Gazete Vatan Logo

Brexit piyangosu

İngiltere’nin AB’den çıkış kararıyla otomotiv devleri planlarını gözden geçiriyor. Brexit’le Türk otomotiv sektörünün kaçan yatırımları çekme şansı artacak. Gözler şimdi Toyota, Honda ve Nissan’a çevrildi.

Brexit piyangosu

İngiltere’de kritik Avrupa Birliği (AB) referandumundan sürpriz bir şekilde Brexit yani ‘AB’den çıkış’ kararının çıkması tüm dünyada şok etkisi yarattı. Siyasi kriz bir tarafa küresel finans piyasalarında geçen hafta adeta ‘Kara Cuma’ yaşandı. Borsalar çöktü, pound tarihi dip sevilerine geriledi, ülkeler paniğe kapıldı.

Brexit’ten otomotiv de nasibini aldı. Almanya’dan sonra 2.6 milyon adetlik otomobil satışıyla AB’nin ikinci büyük pazarı İngiltere’de üretim yapan otomotiv devleri, krizden çıkış formüllerini düşünmeye başladı.

Ülkede MINI, Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin, Jaguar, Land Rover gibi İngiliz markalarının yanı sıra Toyota, Nissan ve Honda gibi Japonlar’ın çok ciddi yatırımları bulunuyor. Bu üç Japon marka İngiltere’yi Avrupa üssü gibi kullanıyor. Toyota; Avensis ve

Auris modellerini üretiyor. Nissan, Qashqai, Juke ve elektrikli Leaf ürünlerini bantlardan indiriyor.

Ek vergi sıkıntı yaratacak

Son dönemde yatırımlarda Şekerpınar tesisi yerine Swindon’ı tercih eden Honda da Civic HB, Type R ile CR-V modelleriyle üretim yapıyor. İngiltere’nin AB’den çıkış süreci en az 2 yılı bulacak ve ticaret anlaşmalarının neleri kapsayacağı henüz belirsizliğini koruyor. Ancak şimdiden İngiltere’de otomotiv yatırımlarının tehlikeye gireceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Yatırım konusunda uyaran ilk markalar Toyota ile Nissan oldu. İngiltere’de ürettiği araçların yüzde 90’ını AB ülkelerine ihraç eden Toyota, ekstra gümrük vergisinin sıkıntı yaratacağını ve kârları baskılayacağını belirtiyor.

İngiltere’de yaşanan krizi Türkiye’nin avantaja çevirip, yeni yatırımları çekip çekemeyeceği merak konusu...