Gazete Vatan Logo

Aramızı bulacaklar!

ABD’de de arabulucu olan Tan yeni sistemi anlattı

Mahkemeye gitmeden sorunun çözülmesini sağlayan sistem iki ay sonra giriyor. ABD’de de arabulucu olan Tan yeni sistemi anlattı.

Mahkemelerin iş yoğunluğunu azaltmak için 7 Haziran 2012’de TBMM tarafından ‘Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’ kabul edildi.

Yasa gereği yeni sistem 1 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girecek. Kanun gereği Hukuk Fakültesi mezunu olan ve 5 yıllık iş tecrübesi bulunan kişiler, Adalet Bakanlığı ve Barolar tarafından verilen 48 saatlik eğitimi tamamlayıp, sınavda başarılı olmaları durumunda ‘arabulucu’ sıfatını kazanacak.

1 Haziran’da

Peki sistem nasıl işleyecek? Bu soruyu ABD’de yaygın olan ‘arabuluculuk sisteminde’ ‘arabulucu’ olarak çalışan Avukat Gizem Tan ile konuştuk. Tan özellikle ‘hukuk davaları’nda ‘arabuluculuk’ sisteminin kullanılacağını söyledi: “Arabulucular, dava süreci başlamadan ya da dava süreci başladıktan sonra devreye girebilecek. Hakimler görevleri gereği tarafların uzlaşmasını talep eder. Eğer dava süreci başlamışsa hakim uzlaşmayı önerecek. Eğer taraflar kabul ederse o zaman dava 3 ay ertelenecek ve arabulucular sisteme girecek. Yeni sistem ticari davalarda, boşanmalarda özellikle nafaka tayininde, mal paylaşımında, miras, işçi -işveren arasındaki anlaşmazlıklarda devreye girecek.”

Hukuk davalarında

Tan, arabulucuların nasıl çalışacağını ise şöyle anlattı: “Taraflar ya adliyedeki resmi arabulucular ya da serbest arabuluculardan birini seçecekler. Bu noktada tarafların birbiri ile kavga etme durumu varsa, ortam gerginse arabulucu taraflarla farklı odalarda görüşür. Bu görüşme kamera ile kayıt edilir. Bu sırada olay çıkmaması için korumalar görev alır. Ortak nokta bulunduğunda ise taraflar bir araya getirilir. Eğer ortada gergin bir durum yoksa taraflarla aynı odada görüşme yapılır.”

Belgeler imha edilecek

Gizem Tan, özellikle sırların ortaya çıkmaması konusunda arabulucuların avantajı olacağını söylüyor:

“Dava sürecinde hakimin soracağı bütün sorulara cevap verilir. Bunlar nahoş durumlardır ve mahkemeye taşınan konu aleniyet taşır. Arabulucular ise bu tür sır niteliğindeki belgeleri imha etmek zorundadır.”

Haberin Devamı