Gazete Vatan Logo

Bugün okullu olduk, sınıfları annelerimizle doldurduk

4+4+4’lük yeni eğitim sisteminin ilk gününde pek çok veli 60-66 aylık çocuğunu okula göndermedi

Bugün okullu olduk, sınıfları annelerimizle doldurduk

4+4+4 diye anılan yeni eğitim sisteminin ilk gününde okullarda farklı bir heyecan yaşandı. Pekçok veli 60-66 aylık çocuğunu okula göndermezken, minik çocuğunu okula getirmekten memnun aileler de vardı. İlk gün oyunlarla ve okulu tanımakla geçse de minikler annelerinden ayrılmamak için gözyaşı döktü.

Bu yıl, tenefüs zili mini mini birler için bir hafta erken çaldı. 4+4+4 tartışmalarının gölgesinde başlayan yeni eğitim yılında öğrenci ve veliler kadar öğretmenler de ilk gün heyecanı yaşadı. Türkiye genelinde birinci sınıfa başlayacak çocukların uyum sorunu yaşamaması için bir hafta erken ders başı yapılırken, okul bahçeleri ve derslikler velilerle doldu.



İstanbul’da sabah saat 8.00’den itibaren okullarda hareketlilik yaşandı ancak yeni eğitim yılının ilk gününde, birinci sınıfların dolmadığı görüldü. Pek çok velinin 60-66 aylık çocuğunu okula göndermediği belirtilirken, ortalama 40-45 mevcutlu sınıfların yoklamasında 30 civarında öğrencinin hazır bulunduğu anlaşıldı.

Öğretmenlerin zor günü

Bazı minikler ise anne ve babalarından ayrılmamak için uzun süre gözyaşı döküp, sınıflarına girmek istemedi. Bu anlarda devreye öğretmenler ile ağlayan miniklerin yaşıtları girdi. Gözyaşı dökenleri sakinleştirip, derse katılmasını sağlamak öğretmenlere düştü. İstiklal Marşı ve saygı duruşu sırasında ne yapacağını bilmeyen öğrencilerin görüntüsü ise velilerin tebessümüne yol açtı. Birinci sınıfa gidecekler, ilk günde öğretmenleriyle tanışıp, okullarını tanıma fırsatı buldu. Ağlayan öğrencilerin velilerine, çocuklarının yanında oturma izni verilirken, ilk derste parmak kaldırıp söz istemenin nasıl olması gerektiği de anlatıldı. Dersler 40 değil 25-30 dakika sürdü. Çocuklara bolca oyun oynama fırsatı tanındı.
Bugün okullu olduk, sınıfları annelerimizle doldurduk
İlk durağımız olan Topkapı’daki Mehmet Bey İlköğretim Okulu’nda ‘birler’ için 4 sınıfın hazırlandığı bilgisini aldık. 132 öğrencinin birinci sınıfa başlayacağı okulda adrese dayalı kayıt yaptırması gereken 60-66 aylık öğrenci mevcudunun 26 kişiden oluştuğunu öğrendik. Eğitimciler, 60-66 aylık öğrencilerden sadece birkaçının kayıt yaptırdığını, büyük kısmının okula gelmediğini dile getirdi.

‘Günlerdir bugünü bekledim’

Fatma Özkan, 61 aylık kızı Ayşe Özkan’la sabahın erken saatlerinde Mehmet Bey İlköğretim Okulu’nun yolunu tutan velilerdendi. 4+4+4 eğitim sistemini desteklediğini belirten Fatma Özkan, kızı Ayşe’nin temel ihtiyaçlarını kendi başına karşıladığı bilgisini verdi. Minik Ayşe ise “Doktor olmak istiyorum. Yeni arkadaşlar edineceğim. Günlerdir bugünü hayal edip, bekledim” dedi. Gözyaşı döken 66 aylık Beril Aygün ise büyükannesinin yanından bir an olsun ayrılmak istemedi.

Bahçelievler Ata İlköğretim Okulu’nda yeni bir sınıf oluştturmak için boşaltılan eski müdür odasının tadilat işlerinin bitmediği gözümüze takılıyor. Sadece birkaç metrekarelik alana sahip olan yeni müdür odası da hazırlanıyor. Ata İlköğretim Okulu’ndaki durumun da diğer okullardan farklı olmadığı bilgisini aldık. 40 kişilik hazırlanan sınıflarda ilk gün ortalama 27-28 öğrenciyle ders başı yapıldı.

Haberin Devamı