Gazete Vatan Logo

Büyük ikramiye şansı arttı

Talih Kuşu üçüncü kez görücüye çıkıyor. Milli Piyango ihalesi için 5 Ağustos’ta teklifler alınacak. Şans oyunlarının yatırımcılara cazip hale gelmesi için birçok iyileştirme yapıldı. Dolar yerine TL ile ödeme yapılabilirken peşinat yarı yarıya azaltıldı, oyun sayısı artırıldı

Büyük ikramiye şansı arttı

Hükümet, Talih Kuşu’nun yuvadan uçması için ihale şartlarını başta finansman olmak üzere yatırımcılar için daha cazip hale getirdi. İhale tutarının dolar üzerinden ödenmesi, imtiyaz sözleşmesi, yüzde 40’lık peşinat gibi yatırımcıların kolaylık beklediği konularda yumuşamaya gidildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin ilana 6 Mayıs’ta çıkmayı ve ilk teklifleri 5 Ağustos’ta almayı planladıklarını belirtti. Yeni ihale için şartnamede önemli değişiklikler yaptıklarını kaydeden Ağbal, “Yönetmelik ve diğer dokümanlarda yaptığımız iyileştirmeler sonucunda Milli Piyango’da daha fazla katılımcının ihaleye katılmasını bekliyoruz” dedi.

Yeni ihalede lisans hakkı süresinin önceki ihalede olduğu gibi 10 yıl olarak belirlendiğini bildiren Ağbal, satış gelirleri üzerinden yüzde 18 KDV düşüldükten sonra hasılatın yüzde 25’inin lisans sahibi payı, yüzde 59’unun ikramiye, yüzde 10’unun şans oyunları vergisi, yüzde 3’ünün Milli Piyango İdaresi payı, yüzde 3’ünün kamu payı olarak dağıtılacağını söyledi.

Haberin Devamı

İmtiyaz sorunu çözüldü

İhalenin yine dolar cinsinden gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan Ağbal, şu bilgileri verdi:

“Ancak yatırımcı önceki ihalede olduğu gibi ihale işlemi tamamlandıktan sonra ödemeyi dolar veya TL cinsinden yapmak konusunda seçim hakkına sahip olacak. Bu hakkını ihale sonrası hemen açıklayacak. Dolayısıyla bu çerçevede hem peşin ödeme konusunu hem de yapacağı ödemenin para birimi cinsini de belirlemiş olacak. Önceki ihale, şans oyunlarına ilişkin imtiyaz hakkının ihalesi şeklinde yapılmıştı. Yeni çıktığımız lisans hakkı ihalesi imtiyaz sözleşmesi ihalesi değil, özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlendi.”

Hisselere rehin hakkı kolaylığı

İşte Milli Piyango şartnamesinde yer alan yeniliklerden bazıları:

- Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildi. Bu, yatırımcıların finansman bulmasına yönelik önemli bir düzenleme oldu.

- Katılımcıların ihale şartlarını sağlayamaması halinde operatörlük hizmeti alabilecek, bunun ön yeterlilikte sunulması gerekiyor.

Haberin Devamı

- Yatırımcı oyun sayısını artırabilecek ama oynanma koşulları Milli Piyango’nun onayına tabi olacak.

- 1 günde 2 çekiliş olabilecek. Örneğin ilk çekilişte vatandaş 14.00’e kadar oyun oynayabilecek. 14.00’te çekilişi yapılacak, hesap kesilecek. Yeni oyun süreci saat 14.00’ten sonra başlayacak.

- Biletler üzerinden reklam alınabilecek, faiz geliri elde edilebilecek.

2015 geliri 2.5 milyar TL

Milli Piyango İdaresi’nin; Piyango, Sayısal Loto, Şans Topu, Süper Loto, On Numara ve Kazı Kazan oyun türleri bulunuyor. İdarenin 2015 yılı toplam geliri 2 milyar 463 milyon TL. Gelirin 1 milyar 563 milyon TL’si Sayısal Oyunlar’dan, 685.2 milyon TL’si Piyango’dan ve 214.7 milyon TL’si Hemen Kazan’dan geliyor. Şans Oyunları içinde aslan payı 569 milyon TL ile Sayısal Loto’nun.

En son 2.7 milyar $’lık fiyata çıkıldı

Milli Piyango’da ilk ihale 7 Mayıs 2009’da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti.

15 Temmuz 2014’te gerçekleştirilen ikinci ihalede, en yüksek teklif 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG’den gelmişti. Ancak ihalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te 2.12 TL olan dolar kuru, son ödeme günü olan 15 Nisan 2015’te 2.70 TL’ye yükselmişti. Doların fırlaması üzerine Net Şans-Hitay OGG, bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmedi. Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi, ihalede ikinci gelen ERG-Ahlatcı OGG’yi davet etti. Eylül’de dolar/TL’nin 3.07’ye yükselmesiyle ERG-Ahlatcı da parayı denkleştiremedi ve ihale 10 Aralık’ta iptal edildi.

Haberin Devamı