Gazete Vatan Logo

5G’nin test merkezi! 'Türkiye'yi üretim üssü haline getireceğiz'

Türkiye, 5G teknolojisinin üretiminde atağa kalktı. Ulaştırma Bakanlığı ile ONF arasında M-CORD ve ProgRAN hizmetleri için anlaşma imzalandı. Bakan Arslan, “Türkiye, 5G teknolojisini üreten ülke olacak. Binlerce kilometreden ameliyat yapmamıza az kaldı” dedi

5G’nin test merkezi! 'Türkiye'yi üretim üssü haline getireceğiz'

Türkiye 2020’nin başında tüm dünyada kullanıma açılması beklenen 5G için atağa kalktı. 5G’yi sadece kullanan ülkeler arasında olmak istemeyen Türkiye, bu teknolojiye yön vermek için ABD’de Stanford Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan ve Türk Telekom’un da üyesi olduğu Open Networking Foundation (ONF) ile iş birliğine gitti. Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi GSMA’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ONF arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

5G üreten ülke olacağız

İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, yerli ve milli teknoloji üretiminde yakın zamanda büyük bir atılım gerçekleştiren Türkiye’nin uluslararası iş birliklerini artırarak, global ekonomi içindeki konumunu daha da güçlendireceğine dikkat çekti. Hükümet olarak Türkiye’nin her alanda olduğu gibi iletişim sektöründe de yerli ve milli teknoloji üretimini arttırmayı ve ihraç etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakan Arslan, “Hükümet olarak 5G ve ötesi teknolojilerin geliştirilmesinde dünyaya öncülük etmek konusundaki kararlılığımızı gösteriyoruz. Bu anlaşma ile yeni teknoloji ve standartları üretme ve bunları dünyada ilk kez Türkiye’de hızlıca uygulama imkanı yakalayacağız. Türk Telekom, yeni teknolojilerin test edilmesi ve hayata geçirilmesini sağlayacak. Türkiye 5G teknolojisini üreten ülke olacak. Aktif hale getirdiğimiz 5G teknolojileri ile binlerce kilometre öteden ameliyatlar yapmamıza az kaldı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Afette iletişim

ONF ile beraber 5G altyapısının temelini oluşturacak M-CORD ve ProgRAN teknolojilerini test edeceklerini ifade eden Arslan, şöyle devam etti: “Böylece sağlıktan afet haberleşmesine kadar hizmetleri geliştirme şansı yakalamış olacağız. 5G’nin altyapısını oluşturan bu teknolojiler yapay zeka ile desteklendiğinde insan ve topluma yönelik yenilikçi ve gelişmiş bir hizmet sunmayı mümkün kılacak. Ülke olarak 5G’nin arifesinde teknolojileri yakından takip etmek ve üretilmesi konusunda da bilgilere sahip olmak istiyoruz. Altyapıda yerli ve milli ürün kullanımını artırmak, teknolojiyi sadece tüketen değil teknolojiye yön veren bir ülke olmak. 5G’ye öncü ülke olma konusunda önemli bir adım atmış olacağız.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN 5G HEDEFLERİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin 5G hedeflerini şöyle anlattı: “Sabit genişbant abone yoğunluğunu yüzde 14’ten yüzde 30’a çıkartmak, mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 69’dan yüzde 100’e çıkartmak, fiber internet abonesini de 2 milyondan 10 milyona ulaştırmak. En az 100 megabit saniye bölü hız ile hane hedefine de yüzde 30’lardan yüzde 100’lere ulaştırma hedefimiz var. Nihai hedefimiz her yerden, herkese geniş bantı sağlamış olmak.”

5G ile internetten ilk alo

Mobil Dünya Kongresi’nde 5G teknolojileri alanında bir ilk yaşandı. Vodafone ve Huawei, 5G Yeni Radyo (5G NR) standardını kullanarak dünyanın ilk 5G aramasını gerçekleştirdi. 4G üzerinden başlayan ve sonrasında 5G bağlantısı sağlanarak kurulan data aramasında, ayrıca aynı hat üzerinden HD görüntülü arama denemesi de başarıyla tamamlandı. Test çalışması uçtan uca 5G aramasının da ilk örneği oldu. Test çalışmasının 5G’de dönüm noktası olduğunu belirten Vodafone Şebeke Stratejisi Grup Başkanı Santiago Tenorio, “Bu çalışma 2018’de 5G denemelerinin ilk adımı olacak” dedi.

Haberin Devamı

Otomobilin içine yapay zeka girdi

Mobil Dünya Kongresi yapay zeka ile çalışan otomobillere sahne oldu. Mercedes-Benz fuarda, yapay zeka ile çalışan ve A-Serisi’nde kullanılmaya başlanan yeni multimedya sistemi MBUX’ın dünya lansmanını yaptı. Kullanıcıların davranışlarına göre şekillenebilen MBUX, artırılmış gerçeklik üzerinden harita görüntülemesi de yapabiliyor. Ayrıca akıllı telefon entegrasyonu olan “Mercedes Me” de tanıtıldı.

Kesintisiz müdahale

Türk Telekom iştiraki Argela’nın ABD’deki şirketi Netsia’nın standını Bakan Arslan ziyaret etti. Arslan, şirketin 5G ürünü PraogRAN’ın demosunu canlı izledi. ProgRAN’ın getirdiği olanaklarla örneğin Doğu’daki bir ameliyata doktorlar İstanbul’dan müdahale edebilecek. ProgRAN’ın getirdiği ağ imkanıyla, doktorlar uzaktan ameliyata kesintisiz bir şekilde katılabilecek.

Haberin Devamı