Gazete Vatan Logo

Almanya iltica isteyen o subayları vermiyor!

Yunanistan’a kaçan FETÖ şüphelisi askerlerin Türkiye’ye iade edilmemesinin yankıları sürerken, gözler 40 subayın iltica istediği Almanya’ya çevrildi

Almanya iltica isteyen o subayları vermiyor!

Uluslararası görevdeyken, darbe soruşturmaları kapsamında ülkeye çağrılan ancak dönmeyen Türk subaylarının bazılarının bulundukları ülkelere sığınma başvurusu yaptığı öğrenildi. Alman medyası NATO üslerinde görev yapan yaklaşık 40 Türk askeri personelinin Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu iddia etti.

Haftalık Spiegel dergisi ve ARD televizyonunda yayınlanan Report Mainz adlı programlarda yer alan haberde, bu kişilerin çoğunun yüksek rütbeli subaylar olduğu belirtildi. Spiegel’in haberinde, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ve Almanya İçişleri Bakanlığı’nın bu askerlerin başvurularına ilişkin normal prosedürü uyguladığı belirtildi.

‘Geri gönderemeyiz’

Deutshce Welle Türkçe’nin haberine göre Alman Anayasası’nın sığınma hakkını düzenleyen 16a maddesine göre, siyasi nedenlerle kovuşturulanların Almanya’ya iltica etme hakkı bulunuyor. Spiegel’e açıklama yapan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Stephan Mayer “Hiç kuşkusuz, bu askerleri Türkiye’ye geri gönderemeyiz” dedi. Mayer, bu askerlerin Türkiye’de “derhal cezaevine konacağını” da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise “Sığınma başvurusuna ilişkin süreç tamamen hukukidir, siyasi düşüncelerin etkisi olamaz ve olmayacaktır” açıklamasında bulundu

Spiegel ve Report Mainz’e konuşan iki Türk subay ise darbe girişiminde alakaları olmadığını savundu. Kasım ayının başında medyada Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nün görev yapan çok sayıda Türk askeri personelinin iltica başvurusunda bulunduğu haberlerde yer almıştı. Almanya, Türkiye’den bugüne kadar yapılan iade başvurularında olumlu yanıt vermedi.

NATO’da 237 FETÖ’cü!

Darbe girişimine ilişkin soruşturmada NATO’da görevli TSK mensubu 462 subaydan 237’si hakkında ‘FETÖ’den adli ve idari işlem yapıldığı öğrenildi. 200’ünün “Geri dön” çağrısına uymadığı belirtildi. Bunlardan 3’ü general/amiral rütbesinde. Bunlardan ABD’de görevli Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ile Güneydoğu Avrupa Tugayı’nda (SEEBRIG) görevli Tuğgeneral Numan Yediyıldız, TSK’dan ihraç edildi. Almanya’da görevli Tuğgeneral M.Y.’nin ise ihraç edildiği ve hakkında yakalama kararı olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Bağımsız yargı darbecileri himaye etmez’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yunanistan’ın darbeci askerleri iade etmemesiyle ilgili “Yargı bağımsızlığı”nı gerekçe gösteren Yunan yetkililere sert tepki gösterdi. Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan şunları yazdı: “Teröristleri, katilleri, darbecileri, hainleri, suçluları himaye etmeyi, başbakan dahil kimse, hukuk devleti, yargı bağımsızlığıyla izah edemez. Çünkü gerçek bir hukuk devletinde gerçekte bağımsız yargı, teröristleri, katilleri, darbecileri, hainleri ve suçluları himaye etmez. Aksine bunları adil yargılar ve bunlara hak ettikleri cezayı verir veya bunların yargılanmalarının ve cezalandırılmalarının yolunu açar. Yunan yargısı, hukuk devletlerindeki bağımsız yargının aksine, bunların yargılanmalarının, hak ettikleri cezayı almalarının önünü kapatmıştır.”