Gazete Vatan Logo

Akbank Blockchain’i Blockchain ödülü getirdi

Akbank son üç yılda 2. kez Avrupa’nın En İyi Nakit Yönetimi Ödülü’nü kazandı. Ödülün Türkiye’ye gelmesinde bankanın müşteriye sunduğu terzi işi ürünler ve ilk defa kullanılan blockchain teknolojisi büyük rol oynadı

Akbank Blockchain’i Blockchain ödülü getirdi

Uluslararası ekonomi ve finans dergisi EMEA Finance’in ‘Avrupa Bankacılık Ödülleri’ kapsamında verdiği ‘Avrupa’nın En İyi Nakit Yönetimi Ödülü’nü Akbank üç yılda ikinci kez aldı. EMEA Finance, bu ödülün verilmesinde öncelikli olarak Akbank’ın müşterilerinin iş başarısına katkıda bulunmasının yanı sıra yeni teknolojileri sektöre kazandıran öncü kimliğinin de etkili olduğunu vurguladı. Nakit Yönetimi olarak her segmentteki müşterilerilere tüm kanallardan hizmet verdiklerini aktaran Akbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Erdoğdu Paker, ödülün Akbank’a verilmesinin iki nedeni olduğunu ilkinin blockchain gibi teknoloji yatırımları ikincisinin de global müşterilerin memnuniyeti olduğunu dile getirdi. Paker, nakit yönetiminde Merkez Bankası verilerine göre gelen ve giden EFT ürünlerinde toplam pazardan yüzde 10’luk bir pay alarak lider olduklarını ödeme ve tahsilat çeklerinde ikinci sırada olduklarını açıklarken doğrudan borçlandırma ve tedarikçi finansmanı ürünlerinde çok güçlü olduklarını aktardı.

Haberin Devamı

Terzi işi çıkartıyoruz

Türkiye’deki bankacılık siteminin dünya geneline göre çok ileri seviyede olduğunu ifade eden Paker, “Sektör olarak çok uzman ve deneyimli insan kaynağına sahibiz. Global firmalar, çalıştıkları ülkelerde yine global bankaların iştiraklerini arıyorlar. Biz de bu konuda yıllardır bu özelliğimiz ile küresel çapta zengin bir müşteri referansına sahibiz. Bu büyük firmalar Türkiye’de hem kendi alacaklarını hem de kendi ödemelerini en iyi şekilde yapmak istiyorlar. Biz onlara gidip hepsine ayrı ayrı adeta bir terzi gibi işler çıkartıyoruz. Hepsinin muhasebe programlarına şirket yapılarına uyumlu ürünler ile nakit yönetimlerini gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Blockchain’i getirdik

Ödülü kazanmalarındaki en önemli etken olarak teknoloji yatırımlarını gördüklerini belirten Paker sözlerini şöyle sürdürdü: “Nakit yönetiminde nasıl terzi işi çalışıyorsak aynı özeni hem kendimizi dijitalleştirmede hem de müşterilerimizi dijitalleştirmede gösteriyoruz. Bazen ürün gamımızda olmayan şeyleri sadece tek bir müşteri için bile sunuyoruz. Son zamanlarda en önemli ürünlerimizden birisi ise Blockchain teknolojisini Türkiye’ye getirmek oldu. İlk olarak Silikon Vadisi’ne gittik. Ripple ile konuşup 3 yıllık sözleşme imzaladık. Almanya’daki Akbank GE üzerinden sistemi kurduk ve anlaştığımız müşteriler ile Blockchain teknolojisini kullanarak nakit transferi yaptık. Bu şekilde hem muhabir hesaplar olmadan hem de vakit ve nakit kaybetmeden işlemi gerçekleştirdi. Yakın zamanda uluslararası para transferlerinde kilit rol oynayacak bu sistemi daha da geliştireceğiz.”

Haberin Devamı

Mevzuatla desteklenmeli

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, bu sitemin bankacılıkta büyük bir maliyet avantajı sağladığını açıkladı. Kurtuluş, Akbank’ın Türkiye’de ilk defa kullandırmaya başladığı blockchain teknolojisinin mevzuatla desteklenmesi durumunda Türkiye’nin dünyada bu konunun öncülerinden olacağını söylerken, “Mevzuat uygun olmadığı için Akbank işi Almanya üzerinden yürütüyor. Bu teknolojilerin İstanbul Finans Merkezi projesine dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı