Gazete Vatan Logo

ABD bu davayı konuşuyor!

ODTÜ’lü profesör ile Amerikalı eşi boşanınca...

ABD bu davayı konuşuyor!

Mahkeme çocukların velayetini ODTÜ’lü profesöre verdi. Ancak Linda, iki kızıyla Yunanistan’a, oradan Andorra’ya son olarak da ülkesine kaçtı...

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesinde Yapı Malzemeleri Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman ile eşi Linda Margherita Polizzi ABD’de yaşıyordu. Linda ikinci kızına hamileyken ODTÜ’den gelen teklif sonrası Türkiye’ye yerleşmeye karar verdiler. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Linda Türk kültürüne uyum sağlamakta zorlandı.


İşkence iddiası

Annesinin evlerini ziyareti sırasında söylediği, ‘kocanı çocuklara işkence yaparken gördüm’ sözleri Türk vatandaşlığına da geçen ABD’li kadını şoke etti. Annesine inanan Linda, çocuklarını alıp ilk uçakla ülkesine döndü. Ancak iddiayı telefonda kesin bir dille reddeden Türk profesör eşini ikna ederek yeniden Türkiye’ye dönmesini sağladı. Bu sırada Linda da annesine, ‘Kocama iftira atarak evliliğimi yıkıyordun’ ifadelerinin yer aldığı bir mektup yazdı. Ancak ikili arasındaki sorunlar bitmedi. Sonunda ayrılık kararı aldılar. Ankara 7’nci Aile Mahkemesi’nde görülen boşanma davasında ABD’li kadın, işkence iddialarını yeniden dile getirerek çocukların kendisine verilmesini istedi. Prof. Yaman ise eşinin annesine gönderdiği mektubu mahkemeye kanıt olarak sundu. Sonuç olarak hakim 2006 yılında çifti boşadı ve Linda’nın ‘Annelik yapmaya yeterli akli sağlığa sahip olmadığını’ belirterek çocukların velayetini de Türk babaya verdi.


Andorra’da saklandı

Ancak ABD’li anne insan kaçakçısı bir şebekeyle bağlantıya geçti. Çocuklarıyla birlikte önce bir Yunan adasına oradan da Avrupa’nın en küçük ülkelerinden İspanya sınırındaki Andorra’ya gitti. 2.5 sene boyunca ODTÜ’lü profesörden burada saklandı. Yaman da hem INTERPOL hem de Amerikan Dışişleri kanalıyla çocuklarının peşine düştü. ABD’li anne, ABD Dışişleri ile kurduğu temaslarda sonunda çocuklara sadece ABD’ye gidiş için geçerli olacak bir geçici pasaport çıkarmayı başardı. Kendisi ve çocukları ilk uçakla Andorra’dan ABD’ye gittiler ve bu kez New Hampshire eyaletine yerleştiler. Bu sırada baba da ayrıldığı eşinin çocuklarla birlikte ABD’de olduğunu tespit etti.

Sağlık raporu yok

Burada çocukların Türk mahkemenin kararı doğrultusunda kendisine verilmesini talep eden bir dava açtı. İşte Amerikan TV kanalı NBC’nin iki yıl önce 5 bölümlük dizi halinde sunduğu bu dramatik velayet kavgasının ilk duruşması dün ABD başladı. Baba İsmail Özgür Yaman’ın avukatı Daniel Ward, ‘Annenin işkence iddiasının tamamen uydurma olduğunu bunu belgeleyecek bir sağlık raporunun da bulunmadığını’ belirterek çocukların Türkiye’deki babalarına teslim edilmesini istedi.

Lahey ne diyor?

New Hampshire Bölge Mahkemesi yargıcı Paul Barbadoro, annenin çocukları babalarından habersiz kaçırmasını ‘büyük bir yasadışı suç’ olarak nitelendirdi. Ancak Amerikalı hukukçular 5 yılı aşkın süredir ABD’de yaşayan ve burada okula giden çocukların yeniden Türkiye’ye dönmeleri durumunda ruhsal zarara uğrayacaklarına hükmedilirse hakimin çocukları Lahey Çocuk Haklar Sözleşmesi uyarınca babaya vermeyebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı