Gazete Vatan Logo

30 bin Suriyeli Kobani'ye döndü

Kürt güçlerin IŞİD'i çıkarmasının ardından Türkiye'deki Suriyeli Kürt sığınmacılar Kobani'ye dönmeye devam ediyor. Son bir ayda 31 bin sığınmacı Kobani'ye döndü.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı önünde toplanan çoğunluğu kadın ve çocuk sığınmacılar, sınır işlemlerinin ardından Kobani'ye geçiyor. Son bir ayda 31 bin Suriyeli Kobani'ye döndü.

Geçici barınma merkezlerinde kalan sığınmacıların bir bölümü ülkelerine dönmeyi tercih ederken, bir kısmı da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından oluşturulan ve Türkiye'nin en büyük çadır kenti olma özelliği taşıyan Suruç ilçesindeki çadır kente yerleşiyor. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Suriyeli Kürtler için yaptırılan çadır kentteki sığınmacı sayısı da 17 bini geçti.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, sığınmacıların çadır kente gelmeye devam ettiklerini söyledi. Kaymakam Çiftçi, "AFAD'ın kurduğu bu çadır kentteki imkânlar dünyanın hiçbir yerinde yok, bunun için çadır kente gelenlerin sayıları artıyor. Günde ortalama 500 misafirimizi kabul ediyoruz, bu sayının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Şu anda kampımızda kalanların sayısı 17 bin 500 kişiye ulaştı. Bir buçuk ay içerisinde 35 bin kişiye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz." dedi.

5 ay süren kuşatma IŞİD'in Kobani kuşatması 13 Eylül 2014'te başladı. 2 Ekim'de Kobani çevresindeki birçok köyü ele geçiren IŞİD ile PYD'ye bağlı silahlı güçler arasında çatışmalar 5 Ekim günü kentin merkezine doğru yayılınca 300 bin Kürt evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Türkiye'ye sadece bir gün içerisinde 180 bin kişi sığındı.

Sivillerin boşalltığı Kobani'de çatışmalar yaklaşık 5 ay sürdü. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanlarıyla Kürt gruplara destek verirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de Türkiye üzerinden geçirdiği peşmerge gücüyle IŞİD'e karşı oluşturulan cepheyi genişletti.

Kürt güçler 26 Ocak'ta Kobani'nin merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdi. Peşmerge ve ÖSO destekli YPG, ilerleyen günlerde de, çevrede bulunan 120 köyü IŞİD’den geri aldı.

Haberin Devamı