Gazete Vatan Logo

Adayılığını açıkladı!

Mısır’da 3 Temmuz darbesinin mimarı Savunma Bakanı Mareşal Abdulfettah Sisi, Cumhurbaşkanlığı için resmi adaylık işlemlerinin bir kaç gün içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Al Jazeera'nın haberine göre Mısır Resmi Haber Ajansı, Mareşal Abdulfettah Sisi'nin ‘çoğunluk Cumhurbaşkanı adayı olmamı istiyorsa bu talebe sırtımı dönemem.’ dediğini aktardı.

Mısır’da yeni kurulan İbrahim Mihleb hükümetinde de koltuğunu koruyan Sisi’nin adaylığı uzun zamandır tartışılıyordu.

Abdülfettah Sisi, ülkenin demokratik seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz’da deviren darbenin lideriydi.

Askeri darbe sonrası, darbeyi protesto eden yüzlerce Mursi taraftarı, asker ve polis tarafından katledildi ve binlercesi tutuklandı. Darbe haftalar süren bir katliama dönüştü. Mursi ise hapse atıldı, hakkında davalar açıldı. Mısır hükümeti Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketini ise 'terör örgütü' ilan etti.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Ocak ayında yaptığı açıklamada genel seçimlerden önce cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını duyurmuştu.

Darbe karşıtları seçim takviminin 3 Temmuz'daki darbenin lideri Abdülfettah Sisi’ye cumhurbaşkanlığı yolunu açmak için değiştirildiğini iddia ediyor.

Abdulfettah Sisi, 12 Ağustos 2012'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından Hüseyin Tantavi'nin yerine Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmişti.

Haberin Devamı