Gazete Vatan Logo

AB, Katalonya ile ilgili yorum yapmayı reddetti

Avrupa Birliği (AB), üyesi İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık yanlısı girişimlerle ilgili yargı sürecine ilişkin değerlendirme yapmayı reddetti.

AB, Katalonya ile ilgili yorum yapmayı reddetti

AB Komisyonunun günlük basın toplantısında Katalonya'daki bağımsızlık girişimleriyle ilgili ilk davanın başlaması gündeme geldi. Konuya dair görüşleri sorulan AB Komisyonunun Başsözcüsü Margaritis Schinas, "Üye devletlerdeki anayasal düzene ilişkin bir iç örgütlenme ile ilgili pozisyon ifade etmek AB Komisyonunun işi değil. Bu durum, devam eden yargı süreci için de geçerli." dedi. AB Sözcüsü, Katalonların yargılama konusundaki AB'den beklentilerine ilişkin başka bir soruya da aynı yanıtı verdi.

Israrlı sorulara rağmen İspanya'daki yargı sürecine ilişkin açıklama yapmayı reddeden AB, sık sık Türkiye'deki yargılamalara ilişkin görüş bildiriyor. Sadece sözcüler değil, AB kurumlarının liderleri, başta HDP'lilerle ilgili yargılamalar olmak üzere Türkiye'yi yargı ile ilgili konularda eleştirmekten geri durmuyor.

İspanya'da Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen, Katalonya'da 9 Kasım 2014'te bağımsızlık yanlısı halk oylamasını organize ederek "görevini kötüye kullanmak ve Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlikle" suçlanan yöneticilerin yargılanmasına bugün başlandı.

Haberin Devamı

Barselona'daki Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesinde (TSJC) başlayan davada, eski Katalonya Başkanı Artur Mas ile eski Katalonya hükümeti üyelerinden Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Sorumlusu Irene Rigau, sanık koltuğunda oturuyor. Mas, hakkında 10 yıl, Ortega ve Rigau hakkında ise 9 yıl kamu görevinden men isteniyor.