Gazete Vatan Logo

2019 Black Friday/Kara Cuma: Ne zaman başlıyor? Yüzde kaç indirim olacak?

Black Friday ne zaman başlıyor? Sorusu Kasım ayının sonuna yaklaşırken artış gösterdi. Büyük indirimlerin yapıldığı Black Friday’e çok az zaman kaldı. Vatandaşlar her sene, büyük bir sabırsızlıkla Black Friday/Kara Cuma günlerini bekliyor. Geri sayım başladı. Peki, Black Friday ne zaman başlıyor? Black Friday günü yüzde kaç indirim olacak? İşte detaylar…

2019 Black Friday/Kara Cuma: Ne zaman başlıyor? Yüzde kaç indirim olacak?

Black Friday için geri sayım başladı. ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma olan Kara Cuma, gerek e-ticaret gerekse de mağazalar tarafından oldukça ilgi görüyor. 11.11 indirimlerinden sonra gelen Black Friday indirimi ne zaman başlıyor? Mağazalar yüzde kaç oranında indirim uygulayacak?

BLACK FRİDAY NE ZAMAN BAŞLIYOR?

1932 yılından beri Noel alışveriş başlangıcı olarak kabul edilen, Black Friday 29 Kasım Cuma günü başlayacak.

BLACK FRIDAY NEDİR?

ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma olan Kara Cuma, 1932’den bu yana alışveriş günü olarak geçiyor. ABD’den sonra Kanada ve İngiltere ardından tüm dünyaya yayılan Kara Cuma günü tüm mağazalar erken saatlerde açılır, geç saatlerde kapanır. Büyük indirim kampanyalarının yapıldığı Kara Cuma günü şirketler oldukça kar yapar.

Kara Cuma denilmesinin sebebi ise, 1961 yılında Philadelpia’da alışverişten dolayı oluşan trafik ve çıkan zorluklar nedeniyle gazetelerin Black Friday manşetleri atmalarıdır. Yıllar geçtikçe Black Friday perakendecilerin indirim yaptıkları günün adı olarak anılmaya başladı.

Haberin Devamı

İşçilerin yoğun çalıştığı bugünde birçok ünlü marka da dahil mağazalar özel kampanyalar yapıyor, stoklar ise neredeyse sıfıra düşüyor.

YÜZDE KAÇ İNDİRİM OLACAK?

e-ticaret ve perakende mağazaları özel olarak kampanyalar düzenlediğinden belli bir oran vermek güçtür. Yapılan kampanyalar ve indirim fırsatları sayesinden indirim oranları yüzde 90’a çıkabilmektedir.

ALIŞVERİŞ CILĞINLIĞI KAZALARA DA NEDEN OLABİLİYOR!

Mağazalarda yaşanan aşırı kalabalık kaza oranlarının artmasına da neden oluyor. Örneğin, alışverişte kullanılan arabalar müşterilere ya da çalışanlara çarpıp, yaralanmalarına sebep olmaktadır. Özellikle, 2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki asi Wal-Mart müşterileri, kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara sebep olmuşlardı.

2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne sebep oldu.

Haberin Devamı

2010 yılında, Buffalo, New York'ta da Target mağazasında benzer bir olay olmuş, müşteriler, uzun kuyruklara aradan girmeye kalkışıp, başka müşterileri tehdit etmişlerdir.

2010 yılında, ABD'nin Madison, Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklandı.

2012'de ise, ABD'nin Tallahassee, Florida şehrinde, Wal-Mart'ın park yerinde, iki kişi park etme meselesinden dolayı vuruldu. Black Friday günündeki şiddete rağmen, bugün ABD'de çok meşhurdur.