Gazete Vatan Logo

650 bin yolcu rayların meleklerine emanet

İzmir’in 130 kilometrelik metro hattında görev yapan 11 kadın vatman bu iş için 6 ay boyunca gece gündüz eğitim aldıklarını anlatıyor: "Bu iş her babayiğidin harcı değil. Günde 650 bin can bize emanet. Kabine oturduğunuzda tüm sıkıntıları geride bırakmış olmalısınız."

650 bin yolcu rayların meleklerine emanet

İzmir’in 130 kilometrelik hafif raylı sistem araçlarında vatman olarak görev yapan 11 kadın, güleryüzlü davranışları, düzenli çalışmaları ve dikkatli sürüşleriyle kent ulaşımına renk katıyor. Yolcusuz 120 ton ağırlığındaki vagonlar ile her gün 650 bin yolcuyu taşıyan kadın vatmanlar İzmirlilere güven veriyor. İzmir raylı sistemler alanında son yıllarda büyük gelişme gösteriyor. 2004 yılında 11 km olan raylı sistem ağı 130 km’ye ulaştı. Yapımı süren ve planlanan hatlarla beraber 2019’a kadar 250 km hedefleniyor. Günde 650 bin yolcu taşınıyor. Toplu ulaşımda raylı sistem payı en yüksek kent İzmir.

Dikkat ön planda

Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan kadın vatmanlar, işe başlamadan önce mutlaka makyajlarını yapan vatmanlar, girdikleri vatman kabininden gün boyunca sadece mola saatlerinde çıkabiliyor. Tramvay kullanmanın zor yanlarının olduğunu ve çok fazla dikkat gerektirdiğini belirten vatman kadınlar, kullandıkları araçla demir yollarına hükmediyor. Mesleklerinin zorluğunu “Her babayiğidin harcı değil” ifadeleriyle özetleyen vatman kadınlar, mesleklerine gönülden bağlı olduklarını ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

İşin güzel yanı yeni yüzlerle karşılaşmak

Merve Çetin

Kadınların her işi yapabileceğini gösterdim

Altı ay hem teorik hem pratik gece ve gündüz eğitiminden geçtik. Çevremiz ve ailemiz şaşırdı önce şaşırdı ama şimdi hepsi metro sürücülüğü hakkında bilgi sahibi, herkeste farkındalık oluştu. Bu mesleği seçme sebebim çok merak uyandıran bir işti. Ve kadınların bu işi yapabileceğini göstermekti. Mesleğin zorluğu, disiplin ve yüksek dikkat. O nedenle uyku düzenimize özen gösteriyoruz Yolcu yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde işletimi sorunsuz sürdürmek konusunda daha titiz davranıyoruz. İzmir, metro aracı sürücü koltuğunda kadın görmeye alışkın, işletimin başladığı 2000 yılından bu yana her zaman belirli sayıda kadın sürücü olmuş. Erkek, kadın çocuk, tüm yolcular bize sempati ile yaklaşıyor. Çocuklar el sallıyor. Vardiya sistemi ile çalıştığımız için kendimize, evimize zaman ayırma konusunda daha avantajlıyız. Emek verilen her işin kendine göre bir yorucu tarafı var elbette, ama severek yapılan her iş güzel, ben de severek yapıyorum. Kabine girdiğim an her şeyi dışarda bırakarak sağlıyorum. En keyifli yanı se her gün farklı yüzler görüyoruz.

Haberin Devamı

Sabiha Şen

Oğlum benimle gurur duyuyor

Altı aylık bir eğitim sürecinin ardından bröve aldım. Oğlum, annesinin metro treni sürdüğünü büyük bir gururla söylüyor ki, bu bile bana yeter. Kadınlar iş dünyasının artık hemen her noktasında varlar ve gittikçe de yükseliyorlar. İlk başlarda insanların şaşkın bakışları vardı ama şimdi artık bu da geride kaldı. İzmir gibi kentte bu işi yapmanın önemli avantajları var. Modern, güleryüzlü, size sürekli merhaba diyen bir kitleyle her gün birlikte olmak güzel bir duygu. Sekiz saatlik bir mesai programımız var. Bunun her dakikası planlanmış durumda. Trene adım atar kapıyı kapatır ve artık tamamen yola odaklanırsınız. Bu işin en güzel tarafı ise istasyona adım attığınızda, insanların size keyifle akıp gülümsemesi. Yolcularımız olası sorularda bile her zaman yanımızda…

Haberin Devamı

Gülşah Yurttaş

İzmir kadınının yüksek güvenini raylara taşıdık

Uzun zamandan beri varız ve sayılarımız da giderek artıyor. Bu, bana göre İzmir kadınının özgüven yüksekliğinin bir sonucu. İzmir, çok modern bir kent. Her şeyden önce burada insanlar çok kibar… Bu nedenle sorun yaşamadan işimizi yapıyoruz. Zaten kadın olarak herkese tavsiye edebileceğim bir meslek. İşimizin tek zor tarafı günün hep farklı saatlerini yaşamak. En güzel yanı ise sürekli yeni yüzlerle karşılaşmak.

Ayşe Tuna

Makyajımı yapmadan asla yola çıkmam

İki yıldır İzmir Metro’dayım. Günde 120-170 kilometre arası yol yapıyoruz. Kadınların fazla tercih etmediği bir meslek olması açısından büyük ilgi uyandırıyor. Her işin zorlukları olduğu gibi metro sürücülüğünün de var. Ama unutmamak lazım ben bir kadınım ve asla makyajımı yapmadan yola çıkmam. İzmir halkı, özellikle kadınları çok destekliyor ve bu da bize güç veriyor. İşe ilk başladığımızda oldukça şaşıranlar olmuştu ancak şimdi herkes alıştı. Yolcular bize el sallıyor, tebessüm ediyorlar.

Haberin Devamı