Gazete Vatan Logo

Altay için 3 şirkete davet

Altay Tankı’nın seri üretim ihalesine Otokar, BMC ve FNSS davet edildi. İlk tankın 2020’de sahada olması planlanıyor

Altay için 3 şirkete davet

Türkiye’nin Ana Muharebe Tankı olacak Altay’ın seri üretimi için ihale süreci başladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Altay tankı ihalesi için geliştirme projesini üstlenen Otokar ile BMC ve FNSS firmalarına davet yolladı. Daha önce Katmerciler ve Nurol Makine’nin de ihale süreciyle ilgilendiği biliniyordu.

3 şirket birlikte üretebilir

Edinilen bilgiye göre 2021’e kadar 20 adet Altay AMT üretilmesi planlanıyor. SSM stratejik planına göre sözleşmenin 2017’de imzalanması, 2019 sonuna kadar üretim hattının tamamlanması ve ilk tankın çıkması, 2020 yılında 15, 2021’de de 20 adet tank üretilmesi hedefleniyor.

SSM’nin Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın seri üretiminin 3 farklı şirkete verilmesi gibi Altay tankının seri üretiminde de benzer bir yol izleyebileceği belirtiliyor. Buna göre Altay tankının seri üretiminin ihaleye davet edilen 3 firmayla birlikte yapılabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. İhale ilk aşamada 250 tankın üretimini kapsıyor. Projenin toplam maliyetinin 10 milyar doları aşması bekleniyor. Türkiye 1.000 Altay tankı üretimi planlıyor.

Haberin Devamı

Motor Ukrayna’da bulundu

Tümosan ve Avusturya firması AVL’nin feshettiği anlaşmanın ardından Altay tankının seri üretimine yönelik motor sorunuyla ilgili SSM’den henüz resmi bir açıklama gelmedi. Prototiplerinde Alman MTU firmasının motoru kullanılan Altay için Ukrayna devlet firması UkrOboronProm ile ön anlaşma imzalandı.