Gazete Vatan Logo

Almanya'daki Solingen faciasının 25. yılında Merkel o Türk'le buluştu

Solingen faciası, 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde, Genç ailesinin evinin kundaklanması sonucu gurbetçi 5 Türk'ün hayatının kaybetmesi olayı 25. yılında Almanya'da anıldı.

Almanya'daki Solingen faciasının 25. yılında Merkel o Türk'le buluştu

Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 yılında dört ırkçı Alman tarafından kundaklama sonucu beş vatandaşımızın hayatını kaybettiği katliamın 25. yılı münasebetiyle düzenlenen anma merasimine katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mevlüde Genç’e başsağlığı diledi. Merkel, Solingen Faciası dolayısıyla düzenlenen anma töreninde ailesini kaybeden Mevlüde Genç’e, “Acılarınızı hiç bir söz ve özür telafi edemez” dedi.

Almanya'da Neo-Nazilerin kundakladığı evde feci şekilde hayatlarını kaybeden beş Türk, bugün anılıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey-Ren Westfalya Başbakanı Armin Laschet acıları paylaşmak için Genç ailesinin yanına, Düsseldorf'a gitti.

Burada saldırıda iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç ve Durmuş Genç'le bir araya geldiler.

Zaman zaman gözleri dolan Mevlüde Genç'in acısı yüzüne yansıdı.

SOLİNGEN FACİASI

70'li yıllarda Karadeniz'den Solingen kasabasına yerleşen Genç ailesi 29 Mayıs 1993'te korkunç bir olay yaşadı. Anlamya'da aşırı sağcılar Genç ailesinin iki katlı evini kundakladılar ve 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldular. Olay günlerce konuşuldu ve "Solingen faciası" olarak akıllara kazındı. Her yıl 29 Mayıs'da Düsseldorf kentinde bir anma töreni düzenleniyor.

Haberin Devamı

Solingen faciası, 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde, Genç ailesinin evinin kundaklanması sonucu gurbetçi 5 Türk'ün hayatının kaybetmesi olayıdır.

Solingen'de 29 Mayıs 1993 tarihinde meydana gelen olayda, 4 aşırı sağcı, Genç ailesinin evini kundaklamış, olayda ailenin 5 bireyi hayatını kaybetmişti. Genç ailesinden hayatını kaybedenler: Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk'tür.

Almanya'nın Solingen şehrinde her yıl ırkçılar tarafından kundaklanan evlerinde yabancı düşmanlığıyla mücadele edilmesi çağrılarıyla anma töreni yapılmaktadır.