Gazete Vatan Logo

Anne adaylarının tatil heyecanı!

Güneş, deniz ve kumsal… Harika bir tatil sizi bekliyor. Ama bavul hazırlığı ve annelik telaşı birbirine karıştı. Panik yapmayın! Çünkü hem biz sizlere öneriler sunduk hem de uzmanlardan ‘hamilelikte tatil’ ile ilgili bilgiler aldık.

Tatil her zaman çok güzel. Hamileyken miniğinizle güneşin, denizin tadını çıkarmak ise çifte mutluluk! Deniz ve güneşin tadını, daha bilinçli olarak çıkarmanız için…

Gönül ister ki üç ay boyunca deniz kenarında güneşlenin. Gidemiyorsanız da üzülmeyin, bahçenizde ya da havuz başında gayet parlak ve bronz bir tene sahip olabilirsiniz. Havuzdasınız, içinizdeki çocuğu harekete geçirin! Bahçenize bir oyun havuzu alın. Küçük havuzunuza ayaklarınızı sokmak, şişmiş ayaklarınız ve bileklerinize iyi gelecektir. Bir düşünsenize, önümüzdeki sene bebeğiniz de sizin gibi ayaklarını suda şıpırdatacak. Harika! Tabii, güneş de tam tepenizdeyken tatilinizi egzersiz yaparak geçirmek istemiyor olabilirsiniz. Ancak havuzda egzersiz yapmak çok da can sıkıcı sayılmaz. Yüzmek hamilelik için ideal bir spor. Eklemlerinizi güçlendirir, hamilelikte aldığınız kilolarınıza rağmen suda yerçekimine meydan okuyabilirsiniz! Ayrıca terlemeyeceğiniz için hamilelikte en çok sıkıntı yaratan hararet sorununu yaşamazsınız. Bu arada unutmayın ki hamilelikte teniniz, güneşe karşı daha hassastır. Bu yüzden suyun içinde de yüksek faktörde bir güneş kremi kullandığınızdan emin olun.

Eşinizle romantik bir akşam
Eşinizle tatildeyken, size birer anı kalacak romantik akşam yemeklerine ve yürüyüşlere eve döndükten sonra fırsat bulamayabilirsiniz. İşte şimdi bir çift olmanın zamanı! Çünkü önümüzdeki yaza aranıza katılacak bebeğinizle tam bir aile olacaksınız. Eşinizle yaşadığınız o romantik anlar bebeğinizin ağlamaları ve beslenmesiyle yer değiştirecek. Bu yüzden hazır hala baş başa sayılırken, eşinizle tatilin keyfini çıkarın!

Sadece siz
Şezlonga uzanın, kitabınızı elinize alın ve okuyun… En etkili dinlenme ve insanın kendisiyle baş başa kalma yoludur. Bir ya da iki saatliğine cep telefonunuzu da kapatın ve kendinizi hayallere bırakın.

Rahat bir uyku
Yola çıkmadan önce uykunuzu iyice alın. Hamilesiniz ve çok çabuk yoruluyorsunuz kuşkusuz! Güneşin en yakıcı olduğu saatlerden uzak durun. Yolculuklar için sabah saatleri ya da akşam saatleri sizin için en uygun zamanlar. Ayrıca yolculuğunuz sırasında da uyuyabilirseniz çok iyi olur. Gözlerinizi kapalı geçirdiğiniz saatler, sizi dinlendirip vücudunuzun sağlıklı olmasını sağlayacak. Yolun nasıl bittiğini anlamazsınız bile!

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE
Anne adaylarımızın tatile çıkmadan önce dikkat etmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nilgün Öztürk Doğan anlattı.

Tatil giysileri
Tek parça pantolonlu tulum gibi kıyafetler hamilelikte seyahat ederken pek uygun değil. Bunun yerine alt ve üst ayrı kıyafetler ya da elbiseler, rahat, ince, hava alan pamuklu giysiler ve alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli. Yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri, geniş kenarlıklı şapkalar da bavulda mutlaka yer almalı. Tek kat yerine bir kaç kat giyinilmeli ki seyahat ve tatil sırasında, birden klimalı ortamlardan yaz sıcağına çıkıldığında giysiler değiştirilsin.
İlaçlar
Anne adayları yola çıkarken yanlarına bulantı için doktorlarının önerdiği ilacı, ağrı kesici için hamilelilerin kullanabildiği "parasetamol” içeren bir ilacı ve hamilelikte kullandıkları “multivitamin” haplarını alabilirler.
Seyahate çıkan kişilerde en sık görülen problemlerin başında mikrobik ishal gelir ve ishal aşırı sıvı kaybına yol açar. Bu durum ise anne adayının ve dolayısıyla da bebeğin kan akışını bozar. Anne adaylarında ishal görüldüğünde bol sıvı almak ve hekime danışarak antibiyotik kullanmak gerekebilir.

Yolculuğa uygun saatler
Anne adayları, özellikle hamileliğin ileriki haftalarında öğle saatlerinde yapılan bir yolculuğu tercih etmemeli.

Beslenmelerine dair
Terleme ile vücut su kaybeder, hamilelerin su kaybı ise bize oranla daha fazladır. Bu nedenle hamilelerin yolculuk süresince dikkat etmeleri gereken en önemli nokta bol sıvı almaları. Yola çıkmadan önce ise hafif besinler alıp yağlı yiyeceklerden kaçınmalılar.

Mide bulantılarına karşı
Hamileliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma için kullanılan ilaçlar, yolculuk sırasında da kullanılabilir. Anne adayları yolculuğa çıkarken yanlarında leblebi, kraker gibi mide ekşimesini azaltacak yiyecekler bulundururlarsa mide bulantılarını engelleyebilirler.

YOLCULUK BOYUNCA
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli hamilelere, yurtiçi ve yurtdışı yolculuklarda dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.
Hamilelikte, önceden tespit edilmiş bir problem yoksa seyahat engeli bulunmaz. Anne adayları için en ideal seyahat zamanı 18-24. haftalar arası, çünkü ani düşük ya da erken doğum en az bu dönemde yaşanır. Son üç ayda evden uzaklaşmak; hipertansiyon, erken doğum gibi durumlarda doktora ulaşmak zor olabileceğinden çok doğru değil. Uluslararası yolculuklarda risk faktörleri; gebeliğe ait, genel ve tatil yerlerindeki potansiyel riskler olmak üzere üç gruba ayrılır.

Hamilelikteki risk faktörleri
Düşük riski içeren hamilelik
Rahim ağzı yetmezliği
Geçirilmiş dış gebelik
Plasental sorunlar, vajinal kanama, çoğul gebelik
35 yaşından büyük ya da 15 yaşından küçük anne adayları

Genel risk faktörleri
Damar tıkanıklığı ve damar içi pıhtılaşması
Pulmoner (akciğer) hipertansiyon, ciddi astım
Kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği

Tatil yerlerindeki risk faktörleri
Potansiyel riskli bölgelere yolculuk
Yüksekteki yerler, örneğin 2500 metrenin üstüne çıkmak
Gıdalardaki bozukluklar
Böcek ısırıkları
Seyahat edilen bölge için canlı aşı yapılma zorunlulukları

Uçak yolculuğu
Hamilelikte son haftaya kadar uçak yolculuğu yapılabilir. Uçakların kabin içi basınçları kontrollü olduğundan yolculuğun bir tehlikesi olmaz. Ancak uluslararası uçuşlarda bazı uçak firmaları 32-34. haftalar arasında hamilelikte uçuşu sınırlandırır. Hamilenin, ciddi boyutta bir kansızlık sorunu varsa yolculuk ancak o zaman tehlikeli olur. Herhangi önemli bir sağlık sorunu yoksa hamile birinin uçakta aldığı riskler, hamile olmayan bir kadınla tamamen aynı. Uçak yolculuğundaki en önemli sorun hareketsizliğe bağlı olarak bacaklarda oluşan kan dolaşım bozuklukları. Bunun için hamileler periyodik olarak uçak içinde ayağa kalkıp bir süre hareket etmeli. Ayrıca hamileyken havaalanı güvenlik kapılarından mümkünse geçmemek daha doğru, çünkü doğacak bebeklerde çeşitli kan hastalıkları olasılığı yaratır.

Araba yolculuğu
Arabada hamilenin emniyet kemeri takması, bebek üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaz. Bu yüzden herkesin olduğu gibi hamilelerimizin de emniyet kemerleri takılı olmalı. Ayrıca araçlardaki hava yastıkları devre dışına çıkarılmamalı. Genel yolculuk sırasında belki de en önemli risk, geçirilecek bir enfeksiyon ve oluşabilecek bir komplikasyon ile baş etme zorluğu. Vajinal kanama, ciddi baş ve karın ağrıları, karında kasılma, su kesesinin açılması ya da görme problemleri gibi sorunlar hemen bir doktora başvurmayı gerektirir. Temizliğinden emin olunmayan su ve yiyecek tüketimi, bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğinden dikkatli olunmalı. Mümkünse yolculuk sırasında, ülkelerin bilinmeyen tatları denenmemelidir çünkü alışık olmadığımız tatlar mide ve bağırsak şikayetlerine neden olabilir.
Sonuç olarak nereye ve nasıl yolculuk yapılırsa yapılsın, mutlaka öncesinde hamileliği takip eden doktorun fikir ve önerilerini almak en doğrusu. Uygun şartlar oluşturulduğunda ise, bir hamile istediği gibi keyifle yolculuk yapabilir.

TATİLE BAŞLARKEN…
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Asena Ayar “hamilelik döneminde tatil” konusu ile ilgili sağlıklı yemekler ve güvenli yüzme keyfi için ipuçları verdi.

Deniz ve güneş
Tatilde güneş ışınlarının en zararlı olduğu öğle saatlerinde sahilde olmak yerine gölgede dinlenilmeli ve bu saatlerde yorucu bir açık hava aktivitesinden kaçınılmalı. Anne adaylarımız için denize girmek çok faydalı ve rahatlatıcı bir egzersiz. Ancak yüzmek için havuz tercih ediliyorsa havuz suyunda bulubab yüksek orandaki klorun, vajinal mantar enfeksiyonlarına sebep olabileceği unutulmamalı. Tatilde, karın bölgesine travma ve düşme olasılığı yüksek, bu nedenle ani basınç değişiklikleri yaşatabilecek spor ve aktivitelerden (su kayağı, rafting, yamaç paraşütü ve ata binmek gibi) uzak durulmalı.

Tatil yemekleri
Anne adayı için tatilde beslenmeye dikkat etmek, kullandığı vitamin ve mineral desteklerine önerildiği şekliyle devam etmek çok önemli. Yemeklerde çiğ sebze ve meyvelerin iyice yıkanmış, etlerin ise iyi pişmiş olduğuna dikkat edilmeli. Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı. Tatilde olmanın verdiği psikolojiyle beslenme programının dışına çok çıkılmamalı. Yazlık yerlerde daha çok karşılaşılan bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar ve baş ağrıları dikkate alınmalı anne adayının doktoruyla haberleşerek en yakın sağlık merkezine gidilmeli.
Tüm bunların yanı sıra sorunsuz geçen, iyi planlanmış bir tatil hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok faydalı olacak.

Haberin Devamı