Gazete Vatan Logo

Berlin’i kaybediyor

İki hafta önce kendi seçim bölgesinde ağır yenilgi alan Almanya Başbakanı Merkel, Berlin’de gerçekleştirilen eyalet meclisi seçimlerinden de boynu bükük ayrılıyor. Aşırı sağcı AfD’nin yükselişi devam ediyor.

Berlin’i kaybediyor

Yaklaşık 2 milyon 500 bin seçmenin bulunduğu Almanya’nın başkenti Berlin’de dün halk, eyalet meclisi ve ilçe belediye meclisleri için sandık başına gitti. Seçim kampanyasının ana konusunu mülteciler ve güvenlik sorunları belirledi. Aşırı sağcı ve mülteci karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), göçmen akınıyla güvenliğin tehlikeye girdiğini öne sürüp, seçmeni korkutarak oy almak istiyor. Seçmeni çok daha yakından ilgilendiren yüksek kiralar, konut ve eğitim sorunu arka planda kalıyor. Berlin’deki seçim kampanyası, Almanya’da mülteci akınıyla başlayan kutuplaşmanın iyice derinleştiğini gösteriyor.

Sosyal demokratlar önde

Anket sonuçları SPD, CDU, Yeşiller gibi yerleşik tüm siyasi partilerin oy kaybedeceği, AfD’nin oy patlaması yapacağı yönünde. Kamuoyu yoklamalarına göre, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oyların yüzde 23’ünü alarak seçimlerden birinci çıkacağı tahmin ediliyor. Böylelikle halen iktidarda bulunan Berlin’e hükümet eden Belediye Başkanı Michael Müller’in görevini sürdürmesi bekleniyor. Ancak kamuoyu yoklamasına göre Müller’in üç partili bir koalisyon hükümeti kurması gerekecek.

Haberin Devamı

Irkçı lider Petry’nin arabası kundaklandı

İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Başkanı Frauke Petry’nin otomobili kundaklandı. Hafta sonu Neo Nazilerin kalesi Leipzig kentinde gerçekleştirilen saldırı sonucu Petry’nin otomobili kullanılamaz hale gelirken, polis kundaklama şüphesi üzerinde duruyor. AfD lideri Petry, Twitter hesabından “Dün otomobilim kundaklandı. Şu geldiğimiz noktaya bakın” notunu paylaştı. Geçtiğimiz yıl da AfD yöneticilerinden Beatrix von Storch’un otomobili Berlin’de kundaklanmıştı.