Gazete Vatan Logo

Arabayı uzaya park etti!

Dünyanın çılgın yatırımcısı olarak Tesla, Spacex gibi projelerle tarihe geçen Elon Musk, bu kez de elektrikli aracını kendi ürettiği roketle uzaya çıkararak bir kez daha adını tarihe yazdırdı

Arabayı uzaya park etti!

Amerikalı ünlü yatırımcı ve mühendis Elon Musk tarafından kurulan uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in fırlattığı Falcon Heavy uzay aracı üç roketiyle birlikte kalkışını gerçekleştirdi, iki roketi ise güvenli bir şekilde Dünya’ya geri döndü. SpaceX’in dünyanın en güçlü uzay aracı olarak bilinen roketi Amerika’nın Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden Mars’ın yörüngesine girmek üzere fırlatılırken içerisinde yine Elon Musk’ın girişimleriyle kurulan Tesla Motors’a ait elektrikli spor arabalarından biri de bulunuyordu.

İniş yapamamıştı

Tüm dünyanın birçok kaynaktan canlı olarak izlediği Falcon Heavy’nin test kalkışı, yine SpaceX tarafından tasarlanıp geliştirilen Falcon 9 adındaki 3 fırlatıcıyla gerçekleştirilecekti. Fırlatmanın ardından ise 3 Falcon 9’un tekrar kullanılmak üzere geri döneceği planlanmıştı. Fakat Falcon 9’lardan ikisini karaya eş zamanlı şekilde indirmeyi başaran projede 3. fırlatıcıyla bağlantı kesilmiş, akıbeti ise açıklanmamıştı. 46 yaşındaki CEO Elon Musk’tan açıklama gecikmedi, ana Falcon 9 inmesi planlanan deniz üzerindeki drone gemiye iniş yapamadı.

Haberin Devamı

Güvenli iniş

Gemiyi yaklaşık 90 metreyle ıskalayan ana fırlatıcı 482 km/h hızla denize çakıldı. Bu üç roketin yeniden indirilmesinin nedeni tekrar kullanılabilirlikleri olarak açıklanmasına rağmen Elon Musk, üçüncü ateşleyici istenilen şekilde inse bile zaten kullanmayı planlamadıklarını, dolayısıyla projenin gelişimi açısından negatif bir etki yaratmadığını belirtti. Hatta yere güvenli bir şekilde inen diğer 2 Falcon 9’un, kullanılabilir durumda olmalarına rağmen SpaceX tarafından gelecekte tekrar kullanılmasının planlanmadığını belirtti.

En önemli uzay gelişmesi

Falcon Heavy’in haftalardır planlanan kalkışı rüzgar nedeniyle gecikse de 21. yüzyılın en önemli uzay gelişmeleri arasına girdi. Roket içindeki kapsülde Elon Musk’ın ilk nesil kırmızı bir Tesla Roadster aracı da bulunuyordu. Aracın içerisinden yapılan yayında tüm detayların düşünüldüğü dikkat çekti. Kırmızı spor arabanın içindeki sürücü koltuğuna astronot kıyafeti giydirilmiş bir cansız manken oturtuldu, radyoda Dawid Bowie’nin Space Oddity (Uzay Garipliği) parçası çalındı ve uzayda milyonlarca yıl kalması planlanan Tesla Roadster’a “İnsanlar tarafından Dünya’da geliştirildi” notu düşüldü. Şirketin Ay’a insan gönderme planlarına ulaşmada kilit rol oynayacak FalconX, yıl içinde 2 teste daha sokulacak.

Haberin Devamı

Türk füzeciyi hatırlattı

Türkiye’nin ilk füze denemesi 19 Eylül 1962’de gerçekleşti. Füzenin yaratıcısı Ermeni asıllı Türk vatandaşı Kirkor Divarcı’ydı. V2-Rocket Divarcı projesi İstanbul Teknik Üniversitesi’ne onaylanan Kirkor Divarcı, “Marmara 1” adı verilen ve üzerinde ay yıldız olan 1 metre 33 cm’lik, 1.5 kiloluk ilk Türk füzesini, gökyüzüne çıkardı. Peş peşe semaya füze gönderen Divarcı, daha sonra “Aktrüs” isimli bir proje üzerinde çalıştı. Buna göre 4 metre 500 kg ağırlığında olması planlanan füzeyle birlikte, uzaya ilk kez bir canlı gönderilecekti. Ancak Kirkor Divarcı’nın evinde çıkan ani bir yangınla, tüm projeler kül oldu.

Haberin Devamı