Gazete Vatan Logo

Bamerni’ye intikal ettiler

Başika bölgesindeki kampta peşmergeyi eğiten Türk askerlerinin bir bölümü yeni düzenlemeye göre Kuzey Irak’taki Bamerni üssüne geçti. 10-12 araçlık konvoyla yaklaşık 100 kadar asker intikal etti.

Bamerni’ye intikal ettiler

Türkiye’nin bir süredir IŞİD’e karşı savaşacak peşmergeleri eğittiği Musul’un 20 kilometre kuzeyindeki Başika bölgesindeki askeri kampta yapılan yeni düzenlemeyle birlikte zırhlı araç, tank ve askeri personelin bir kısmı Kuzey Irak’a intikal etti.

600 Türk askeri

Başika’da 2.5 yıldır Türk askerinin konuşlu bulunduğu kampa geçtiğimiz 4 Aralık Cumartesi gecesi takviye olarak giden Siirt Üçüncü Komando Tugayı’ndan 400 personelli bir komando taburu ve bu unsura takviye olarak 25 adet M60 A3 tankının ı tartışma yaratmıştı. Bu takviyeyle birlikte Başika’da kampta konuşlu Türk askeri sayısı yaklaşık 600’e ulaşmıştı.

Geri dönmeyecekler

VATAN’ın edindiği bilgiye göre yapılan yeni düzenlemede bazı zırhlı araçlar, tanklar ve askeri personelin bir kısmının Kuzey Irak şehri Dohuk’un kırsalında bulunan Bamerni’de konuşlu tank taburunun da bulunduğu askeri üsse döndüğü öğrenildi. Başika’dan Bamerni Üs Bölgesi’ne giden 10-12 araçlık konvoyda 4 ya da 5 tank, zırhlı personel taşıyıcı ve 100 kadar askeri personelin olduğu belirtildi. Askeri uzmanlar Başika’dan ayrılan askerlerin kesinlikle Türkiye’ye dönmeyeceğini ve 1989’dan beri bölgede konuşlu bulunan Bamerni’deki üs bölgesinde kalacağını da ifade etti.

Haberin Devamı

IŞİD’e karşı önlem

Uluslararası ilişkiler uzmanları ise Türkiye’nin yeni düzenlemeyi Irak’ın tepkisini azaltmak için yaptığını belirtiyor. Öte yandan uzmanlar IŞİD kamplarına 10 kilometre uzaklıkta bulunan kampın IŞİD’e karşı oldukça stratejik bir noktada yer aldığını ve bölgenin güvenliği için en önemli askeri unsurlardan biri olduğunu da ifade ediyor.

Irak’la kriz yaratmıştı

Türkiye’nin 4 Aralık’ta kampa yaptığı merkezi Irak hükümeti ile Türkiye arasında gerilime neden olmuştu. Irak merkezi hükümeti kampı ‘egemenlik haklarının ihlali’ olarak nitelendirmişti. Irak Başbakanı Haydar el Abadi Türkiye’nin Musul’a bağlı Başika’daki askerleri çekmesi için Türkiye’yi “Otoritenizi kullanın” diyerek NATO’ya şikayet etmişti. Bağdat, Türk Ordusu’nun bölgeden çekilmesi için önceki gün Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali Hâkim tarafından BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na sunulan mektupla başvurarak Türkiye’nin bir an önce, koşulsuz olarak çekilmesini talep etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise eğitim için giden Türk askerlerini, Irak Başbakanı Abadi’nin 2014’teki Türkiye ziyaretinde kendisinin istediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Anlaşmaya varılmıştı

Gerilimin yatışması için Türkiye Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Özel Temsilcileri sıfatıyla 10 Aralık’ta Irak’ın başkenti Bağdat’a gitmişti. Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit El Ubeydi ile görüşen yetkililerin ziyaretiyle ilgili şu açıklama yapılmıştı: “Irak hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır.” Ancak Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Iraklı yetkililerin Türk heyetine Türkiye’nin derhal askerlerini geri çekmesi talebini ilettiği belirtilmişti.

Haberin Devamı