Gazete Vatan Logo

12 milyonluk bitcoin gaspı kamerada!

İstanbul’da bir iş adamının 12 milyon lira değerindeki sanal parası ‘bitcoin’ini gasp edenler gözaltına alındı. Gasp anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı

12 milyonluk bitcoin gaspı kamerada!

7 Kasım günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosuna giden iş adamı kaçırılarak 12 milyon lira değerindeki bitcoin’inin gasp edildiğini söyledi. Savcılık talimatı doğrultusunda Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri soruşturma başlattı. Yapılan soruşturmada iş adamının 6 Kasım günü saat 08.15 sıralarında Bahçelievler’de polis yeleği giyen 2 kişi tarafından kaçırıldığı belirlendi.

‘Siber operasyon’

Şüphelilerin İş adamını çeşitli otoparklara götürerek kendi adına kayıtlı bitcoin hesaplarını silah zoruyla kendi hesaplarına aktardıkları anlaşıldı. Güvenlik kamera görüntülerini inceleyen polisler şüphelilerin G.S ,U.K ,S.Ö ve H.Ö., olduğunu belirleyerek 10 Kasım’da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin iş adamını zorla bir araca bindirerek kaçırması ve bir iş yerinden mining cihazlarını gasp ederek kaçmaları güvenlik kameralarına yansıdı. Şüphelilere yönelik özel harekat polisleri tarafından düzenlenen baskın ise polis kamerası tarafından görüntülendi. Görüntülerde özel harekat polislerinin koç başı ile kapıyı kırarak içeri girmesi ve şüphelileri gözaltına alması yer alıyor.

Haberin Devamı

Suç makinesi çıktılar

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız silah, 11 adet cep telefonu, 3 bilgisayar, 3 tablet, 6 bitcoin cihazı ele geçirildi. Zanlılardan G.S.’nin 19 adet bilişim sistemi kullanarak nitelikli dolandırıcılık suçlarından arandığı, 10 farklı davadan ise 30 yıl hapis cezasının olduğu, şüphelilerden U.K.’nın ise 3 adet nitelikli yağma suçundan kaydının olduğu, şüphelilerden H.Ö.’nün ise sahte kimlik kullandığı, şüphelilerden İ.Ö.’nün ise Kocaeli Kandıra cezaevinden firar ettiği belirlendi.

Para üreten mining cihazı!

Şüphelilerin 2017 yılı Ekim ayında Büyükçekmece’deki bir iş yerinden bitcoin algoritmalarını üreten 100 bin lira değerindeki 11 adet mining cihazlarını da gasp ettiği anlaşıldı. Baskında ele geçirilen cihazlar da el konularak sahibine teslim edildi.

Nedir bu bitcoin?

Kripto para birimi bitcoin ilk olarak 2008 hayatımıza girdi. Bitcoin’in yaratıcısı ise Satoshi Nakamoto takma isimli bir kriptoloji uzmanı. Onun oluşturduğu sistemde belirli bir algoritma bulunuyor ve bu algoritmalar çok yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar aracılığıyla çözülebiliyor. Altına ulaşmak için nasıl altın madenciliği yapılıyorsa, bitcoin’lere ulaşmak için de veri madenciliği yapılıyor. Sistemdeki kodlar çözüldükçe, sistem size bunun karşılığında bitcoin gönderiyor. Şimdiye kadar 16 milyon bitcoin bu yöntemle üretildi. Toplam üretilebilecek bitcoin miktarı ise 21 milyon.

Haberin Devamı

Veri madenciliği

2010 yılında normal bir bilgisayar gecede 50 bitcoin üretilebilirken artık çok yüksek güce sahip bilgisayar sitemleri 12-13 saatte bir bitcoin üretebiliyor. Üretilen bitcoin sayısı arttıkça, veri madenciliği daha da zorlaşıyor. Bu büyük şirketlerin ve devletlerin veri madenciliği ile bitcoin’e egemen olmaması için sistemin kendi oluşturduğu bir korunma yöntemi. Bitcoin üretmek için çok güçlü ekran kartları ve işlemciler gerekiyor. Bu parçaların sadece bir tanesinin maliyeti ise bin dolar civarında. Son günlerde bu işe yatırım yapanların sayısı gittikçe artıyor ve evlerinin bir odasını bu sistemlerle donatıyorlar.

Haberin Devamı

Çiftlikler kuruluyor

Sistemlerin kurulması için kullanılan ekran kartları da çoğunlukla karaborsacıların eline düşmüş durumda. 20-30 bin dolarlık yatırımla kurulan bir çiftliğin geliri ortalama günlük/250 dolar civarında. Yani bitcoin çiftlikleri yatırımı 3 ayda amorti edip yatırımcısına ciddi oranda kazandırabiliyor. Ancak bu yatırımlar bilinçsiz şekilde gerçekleşirse tüm para çöpe de gidebilir. Çünkü kurulan çiftlikler ciddi oranda elektrik harcaması gerçekleştiriyor.

1 bitcoin 7.400 dolar

Bir merkez bankası veya resmi kuruluşla ilişiği olmayan bitcoin, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabiliyor. Bugünkü kurlar üzerinden 1 bitcoin yaklaşık 7.400 dolara denk geliyor.