Gazete Vatan Logo

Aradığınız telefona şu an ulaşılamıyor!

BlackBerry, rakipleri Apple ve Samsung’a yenildi

Cep telefonunda e-posta alınıp gönderilmesini sağlayarak devrim yapan BlackBerry, rakipleri Apple ve Samsung’a yenildi. Kanadalı RIM, BlackBerry’yi satacağını açıkladı

Cep telefonu dünyasına yıllarca hükmeden BlackBerry, yolun sonuna geldi. Akıllı telefonlardan e-posta alınıp gönderilmesini ve gerçek zamanlı sohbet edilmesini sağlayarak sektörde çığır açan BlackBerry’nin Kanadalı üreticisi RIM, Apple ve Google’ın akıllı cep telefonlarına karşı yenildi.

İstanbul doğumlu Mike Lazaridis’in 1984’te kurduğu RIM, şirketin satışı dahil bir dizi seçeneği değerlendirdiğini açıkladı. RIM’den yapılan açıklamada, alternatifler arasında stratejik ortaklık veya stratejik işbirliği, ortak girişim seçeneklerinin olabileceği belirtildi.

Çinli Lenovo ilgileniyor

BlackBerry Yönetim Kurulu, satış ihtimalini de içeren stratejik alternatiflerin araştırılması için bir komitenin kurulduğunu bildirirken, çıkar çatışması olmaması için en büyük hissedar olan Fairfax Financial Holdings’in sahibi Prem Watsa yönetimden ayrıldı. Kanadalı Globe&Mail gazetesi, Fairfax’ın BlackBerry’yi satın almak özel sermaye şirketleri ile görüştüğünü belirtti. Şirketi alabilecek diğer yatırımcılar arasında Kanadalı emeklilik fonlarının yanı sıra şirketin ticari rakipleri de bulunuyor. Çinli Lenovo’nun BlackBerry ile ilgilenen adaylardan biri olduğu belirtiliyor.

BlackBerry, akıllı telefon pazarında 2009’da yüzde 50 pay ile açık ara liderdi. Ancak şirket Google’ın işletim sistemi Android’i kullanan Samsung’un yeni ürünleri ve Apple’ın iPhone’u karşısında daha fazla dayanamadı.

BlackBerry’nin pazar payı 2012’de yüzde 4.4’e, bu yıl yüzde 3 seviyesine indi. 2008’de 80 milyar doları geçen piyasa değeri, 5.6 milyar dolara düştü. RIM’in büyük umut bağladığı yeni dokunmatik BlackBerry 10 ise tüketiciler arasında umulduğu kadar hızlı yaygınlaşmadı. Ve beklenen son gelmiş oldu...

Jobs’suz Apple’ın geleceği karanlık

Oracle’ın kurucusu ve CEO’su Larry Ellison, Steve Jobs’ın ölümünden sonra Apple’ın geleceğinin karanlık göründüğünü açıkladı. Jobs’ı “Devrimci, bir Edison, bir Picasso” olarak nitelendiren Ellison, o olmadan Apple’ın düşüşe geçtiğini belirtti.

Facebook yöneticiSi hisse satışına geçti

Facebook COO’su Sheryl Sandberg, şirket hisselerinin Mayıs 2012’deki halka arzdan bu yana ilk kez 38 doları aşmasıyla 91 milyon dolarlık hisse sattı. Sandberg geçen yıl 221.5 milyon dolar değerinde 7.3 milyon adet hisse satmıştı.

Haberin Devamı