Gazete Vatan Logo

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum ne? EYT modeli ne olacak? EYT ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. EYT’de son durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıkladı. Kamuoyunda konuşulan Almanya ve Hollanda formüllerinin doğru olmadığını belirterek masada tek bir formül olduğunu söyledi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum ne? EYT modeli ne olacak? EYT ne zaman çıkacak? İşte Bakan Bilgin’in EYT açıklaması!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum ne? EYT modeli ne olacak? EYT ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son durum milyonların gündeminde! EYT düzenlemesi ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu. EYT ile ile ilgili düzenleme için tarih verdi ve nasıl olacağını açıkladı. Kamuoyunda konuşulan formüllerin doğru olmadığını belirten Bakan Bilgin, tek bir formül üzerinde konuşulduğunu dile getirdi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum ne? EYT modeli ne olacak? EYT ne zaman çıkacak? İşte Bakan Bilgin’in EYT açıklaması!

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR’DA (EYT) SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca çalışanın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda önemli açıklamalarda bulundu. EYT ile ilgili önlerinde bir Avrupa modeli olmadığını belirterek, "Şu an masamızda bir EYT formülü var " dedi.

EYT MODELİ NE OLACAK?

Bilgin, “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis’te olur” açıklamasını yaptı. Aşamalı çalışma grupları olduğunu belirten Bilgin, "İlgili kurumlarla da çalışmalar sürecek ve ortak noktaya ulaşıldığında Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Kabul görürse kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bilgin, bakanlık bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun hazırlık yaptığını ve EYT ile ilgili düzenlemenin yıl sonuna yetişeceğini söyledi.

KİMLER EYT’Lİ?

İlk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının eylül ayından önce olanlar emeklilikte yaşa takılıyorlar. Bu tarihten önce sigortalıların emekli olabilmeleri için kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması gerekiyordu. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması emeklilik için yeterliydi ve her iki kesim için de yaş şartı aranmıyordu. Ancak 1999’un eylül ayında sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için bir de yaş şartı getirildi. Emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkek çalışanlar içinse 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı. İşte bundan sonra da bu kişiler çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursalar da emeklilikte yaşa takıldılar.

Haberin Devamı