sahadaki koşullar stratejimizi yönlendirecek” dedi. ABD’nin Afganistan’da halen 8 bin 400 askeri bulunuyor. 2001’deki işgalin ardından ülkede yaklaşık 2 bin 400 ABD askeri hayatını kaybetti. Trump, ABD’nin Afganistan’a yönelik desteğinin ‘açık çek şeklinde’ olmayacağını, Kabil hükümetinin de kararlılık ve ilerleme göstermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Pakistan’a çattı

Trump, “Afganlar kendi ulusunu inşa edecek ve kendi geleceğini belirleyecek. Biz teröristleri öldüreceğiz” diye konuştu. Trump, bundan sonra ABD ordusunu, ‘uzak diyarlarda demokrasi inşası için ya da başka ülkeleri kendi imajımıza benzer şekilde yeniden inşa etmek için’ kullanmayacaklarını ifade etti. Trump, Afganistan’a barış getiren bir çözümün Taliban’ın unsurlarını içerebileceğini kabul ederken, bundan böyle komşu Pakistan’ın terör örgütlerine ‘güvenli liman’ sağlamasına da sessiz kalmayacaklarını belirtti. Hindistan’ın da Afganistan konusundaki çabalara daha fazla katkı sunması gerektiğini vurgulayan Trump, ABD ile ticaretinde milyarlarca dolar kazanan Delhi yönetiminden Afganistan’ın kalkınması konusunda yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

NATO karardan memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başkan Trump’ın yeni Afganistan stratejisini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Stoltenberg, “Başkan Trump’ın Afganistan ve bölgeye yönelik olarak sahadaki duruma göre uygulamayı planladığı yeni stratejisini memnuniyetle karşıladım. NATO Afganistan’a ilişkin kararlılığını koruyor” ifadesine yer verdi. NATO müttefiklerinin halihazırda Afganistan’daki mevcudiyetlerini arttırmaya karar verdiklerini hatırlatan Stoltenberg, ülkede yaklaşık 12 bin NATO birliğinin bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Askerlerinize mezar olacak’

Afganistan’daki Taliban terör örgütünün sözcüsü Zabiullah Mücahid, ‘cihada’ devam edeceklerini açıkladı. Sözcü, Afganistan’ın ABD için bir ‘mezarlığa’ dönüşeceğini savundu. ABD’nin ülkeyi terk etme stratejisini daha iyi düşünmesi gerektiğini belirten Mücahid, aksi takdirde Taliban’ın ‘daha yüksek bir moralle cihada devam edeceğini’ vurguladı.

Gizli Servis’in kasası boşaldı

ABD’de başkanları korumakla görevli Gizli Servis’in Direktörü Randolph Alles, Donald Trump’ın ailesinin büyüklüğü ve yoğun seyahatleri yüzünden kurumunun yıllık bütçesini tamamen bitirdiğini açıkladı. Eski Başkan Barack Obama döneminde, Obama ailesi dahil toplam 31 kişinin güvenliğinden sorumlu olduklarını hatırlatan Alles, Trump’ın döneminde ise 18 kişilik Trump ailesi dahil 42 kişiyi koruduklarını kaydetti. Alles, Kongre’nin kendileri için ayrılan bütçeye ilave yapması gerektiğini ifade ederken, Gizli Servis çalışanlarının yıllık 160 bin dolar olan maaşlarının da 187 bin dolara yükseltilmesinin uygun olacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Güneşe meydan okudu’

ABD’de 1918’den bu yana gerçekleşen ilk tam Güneş tutulmasını izleyenler arasında Başkan Trump da vardı. Trump’ın günlerdir yapılan uyarılara kulak asmayarak tutulmayı çıplak gözle izlemeye çalışması ise sosyal medyada günün konusu oldu. Tutulmayı Beyaz Saray’da eşi Melania ve oğlu Barron ile birlikte izleyen Trump “Koruyucu gözlükler olmadan Güneş’e bakmayın” uyarısına kulak asmayarak tutulmayı gözlüksüz izlemek için iki kez girişimde bulundu. Trump’ın bu hareketi sosyal medyada, “Başkan Güneş’e de meydan okudu” yorumlarına neden oldu.