Gazete Vatan Logo

AB'den nükleer anlaşmaya ilk yorum

Nihai anlaşma için son oturuma geçildi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini: "Bu anlaşma tüm dünya için bir umut işareti." İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Anlaşma hiç kimse için mükemmel değil ama başarabildiğimiz buydu ve hepimiz için önemli"

İran'ın nükleer programına ilişkin Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlandığının bildirilmesinden sonra taraflar nihai anlaşma için son oturuma geçti.

İran ile Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde bu sabah anlaşma sağlandığı açıklandı. Bu gelişmenin ardından 5+1 ülkeleri adına müzakereleri yürüten AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, müzakerelerin son genel oturumu öncesinde kısa bir basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Temsilci Mogherini, bugün alınacak kararın sadece İran'ın nükleer programıyla ilgili olmakla kalmayıp, uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı ve diplomasi, koordinasyon ve işbirliğinin on yıllardır süren gerilim ve restleşmeyi sona erdirebileceğinin de göstergesi olacağını söyledi.

"Bu anlaşma tüm dünya için bir umut işareti" diyen Mogherini, böyle bir anlaşmaya özellikle bu dönemde çok büyük ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Mogherini'nin ardından söz alan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise anlaşmaya varılmak üzere olduğunu dile getirerek, "kazan-kazan" sonucunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Zarif, "tarihi" olarak nitelediği anlaşmanın, uluslararası sorunların çözümü konusunda yeni bir ufuk ortaya koyacağını ifade etti.

"Anlaşma hiç kimse için mükemmel değil ama başarabildiğimiz buydu ve hepimiz için önemli bir başarı" diyen Zarif, anlaşma ile yeni bir umut sayfası açıldığını da kaydetti.

Basın toplantısı sonunda anlaşmanın kabulü için son genel oturuma geçeceklerini duyuran Yüksek Temsilci Mogherini, oturumun ardından yeniden basın mensuplarıyla bir araya geleceklerini söyledi.

Haberin Devamı