Gazete Vatan Logo

Brexit Türk vatandaşlarını etkileyecek mi?

İngiltere Başbakanı May'in dün Brexit taslağını görüşmesinin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit Zirvesi için kritik tarihi duyurdu. Peki Türk vatandaşları bu durumdan nasıl etkilenecek?

Brexit Türk vatandaşlarını etkileyecek mi?

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit Anlaşması'nın imzalanması için 25 Kasım'da zirve düzenleneceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı May dün Türkiye saatiyle 17:00 de başbakanlık konutunda kabine üyeleri ile buluştu ve Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) taslağını görüşmüştü.

5 saat süren uzun görüşmenin ardından Avrupalı müzakereciler ve İngiltere arasında hazırlanan anlaşma metni onaylandı.

Bakanlar kurulu’nun desteğini alan May, kameraların karısına geçerek açıklamalarda bulundu;

Başbakan bunun “uzun ve ayrıntılı” bir karar süreci olduğunu vurguladı.

İngiltere Başbakanı May ulusal çıkarlar gözetilerek verilen bu kararın Brexit referandumunun sonucuna da uygun olduğunu belirtti.

May; Bu karar ülkemiz için yeni bir gelecek oluşturacak ya da bizi geriye götürecek ve referendum vaatlerini hiçe sayacaktı diye konuştu.

İngiltere başbakanı konuşmasını şu sözlerle bitirdi; “Aklım ve kalbimle kesinlikle inanıyorum ki bu karar Birleşik Krallık çıkarları için en iyisi olacaktır”

Basın çalışanlarının sorularını cevaplamayan May bu kısa açıklamanın hemen ardından konutuna döndü.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık'ta geçtiğimiz yıl yapılan Brexit konulu referendumda halk %51 ile Avrupa Birliğinden ayrılma yönünde oy kullanmıştı.

İngiltere’de hareketli geçen günün ardından, BBC nin haberine göre Brexit karşıtı gösteri yapan en az 27 kişi tutuklandı.

İngiltere’de bulunan Türk vatandaşları durumdan nasıl etkilenecek?

Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’de bulunan binlerce Türk vatandaşının bu durumdan nasıl etkileneceğini göçmenlik hukuku uzmanı Mehmet Polat yorumladı;

“Brexit sonrası Avrupa ile Türkiye arasında yapılan Ankara Anlaşması hükümleri İngiltere tarafından geçersiz sayılabilir. Bu durumda Türk vatandaşlarının yatırımcı veya temsilci vizelerine yönelmesi muhtemel olacaktır. Mevcut durumda Ankara Anlaşması vizesi ile Birleşik Krallık’ta bulunan vatandaşların ise hakları geçerliliğini korumaya devam edecektir.”