Gazete Vatan Logo

2 bin kapsülle 1 Mayıs

Taksim restleşmesinde iki taraf da geri adım atmayınca, korkulan oldu

2 bin kapsülle 1 Mayıs

Taksim restleşmesinde iki taraf da geri adım atmayınca, korkulan oldu. Dün İstanbul’da adeta kıyamet koptu. Taksim meydanı’na çıkmak isteyen gruplara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. 2 bin kapsül, yani 50 kg gaz sıkılınca, Taksim ve çevresini dev bir bulut kapladı.
2 bin kapsülle 1 Mayıs
İstanbul’da 2 yıl olaysız kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Taksim Meydanı’nın inşaat çalışmalarından dolayı kutlamalara kapatıldığı için yine kabusa döndü. Emniyetin ve Valiliğin yasak kararını protesto ederek Taksim’e gitmek isteyen gruplar, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Toplu taşıma araçlarının seferleri durdurulup, Taksim’e çıkan yollar da trafiğe kapatılınca olağanüstü hali andıran İstanbul’da, polis Şişli, Mecidiyeköy, Barbaros Bulvarı güzergahına barikatlar kurdu. İki koldan Taksim’e yürümek isteyenler ise Şişli Halaskargazi Caddesi ve Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde sabah 7’den itibaren toplanmaya başladı. Şişli’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) merkezinde bir araya gelenler, Halaskargazi caddesinde saat 8.30’da kortej oluşturdu. DİSK otobüsünden çalınan 1 Mayıs marşı ile çoşkulu bir şekilde yürüyüşe hazırlanan korteje caddenin yaklaşık 300 metre ilerisinde ise çevik kuvvet ekipleri tarafından barikat kuruldu.


1 saat pazarlık yapıldı

TOMA araçlarıyla ve gaz bombası tüfekleriyle kortejin geçiş yoluna dizilen polislerle, DİSK arasında yaklaşık bir saat boyunca görüşmeler yapıldı. İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri ile sendika yetkilileri bir saat boyunca hem kortejin bulunduğu bölüme hem de polislerin barikat kurduğu bölüme gidip gelerek görüşmeler yaptı. Son görüşmede de DİSK Başkanı Kani Beko, emniyet yetkilileri ile görüşerek Taksim’e yürümekte kararlı oldukları belirttti ve kortejin önündeki yerini aldı. Bu noktadan sonra ise ilk olarak TOMA araçları ardından da gaz tüfekti polisler korteje doğru yaklaşmaya başladı. Saat 9.25’de de ilk müdahale başladı. Korteje doğru çok sayıda gaz bombası atan çevik kuvvet ekipleri korteji birkaç dakika sonra dağıttı.


Göz gözü görmedi

Yaklaşık 500 kişilik kortejde çok sayıda kişi DİSK Genel Merkezi’ne doğru koşarken, birçok kişi de ara sokaklara dağıldı. Korteji dağıtan çevik kuvvet, birkaç kişinin attığı taşların ardından bu kez de DİSK merkezine doğru giden giden sokağa gaz bombaları attı. Cadde üzerindeki sokaklarda da benzer manzaralar yaşandı. Yürüyüşe gelenlerin taşlı ve misketli müdahalesinin ardınan çok sayıda gaz bombası atıldı. Gaz bombalarından yürüyüşe gelenlerin dışında, vatandaşlar ve gazeteciler de dahil çok sayıda kişi etkilendi. Gazdan etkilenenler, cadde üzerinde işyerlerini açan bazı restoran ve kafelere koştu. Su ve limonla müdahale edilen birçok kişinin dışında baygınlık geçiren çok sayıda kişi için de ambulanslar çağrıldı. Hem Mecidiyeköy’de hem de Halaskargazi ‘de atılan gaz bombalarından dolayı, pencerelerden olayları izleyenler de zor anlar yaşadı.
2 bin kapsülle 1 Mayıs
22 BİN

Vali Mutlu, dün İstanbul’da 1 Mayıs için 22 bin polisin görev yaptığını açıkladı: “22 bin polisin 2600’ü farklı illerden İstanbul’a geldi.”

25 GRAM

Polisin sıktığı biber gazı kapsüllerinden her biri 25 gram. Dün Taksim’de 2 bin kapsül kullanıldı. Yani protestoculara 50 kilo biber gazı sıkıldı.

370 TON

Taksim civarında toplam 37 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Araca) kullanıldı. Her biri yaklaşık 10 ton su alabilen araçların 19’unun İstanbul dışından getirildiği öğrenildi. TOMA’lar biber gazlı su da sıkabiliyor.
2 bin kapsülle 1 Mayıs
DİSK’çiler binada mahsur kaldı

Olaylar başladıktan sonra Abidei Hürriyet Caddesi üzerindeki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya gelen göstericilerle polis arasında da gergin anlar yaşandı. Polise taşlar atan ve “Taksim bizimdir” diye slogan atan gruba TOMA’larla su sıkıldı ve çok sayıda gaz bombası atıldı. Bu sırada göstericiler bir börekçi ile ara sokaklardan birine molotofkokteyli attı. Ayrıca bir gaz bombası DİSK Genel Merkezi’ne girdi. Yaklaşık 3 saat süren gerginliğin ardından ise DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim’e gitme kararlarından vazgeçtiklerini belirterek yürüyüşe gelenlerin evlerine gidebilmesi için yolların açılmasını istedi.


Barbaros meydan muharebesi

1 Mayıs kutlaması için Beşiktaş’ta toplanan gruplara polis müdahale etti. İlk müdahale sabah saat 07.30’da gerçekleşti. CHP, TKP 1920, İşçi Partililer, ÖDP, Halk Evleri, Türk-İş’e bağlı sendikalar saat 07.00’da Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Barbaros Bulvarı ve Köyiçi’nde toplanan gruplara, polisin ilk müdahalesi gaz bombası ile oldu. Müdahaleyle dağılan gruplar, bir süre sonra yeniden bir araya gelince, polis bu defa tazyikli suyla müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grubun müdahaleye karşılığı ise taşlarla oldu. Bazı göstericiler yanlarında getirdikleri çekiç ile parke taşlarını kırıp polise saldırdı.

Haberin Devamı