Gazete Vatan Logo

Bakan Arslan, BTK Demiryolu Hattı'nda incelemelerde bulundu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Haziran'ın sonunda bitirilerek hizmete sunulması beklenen, ancak Gürcistan tarafındaki tünel çalışmaları nedeniyle Eylül ayına ertelenen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı'nda incelemelerde bulundu.

Bakan Arslan, BTK Demiryolu Hattı'nda incelemelerde bulundu

Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan BTK Demiryolu Hattı projesinin Türkiyedeki çalışmaları bu ay sonunda tamamlanıyor. Hattın tamamen hizmete girmesi için de Gürcistan tarafındaki çalışmaların bitilmesi bekleniyor. Türkiyedeki bölümü 79 kilometre olacak hattın, toplam maliyeti 600 milyon dolar. Türkiyenin Çin ve Avrupa arasında köprü vazifesi görmesini sağlayacak Demir İpek Yolu BTKnın hizmete girmesiyle Çinden İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Avrupa Birliği ülkelerine 45-62 gün olan yük taşıma süresi 12-15 güne düşmüş olacak. Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Pekin ve Londra arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanacak. Türkmenistanı Türkmenbaşı Limanı, Kazakistanı da Aktau Limanı üzerinden tren seferileri ile Baküye ulaştıracak.

Hatta incelemelerde bulunmak, eksiklikleri gidermek, hattın son geldiği noktayı yerinde görmek için Karsa gelen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, bölgedeki demiryolu güzergâhının Karstan Baküye kadar tek hat, Baküden sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden Çine gidebilecek şekilde iki hat olacağını ifade etti. Hat üzerinde ciddi bir yük taşımacılığı potansiyeli bulunduğunu da belirten Bakan Arslan, Çin tarafından ABye gönderilen yüklerin Bakü-Kars-Tiflis hattından geçmesi durumunda dörtte biri kadar zamanın yeterli olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Hattın işletmeye açılmasıyla 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacağını, 2034te ise 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşacağını kaydeden Bakan Arslan, Ciddi bir çalışma, ciddi bir emek var. Bu emekte de çalışma arkadaşlarım gecelerini gündüzlerine katarak bu projenin bir an önce bitirilmesi ve Demir İpek Yolunun tamamlanması adına olağanüstü bir gayret sarf ettiler. Memnuniyetle görüyoruz ki özellikle son dönemlerde çok daha hızlanan proje Haziran ayı sonu itibariyle Türkiye tarafı tamamlanmış olacak. Artık bu raylarda tren çalışır hale gelecek. Ancak sınırda bulunan yaklaşık 4.5 kmlik tünelin ki bunun 2 bin 400 metresi bizim tarafımızda ve bu taraf tamamen bitmiş durumda. Gürcistan tarafında 2 bin 70 metrelik bir tünel var. Onun da tünel kısmı bitti ama 340 metrelik bir aç-kapa tünel yapma ihtiyaçları var ve o biraz gecikmiş durumda. Yaklaşık 3 aylık Gürcistan tarafında iş var. Dolayısıyla Türkiye tarafını biz Haziran ayı sonu itibariyle bitirmiş olacağız Gürcistan tarafındaki 3 aylık iş de bittiği an ki bu da Ağustos sonu Eylül ayına denk geliyor. O zaman da biz bu demiryolunu kesintisiz kullanılabilir hale getireceğiz" diye konuştu

Haberin Devamı

Bakan Arslan projenin önemiyle ilgili de şunları söyledi:

"Özellikle Çinden başlayarak Avrupaya çok ciddi bir yük hareketi var. Biz bu yük hareketini Türkiye üzerinden gidebilmesi ve yeteri kadar Türkiyenin bundan pay alabilmesi adına önce malumunuz İstanbulda denizin altından Marmaray projesiyle demiryolu yürüterek kesintisiz hale getirdik şimdi BTK ile de eksik olan halkayı tamamladıktan sonra inşallah Avrupa ile Asya arasındaki o yük hareketiyle ülkemizin demiryollarında yolda elleşlediği yük miktarı şu an 26.5 milyon ton. Sadece bu hatta Kazakistan 10 milyon ton yük vermeyi öngördü. Çinden ve yakın coğrafyadan da olabileceğini düşündüğünüzde biz kısa sürede Türkiyede demiryolları marifetiyle taşınan yük miktarını iki misline çıkarmış olacağız. Ama uzun vadede bu çok daha fazla artacak. Çünkü bu coğrafyadaki yük hareketi Kuzey Koridor dediğimiz Rusya üzerinden veya Güney Koridor dediğimiz Hazarın güneyinden denizi de kullanarak gittiği zaman taşıma süreleri Çinden Avrupaya 45-62 gün arasında sürüyor. Halbuki biz bu güzergahı açtığımızda 10-15 arasında Çinden çıkan bir yük Avrupaya gidebilir hale gelecek."

Haberin Devamı

Kars ve Ardahan milletvekilleri, valileri, belediye başkanları ve il başkalarıyla birlikte hattı gezen Bakan Arslan, yenilenen Kars Tren Garı binasında da incelemelerde bulunduktan sonra karayoluyla Ardahana geçti.