Gazete Vatan Logo

Açlık grevinde kurabiye tuzağı

İsrail, Filistinli mahkumların açlık grevine liderlik eden Marvan Barguti’nin hücresinde gizlice kurabiye yerken çekilen görüntülerini yayınladı. Cezaevi yetkilileri, Barguti’yi denemek için bisküvi verdiklerini söylerken, Barguti’nin eşi ‘Görüntüler sahte’ dedi

Açlık grevinde kurabiye tuzağı

İsrail hapishanelerindeki kötü koşulları protesto için binlerce Filistinli mahkumun başlattığı açlık grevine liderlik eden El Fetih’in hapisteki yöneticilerinden Marvan Barguti, İsrailli yetkililerin ‘oyununa geldi’. İsrail Cezaevleri Servisi (IPS), hafta sonunda Barguti’nin hücresinde gizlice yemek yerken çekilen görüntülerini medya kuruluşlarına servis etti.Yetkililer, görüntülerden ilkinin 27 Nisan’da, diğerinin ise 5 Mayıs’ta çekildiğini belirtti. Barguti’nin ilk görüntülerde, hücresinin banyo kısmına sakladığı bir paket kurabiyeyi yediğini, diğerindeyse yine aynı yere sakladığı bir parça çikolatayı tükettiği öne sürüldü.

Görüşme izni yok

İsrailli yetkililer, Barguti’nin gıdaları nasıl temin ettiğine açıklık getirmezken, “(Barguti’nin) Gerçekten açlık grevinde olup olmadığını anlamak için ona tuzak kurduk” demekle yetindi. Görüntülerin, açlık grevine başlamasının ardından Barguti’nin nakledildiği Kişon Hapishanesi’nde çekildiği belirtildi.

Barguti’nin avukatı İlyas Sabbah, görüntülerin İsrailli yetkililerin Filistinli mahkumlara karşı yürüttüğü psikolojik savaşın bir parçası olduğunu vurgularken, “Müvekkilimizle görüşmemize izin vermiyorlar. Bıraksınlar görüşelim ve iddianın doğru olup olmadığını öğrenelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Barguti’nin, ‘İsrail’in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirmesi’ için başlattığı açlık grevine bini aşkın Filistinli mahkum destek veriyor.

5 kez müebbet hapis

El Fetih’in silahlı kolu Tanzim’in eski lideri olan Barguti, örgüte bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın da kurucusuydu. 2004’te İsrail’de çıkarıldığı mahkeme tarafından, cinayet, cinayete teşebbüs ve terör saldırısı düzenleme suçlarından 5 kez ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Barguti, bir dönem Yaser Arafat’ın ardından El Fetih’in başına geçecek isim olarak görülüyordu.

İsrail'in zayıflığı

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Ramallah’ta bir basın toplantısı düzenleyen Barguti’nin eşi Fadwa Barguti, eşine ait olduğu iddia edilen video kayıtlarının ‘sahte’ olduğunu söyledi. Fadwa Barguti, İsrail’in yayınladığı görüntülerle, aslında kendi zayıflığını ve yenilgisini ortaya koyduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Hamas'ın belgesini çöpe attı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, internet üzerinden yayınlanan son konuşmasında, Hamas’ın geçen hafta açıkladığı yeni siyaset belgesini buruşturup çöp kutusuna attı. Netanyahu konuşmasının sonunda “Bu nefret dolu belge nerede olmayı hak ediyor? İşte burada” dedikten sonra belgeyi buruşturup masasının yanındaki çöp sepetine attı.