Gazete Vatan Logo

Aileden geçen genetik miras; Talasemi

İştahsızlık, solgun bir cilt gibi birçok çocukta görülen şikâyetlerin yol açtığı sebepleri bir türlü bulamasanız da tüm bunların arkasında yatan gizli faktörü göz ardı ediyor olabilirsiniz; Akdeniz anemisi…

Aileden geçen genetik miras; Talasemi

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.

Akdeniz anemisi (Talasemi) nedir?

Vücuttaki hemoglabin üretimiyle doğrudan bağlantısı vardır. Oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki protein moleküller olan hemoglobinin üretiminde yaşanan bozukluk alyuvarların tahrip olmasına yol açar. Bu durum ise aneminin ortaya neden olur. Alfa ve beta olarak iki türü vardır. Akdeniz anemisi, hafif olarak geçirildiğinde tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak hastalık ciddi boyuttaysa tedaviye ihtiyaç duyulur. Akdeniz Anemisi (talasemi) anne ve babadan çocuklara genetik olarak geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. 1. 300. 000 kişi taşıyıcı ve 4000 den fazla hasta vardır. Taşıyıcıların saptanması genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı ile hastalığı önlemesi çok önemlidir ve koruyucu önlemlerin alınması gereklidir.