Gazete Vatan Logo

Boris başbakanlığa koşuyor

İngiltere’nin Türk kökenli Dışişleri Bakanı Boris Johnson, seçim hesapları tutmayan Theresa May’in yerine başbakanlık koltuğuna talip olmaya hazırlanıyor

Boris başbakanlığa koşuyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkış sürecini (Brexit) daha kolay geçirmesi için oynadığı ‘erken seçim’ kumarını kaybeden Başbakan Theresa May, partisi içinde yeni bir ‘isyanla’ karşı karşıya. Yerel basında çıkan haberlere göre daha önce David Cameron’dan boşalan Muhafazakar Parti başkanlığı için May’e rakip olan şu anki Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, bir kez daha liderlik yarışına hazırlandığı söyleniyor.

Türk kökenli eski Londra Belediye Başkanı’na yakın bir ismin ortaya attığı iddiaya göre, May’in seçimlerde beklediği başarıyı elde edememesinden rahatsız olan Muhafazakar Parti üyeleri, Johnson’ın başbakanlık koltuğuna oturmasını istiyor. Brexit yanlısı Johnson’a, kabinedeki bakanlardan 5 tanesinin şimdiden liderlik yarışında destek verdiği vurgulanıyor. Teklife sıcak bakan Johnson’ın yine de şu an için parti liderliğine aday olmayacağı, May’in görevden istifa etmesini bekleyeceği iddia ediliyor.

Halk May’i istemiyor

İngiltere’de yapılan son anketler, halkın yarıya yakın bölümünün May’in başbakanlığına destek vermediğini ortaya koydu. YouGov’un yaptığı ankete katılanların yüzde 48’i, MoS araştırma şirketinin düzenlediğine katılanlarınsa yüzde 49’u May’in en kısa sürede görevinden istifa etmesini istiyor.

Haberin Devamı

May’in göreve gelmesinin ardından yapılan anketlerde, seçime gidilmesi halinde Muhafazakar Parti’nin parlamentodaki koltuk sayısını büyük oranda artıracağı öngörülmüştü. Ancak ülkede son 3 ayda yaşanan terör saldırıları May’in başbakanlığına yönelik algıyı bir anda tersine çevirmişti.

‘Kaos koalisyonuna’ karşı 600 bin imza

Theresa May’in başbakanlık koltuğunu bırakmamak için Kuzey İrlanda’lı ‘Demokratik Birlik Partisi’ ile koalisyon kurmasına karşı çıkan İngilizler, ‘Change.org’ internet sitesi üzerinden kampanya başlattı.

Şimdiye kadar 600 bini aşkın kişinin imza attığı kampanyayla, eşcinsel ve kürtaj karşıtı söylemleriyle tanınan Demokratik Birlik Partisi’nin iktidara gelmemesi amaçlanıyor. Kampanya için hazırlanan metnin son bölümünde Başbakan May’den siyasi ihtirasından vazgeçip görevinden istifa etmesi isteniyor.

Haberin Devamı