Gazete Vatan Logo

Aman nazar değmesin!

ABD, Irak ve Rusya pazarlarında hazır giyim ihracatı yüzleri güldürdü. Son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ABD’ye ihracatta yüzde 7.7, Mart ayında da yüzde 26’lık artış yaşandı.

Aman nazar değmesin!

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, “ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ABD’ye yüzde 7.7 civarında, Mart ayında yüzde 26 artış yaşandı” diye konuştu.

Avrupalılar gelmiyor

Marmara Grubu Vakfı tarafından İHKİB desteği ile 4-6 Nisan’da düzenlenecek “Avrasya Ekonomi Zirvesi”nin tanıtım toplantısında konuşan Gültepe, sektörün tüm olumsuzluklara rağmen 2016’da olumlu seyrini korumaya çalıştığını belirterek şunları kaydetti: “2017 yılının ilk 3 ayında maalesef eksiyle başladık, toplamda yüzde 5.6’lık tekstil ihracatımız var. İhracatımız

1 Ocak-27 Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.8’lik düşüşle 3.8 milyar dolar, 1-27 Mart’ta ihracatımız 1.3 milyar dolar oldu. Mart’ta daha az bir düşüş var, yüzde 3’lük bir düşüşten bahsedebiliriz. Özellikle Avrupa tarafında yaşanan olaylar ve Türkiye’deki olaylardan dolayı yurt dışındaki müşterilerimiz çok fazla Türkiye’yi ziyaret etmiyor. Biz elimizde bavullarla ülke ülke dolaşıyoruz. Son dönemde eksi sadece Avrupa tarafında var. Buna karşın ABD, Irak ve Rusya pazarlarında ihracat artışları var. Rusya, Irak ve ABD’de büyük artış söz konusu.”

Haberin Devamı

En yüksek artış Irak’ta

Yılın ilk 3 ayında ilk 10 pazar içinde en yüksek artışın yüzde 15’le Irak’ta yaşandığına işaret eden Mustafa Gültepe, şöyle konuştu: “3 ayda Irak’a 180 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Rusya’da yüzler gülmeye başladı. Yüzde 85 artış ile 45 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İlk 3 ayda rekor artışı yüzde 754 ile Macaristan’da yakalayıp 36 milyon dolarlık satış yaptık. Bu rakamlar 2017’de 17 milyar doların üzerinde ihracat için umutlarımızı güçlendiriyor.”