Gazete Vatan Logo

230'dan fazla ceset...

Suriyeli muhalifler, Deyr ez Zor kentinde IŞİD'in öldürdüğüne inanılan 230'dan fazla kişinin cesedinin gömüldüğü toplu mezar bulunduğunu söyledi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, öldürülenlerin yaz aylarında IŞİD'e (Irak Şam İslam Örgütü) karşı mücadele eden El Şeytaat aşireti mensupları olduklarını belirtti.

Gözlemevi açıklamasında, toplu mezarın aşiret mensuplarının IŞİD tarafından evlerine dönmeleri için salınmalarından sonra bulunduğunu ekledi.

Deyr ez Zor'da etkin olan aşiretin bölgede 70 bin mensubu olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) geçen ay, Deyr ez Zor'da katliam olduğuna dair haberler geldiğini ifade etmişti.

BM'nin soruşturmacıları, toplu katliamın kentin güney bölgesi el Muhasan'daki petrol kaynaklarını ele geçirme amaçlı yapılmış olabileceğini belirtmişti.

Bağdadi serbest bırakmıştı

Geçen ay yayımlanan raporda, katliamdan kurtulan bir Suriyelinin "Ben ve ailem kaçarken duvarlara asılı kafalar gördük" sözlerine de yer verildi.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi, Kasım ayının başında yaptığı açıklamada el Şeytaat aşireti mensuplarının 'tekrar bir araya gelmemeleri' koşuluyla evlerine geri dönmelerine izin vermiş ve silahlarını bırakmalarını istemişti.

Haberin Devamı

Bağdadi, 'ihanet edenlerin de öldürüleceği' uyarısında bulunmuştu. İnsan Hakları Gözlemevi, Deyr ez Zor'da bulunan toplu cesetlerinin çoğunun sivillere ait olduğunu duyurdu.

Yeni toplu mezarın ortaya çıkmasıyla, el Şeytaat aşiretinden ölenlerin sayısı da 900'ü aştı. Yüzlerce aşiret mensubu da kayıp.