Gazete Vatan Logo

4. Yargı Paketi Meclis’te!

İmzalandı ve Meclis’e gönderildi

BDP heyetinin bugün İmralı’ya yapacağı ziyaret öncesi hükümetten 4. Yargı Paketi adımı geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan paket bakanlar tarafından imzalandı ve Meclis’e gönderildi.

Adalet Bakanlığı’nın AİHM’in Türkiye’yi mahkum etmesine neden olan mevzuatı değiştirmek için hazırladığı taslak geçen yıl iki kez Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü ve özellikle terör suçlarına ilişkin düzenlemelere bazı bakanlar itiraz etti.

Paket, İmralı görüşmelerinin açıklanmasından sonra bu sürecin aracı oldu. BDP’liler, özellikle KCK soruşturmalarında tutuklananların tahliyesini sağlamak için pakete özel bir önem atfettiklerini açıkladı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak grupta, Selahattin Demirtaş ise önceki gün gazetecilere hükümetin süreçle ilgili atacağı adımlar arasında paketi de saydı.

TCK değişiyor

Pakette, TCK’nın 314. maddesinde düzenlenen ‘örgüt üyeliği’ suçu ile örgüt suçlarına ilişkin düzenleme yok. Buna karşın pakette çok sayıda tutuklunun yargılandığı TCK’nın “örgüt adına faaliyet suçunu” düzenleyen 220/6. maddesinde önemli bir değişiklik yapılması öngörülüyor. Maddenin mevcut şeklinde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmaktan da cezalandırılır” deniliyor.

Slogana ceza yok

Bu maddeden daha çok gösteri ve mitinglerde slogan atanlar ile açıklamaları örgüt faaliyeti değenlendirilenler yargılanıyor. Pakette ise bir fiil ancak “Cebir şiddet yöntemleri ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” işlenmesi halinde örgüt faaliyeti sayılıyor. Bu düzenlemeye paralel olarak, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir” hükmünü taşıyan Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesine de aynı ifade eklenecek. AİHM kararlarından alınan bu ifade “Terör örgütünün propagandası” suçunu düzenleyen aynı kanunun 7. Maddesine de eklenecek.

Düzenleme, özellikle KCK davasından cezaevinde olanlar ve sol örgütler adına faaliyet gösterdiği iddiasıyla içerde olan öğrenciler için tahliye kapısını aralayacak. Paket, Ergenekon ve Balyoz gibi davaları etkilemeyecek.

‘4’üncü Yargı Paketi ivedi görüşülecek’

4. yargı paketi, BDP’li ikinci heyetin bugünkü İmralı ziyareti öncesi dün Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Meclis’e gönderildi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 3,5 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından, ”4. yargı paketi konusu kesinleşti, tamamlandı, sayın bakanlarımız da bugün imzalarını atarak, tasarıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdik. Sanıyorum pazartesi günü TBMM gündeminde olacak. İvedilikle Genel Kurul’da görüşülmesini bekliyoruz” dedi.

Pakette başka neler var?

- DENİZ’İ ANMAK: Özellikle “Sayın Öcalan” ifadesi ile Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi isimlerinin anılması, işledikleri suç övülmedikçe suç olmayacak.

- DİNK DOSYASI: AİHM’in etkili soruşturma yapılmadığı tespiti varsa, dosya yeniden açılacak ve tüm eksiklikler giderilecek. Daha önce AİHM’de kesinleşen davalar kapsam dışına alınmazsa, Hrant Dink cinayetinde polis yetkilileri başta olmak üzere kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalar 3 ay içinde yeniden açılabilecek.

- İŞKENCEYE ZAMANAŞIMI YOK: İşkence suçlarında zamanaşımı işlemeyecek. Böylece AİHM’in işkenceye karşı en önemli içtihadı iç hukuk kuralı haline geldi.

- HALKI ASKERLİKTEN SOĞUTMA: “Halkı askerlik hizmetinden soğutma” suçuna hapis yerine para cezası verilecek. Düzenleme ile vicdani ret bir hak olarak tanınmayacak ancak vicdani ret hakkını kullanacağını açıklayanlara bu suçtan ötürü verilen hapis cezası kalkacak.

- TUTUKLULUĞA İTİRAZ: Soruşturma ve dava aşamasında sanıkların en geç 30 gün içerisinde dinlenilmesi sağlanacak. Bu duruşmalarda tutukluluk da karara bağlanacak. Tutukluluğa itirazlarda savcı mütalaaları sanıklara bildirilecek ve sanıkların görüşü alındıktan sonra karar verilecek.

Haberin Devamı