Gazete Vatan Logo

Başçı: TL’yi değerlendiririz!

Erdem Başçı önemli sinyaller verdi

Başçı: TL’yi değerlendiririz!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikasını sıkılaştırarak TL üzerinde etkili olacaklarını hatta trend değiştirerek TL’yi değerlendirmeye bile geçeceklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün Enflasyon Raporu’nu açıklarken, önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın izleyeceği politikalarla ilgili de önemli sinyaller verdi.

Son aylarda sermaye hareketlerinde gözlenen oynaklığın kredi ve beklenti kanalı üzerinden gelişmekte olan ülke ekonomilerine dair aşağı yönlü riskleri artırdığını dile getiren Başçı, “Böyle bir konjonktür hem fiyat istikrarını koruyabilmek hem de finansal istikrarı gözetebilmek açısından çok araçlı ve esnek bir politika çerçevesine sahip olmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.

Enflasyon ne olacak?

“Enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 7.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diyen Erdem Başcı, “Temelde döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri göz önüne alarak, 2013 sonu enflasyon tahminimizi 0.9 puan yukarı yönlü güncelledik. Yıllık enflasyonun Temmuz’da, bu yılın tepe noktası olan yüzde 9 civarına ulaştıktan sonra Ağustos’tan itibaren aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğini tahmin ediyoruz” öngörüsü yaptı.

Orta vadeli tahminleri oluştururken, yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik karşısında, para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruduğu bir çerçeveyi esas aldıklarını ifade eden Başçı, diğer bir ifadeyle tahminlerinin, likidite politikasının genel olarak sıkı tutulduğu ve faiz koridorunun gerektiğinde aktif olarak kullanıldığı bir çerçeveyi temel aldığını söyledi.


Petrol enflasyona 0.8 puan katacak

Erdem Başçı, enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatlarının da önemli rol oynadığına dikkati çekti. Başçı, son üç aylık dönemde ithalat fiyatlarının, Nisan Enflasyon Raporu varsayımlarıyla uyumlu gerçekleşerek yatay seyrettiğini ancak yakın dönemde gözlenen döviz kuru hareketlerine bağlı olarak TL cinsinden ithalat fiyatlarında belirgin bir artış gözlendiğini anlattı. Başçı, bunun yanı sıra Nisan ayında 103 dolar olarak belirlenen 2013 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımlarını, son dönemdeki gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü güncelleyerek 107 dolara yükselttiklerini söyledi. Bu gelişmelerin, 2013 yıl sonu enflasyon tahminini 0.8 puan, 2014 tahminini 0.2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirten Erdem Başçı, “Gıda fiyatlarının yıllık artış oranına dair varsayımımızı bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 7 olarak koruduk. Diğer bir ifadeyle, son dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen olumsuz seyrin geçici olacağı ve fiyatların Ağustos ayından itibaren kademeli olarak normalleşeceği varsayımını esas aldık” diye konuştu.

Faiz koridorunda artış gerekliydi

ERDEM Başçı, sermaye girişlerinin yoğun olduğu dönemlerde parasal sıkılaştırmanın yerli para üzerindeki aşırı değerlenme baskısını daha da artırarak finansal istikrarı olumsuz etkileyebildiğine, mevcut durumda TL’nin aşırı değerli olma noktasından oldukça uzak olması nedeniyle böyle bir sakıncanın söz konusu olmadığına dikkati çekti. Başçı, “Kredilerdeki artışın halen referans değerin üzerinde seyrediyor olması parasal sıkılaştırmanın bu kanaldan finansal istikrarı da destekleyeceğine işaret ediyor. Sonuç olarak böyle bir konjonktürde koridorun üst sınırını artırmamızın hem fiyat istikrarı açısından gerekli hem de finansal istikrara katkıda bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı